Hamburgerhús

Szerző: AlapreceptekAmerikai receptekLegjobb receptek
Hamburger húspogácsa

Magyar neve:

Hamburgerhús

Eredeti neve:

Hamburger Patty

Származás:

Amerika

Mennyiség:

4 darab

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Hamburgerhús hozzávalók:

 • 80 dkg darált marhahús
 • 3/4 tk. őrölt koriander
 • 3/4 tk. őrölt bors
 • 1 nagyobb tojás
 • 1 marék zsemlemorzsa
 • 1 közepes fej hagyma reszelve

Egy jó hamburgerhús vagy hamburger húspogácsa az igazi alapja egy tökéletes házi hamburgernek. És habár a hamburgerhús összetétele lehet részben egyéni ízlés kérdése, azt illetően nincs kérdés, hogy az igazi hamburgerhús darált marhából készül.

Nézzük először az általam használt és ajánlott, ebben a házi hamburger receptben már több, mint kétszázezerszer megtekintett – amit ezúton is köszönök – hamburgerhús receptet. Alatta pedig adok további tippeket a tökéletes hamburger húspogácsa elkészítéséhez, valamint a mennyiségek kisszámításához.

Hamburgerhús recept

 1. Első lépésben reszeld le a közepes fej hagymát.
 2. A darált marhahús legyen jó hideg, a hűtő leghidegebb részéből. Tedd egy tálba a húst.
 3. Add hozzá a reszelt hagymát, a 3/4 tk. őrölt koriandert és 3/4 tk. őrölt borsot. Ha lehet, frissen őröld őket a még intenzívebb ízek érdekében!
 4. Üss bele 1 nagyobb tojást és adj hozzá egy marék zsemlemorzsát.
 5. Hamburgerhús készítése 1

  Tedd a hamburger húspogácsa hozzávalóit egy tálba

 6. Keverd össze az egészet a kezeddel, lazán. A hamburgerhúst nem kell túlkeverni.
 7. Hamburgerhús készítése 2

  keverd össze a hozzávalókat

 8. Ha lehet, tedd vissza a hűtőbe sütés előtt, hogy minél hidegebb legyen a hús. Ettől ugyanis jobban egyben marad majd sütés közben.
 9. Közvetlenül a sütés előtt formázz a kezeddel vagy hamburger forma segítségével nagyjából 2,5-3 cm magas, kerek húspogácsákat, az adagolást lásd lejjebb. A belsejük legyen laposabb mint a szélük, így fognak a végén egyenletesre sülni, hiszen a közepük ki fog emelkedni.
 10. Hamburger húspogácsa

  Formázd meg a húspogácsákat


  Hamburger forma

  A hamburger forma segítségével tökéletes hamburger húspogácsák készíthetők

  A tökéletes hamburgerhús titka

  Bármennyire meglepő, a tökéletes hamburgerhús titka inkább a kevesebb mint sok fűszerezés. A sót és a borsot minden esetben alkalmazzák, de sokszor nem is kerül semmilyen más fűszer a hamburger húspogácsába.

  Természetesen mindig marhahúst használj, 100%-ban. Ha az a cél, lehet hamburgert másfajta húsból (sertés, csirke, pulyka stb.) készíteni, de az eredeti hamburger 100% marhából készül, és az íze annak lesz olyan, amit igazán vársz!

  A hús tekintetében itthon sajnos a darált marhát illetően inkább az a kérdés, hogy kapható-e, semmint hogy melyik része legyen az állatnak. Amire figyelj, hogy a hamburgerhús legalább 20%-os zsírtartalmú legyen. Ha esetleg ennél soványabb húst kapsz, akkor pótold ki arányosan disznó-, liba- vagy kacsazsírral.

  A példa kedvéért: ha van kiindulásnak 70 dkg sovány darált marha, 10% zsírtartalommal, akkor ugye ennek 7 dkg a zsírtartalma. Ehhez adj hozzá kb. 10 dkg zsírt. Így a teljes tömeg 80 dkg lesz, ebből összesen 7+10 = 17 dkg zsír, ami kb. 21%-os zsírtartalomnak felel meg, és a hamburger húspogácsához tökéletes.

  A hús az előkészítéskor és mindvégig legyen minél hidegebb. A profi szakácsok nem is nagyon gyúrják a hamburgerhúst, hanem pl. a két kezük között dobálva formázzák, hogy minél kevesebb hőt adjanak át neki.

  Bárhogyan fűszerezed, sózni csak közvetlenül sütés előtt sózd. Viszont mint minden hús, a hamburgerhús is sok sót felvesz, sózd bátran!

  A hamburger húspogácsa sütési ideje

  A tökéletes hamburgerhúshoz szükséges a sütési időt is meghatározni. Itt tulajdonképpen sokkal inkább steak jelleggel sütött darált marhahúsról, mint – a gyorséttermekben megszokottak alapján – olajban sült lapos húspogácsáról van szó.

  A hamburger húspogácsa ideális vastagsága 2,5-3 cm. Nagyon forró, füstölő grillrácson, esetleg serpenyőben kell sütni, amit előtte egy papírtörlővel vékonyan beolajozol. Mindkét oldalát 4-5 percig süsd, és csak egyszer megfordítva. 5 perc alatt már teljesen átsül, de még tökéletesen szaftos lesz. 4 perc alatt közepesen átsült lesz. Ne süsd tovább, mert nem lesz finom!

  Hamburgerhús serpenyő

  Nagyon forró grillrácson vagy grill serpenyőben, esetleg hagyományos serpenyőben süsd

  Sütés után, mint bármilyen sült húst, a hamburger húspogácsát is pihentesd kb. 5 percig. Ez éppen elég idő arra, hogy a kettévágott hamburger zsemléket megpirítsd a rácson.

  Hamburgerhús sütése

  Hamburgerhús sütése – 2 felnőtt és 3 gyerek adag

  A hamburgerhús mennyiségének kiszámítása

  A hamburgerhús mennyisége lehet az egyik legfontosabb kérdés, mielőtt az ember nekikezdene hamburgert sütni. Mennyi hús kell egy hamburgerbe? És a hamburgerhúshoz mennyi darált húst kell számítani?

  Fontos megjegyezni, hogy itt kifejezetten nem gyorséttermi hamburgerről beszélünk. Aki házi hamburgert készít, az ennek az ételnek az eredeti változatát szeretné élvezni, aminek lényege a finom, ízes húspogácsa. Így itt is ehhez mérten adom meg a mennyiségeket.

  Egy kiadós hamburger húspogácsa nagyjából 20 dkg hamburgerhúsból készül – ez a nyers tömeg sütés előtt. Kisebb, de még mindig felnőtt mérethez szoktak 15 dkg húst számolni. Gyerekeknek 10 dkg hússal számolj.

  Hogy ehhez mennyi darált hús szükséges, az függ attól is, mennyire fűszerezed, milyen arányban van a darált húson kívül más összetevő a húspogácsában. Ha az én receptem szerint csinálod, akkor 80 dkg darált marhahúsból kb. 90 dkg hamburgerhús lesz. Vagyis ebből a mennyiségből 4 db nagy, 22,5 dkg-os húspogácsa jön ki. Ha visszafelé számolsz, akkor kb. 70 dkg darált húst vegyél 4 db 20 dkg-os húspogácsához.

  Az alábbi sajtburger házi hamburger zsemléből, 20 dkg-os húspogácsából készült:

  Sajtburger házi hamburger zsemlében

Címkék

Recept keresés