Nemzetközi konyhai szakkifejezések

Igyekszem ezen az oldalon összegyűjteni azokat a nemzetközi konyhai szakkifejezéseket, amikkel egyre gyakrabban találkozhatunk szakácskönyvekben, főzőműsorokban. Mit jelentenek, honnan származnak, hogyan kell helyesen kiejteni őket. Na és természetesen milyen receptekben is miért érdemes használni őket.

coulis

Coulis

A francia eredetű coulis [ejtsd kb. kuli] egy ritkábban használt nemzetközi konyhai szakkifejezés. készülhet gyümölcsből, zöldségből, tengeri herkentyűből.

Blansírozott brokkoli

Blansírozás

Mit jelent a blansírozás? Hogyan kell blansírozni? Milyen ételeket lehet és szokás blansírozni, és mire jó ez egyáltalán? Érthető magyarázat képekkel!

Brokkoli stir fry

Stir frying

Mi is pontosan az a stir fry vagy stir frying főzési technika? Hogy mondják ezt magyarul? Tudtad, hogy egészen egyszerű így egészséges ételeket készíteni otthon?

Ganache, párizsi krém

Párizsi krém, ganache

A ganache vagy párizsi krém a cukrászatban az egyik alapvető és az egyik legfinomabb krém. Ganache krém készítése és fajtái.

Pate brisee pitetészta vakon sütése babbal és rizzsel

Vakon sütés

A vakon sütés az általában kosár formájú torták tésztájának elősütését jelenti. Ha még nem ismered a technikát, először meg fogsz lepődni a hozzávalón!

Al dente

Az al dente egy olasz kifejezés, tésztára, rizsre, néha babra és zöldségekre használják. Azt jelenti, hogy nincs teljesen megfőve, még harapható az étel.

Tökvirág tempura

Tempura

A tempura egy közkedvelt japán étel. Könnyű, palacsintatészta szerű bundába mártott, majd forró olajban kisütött hal- vagy zöldségféleségeket jelent.

Duxelles

Duxelles

A duxelles felaprított és hagymával, zöldfűszerrel megpirított gomba. Tipikus hozzávalója a híres Wellington bélszín receptnek.

Fúziós konyha: japán-vietnami lazacos rizs tekercs

Fúziós konyha

Mit jelent a fúziós konyha kifejezés, mik a fúziós ételek?

Mise en place példa

Mise en place

A mise en place [ejtsd: miz-an-plász] egy francia konyhai kifejezés, azt jelenti, hogy egy ételhez még a főzés megkezdése előtt minden szükséges hozzávalót előkészítünk, a kezünk alá készítünk.

Recept keresés