Pizza készítése otthon

Szerző: Hasznos tanácsok

Pizza készítése otthon – öt +1 könnyű lépés a tökéletes olasz pizzához

Az eredeti olasz pizza készítése házilag sokkal egyszerűbb, mint az ember először gondolná. Talán a sok – bocsánat a kifejezésért – hozzá nem értő receptíró munkájának köszönhető, hogy az emberek a házi pizzát általában vagy nehezen elkészíthető ételnek gondolják, vagy valami olyasminek, ami tepsiben sül, négyzet alakú, nincs nagyon jó íze és köze sincs az eredeti pizzához.

Pedig ez nem így van. Ha megnézed az eredeti pizza recepteket, és megtartod az olasz konyhából azt, ami a legjobb benne, vagyis az egyszerűséget, akkor rájössz, mennyire végtelenül is egyszerű a pizza készítése házilag. És ami a lényeg: mennyire tökéletes lehet az eredmény, majdnem olyan, mint egy hangulatos kis nápolyi pizzériában! A majdnem szócska mégis fontos: fatüzeléses pizzakemence nélkül sajnos a legjobb próbálkozás ellenére sem tudod az igazi olasz pizzát a maga eredetiségében otthon elkészíteni. De a különbség apró, és a pizza sütése című cikkemben arra is adok megoldást, hogyan tudsz az eredetihez legközelebbi pizzát készíteni otthon.

Amit még ebben a bejegyzésben pizza készítése témában találsz:

Pizza készítése házilag, öt +1 egyszerű lépésben

Öt egyszerű lépésben, a lenti linkekre kattintva konkrét receptekkel, képekkel és ábrákkal mutatom be, hogyan tudsz te is eredeti, olasz pizzát készíteni otthon.

Pizza készítése házilag - pizza tészta recept

Első lépés: Eredeti pizza tészta recept

A házi pizza készítése az eredeti pizzatészta receptjével és a dagasztással kezdődik. Ha még sosem csináltál otthon pizzát, akkor javaslom, hogy kezdd itt. Ebben a cikkben bemutatom neked a legegyszerűbb, eredeti olasz pizza tészta receptet, amivel te is tökéletes, vékony tésztás, eredeti olasz pizzát készíthetsz otthon akár már ma is!

Pizza készítése háazilag - pizzatészta formázása

Második lépés: Pizzatészta formázása

Pizza sokféleképpen készülhet, még a tepsiben sütött, négyszögletes alakú is lehet eredeti olasz. De ha arra a pizzára vágysz, amit a legjobb pizzériákban szolgálnak fel, akkor a tésztát meg is kell formáznod. Kerekre és vékonyra.

Egyszerű, követhető ábrákkal mutatom be, hogyan tudod otthon is könnyen megformázni a vékony tésztás, eredeti olasz pizzát.

Pizza készítése házilag - pizzaszósz recept

Harmadik lépés: Pizzaszósz recept

Pizzaszósz receptből elég elrettentőt találhatsz a neten vagy a TV-ben olyan szakácsoktól, akik valamiért kötelezőnek érzik ennek az eredeti olasz ételnek a saját ízvilágukra alakítását.

Itt most azt a pizzaszósz receptet olvashatod, amihez hasonlót a legjobb olasz pizzériákban használnak. Talán egyszerűbb lesz, mint amire elsőre számítasz!

Pizza készítése - feltétek

Negyedik lépés: A feltétek

Minden pizza ízét és egyéniségét a feltétek adják meg. Ez ízlés dolga, és tulajdonképpen mindenkire rá van bízva, hogy mivel pakolja meg a pizzáját. Van néhány eredetinek nevezett, és néhány Olaszország-szerte elterjedt pizzafajta, erről kicsit lejjebb olvashatsz.

Készülök egy bejegyzést írni a pizza feltétekről, de amíg elkészül, addig ez a pont nem vezet másik oldalra. A lényeg, hogy érezd vele jól magad, tegyél olyan dolgokat a pizzádra, amiket szeretsz.

Pizza készítése házilag - sütés

Ötödik lépés: A pizza sütése

A házi pizza készítése során az utolsó lépés a pizza sütése. Ez legalább olyan fontos, mint az eddigiek, rengeteg múlik a megfelelő hőmérsékleten és sütésen. Sajnos ugyanolyan nem lesz, mintha fatüzelésű kemencében, de lehet majdnem olyat sütni!

Ebben a bejegyzésben megtudhatod, hogyan tudsz majdnem olyan pizzát sütni az otthoni, hagyományos sütődben, mint amilyet a faszén tüzelésű kemencéből húznak ki az olasz pizzériákban.

+1: a házilag készített, tökéletes olasz pizza 7 titka! Haladóknak összefoglaltam azt a 7 titkot, amivel az otthoni pizzád tényleg olyan lesz, mintha Nápolyban tálalták volna! Kattints a linkre a titokért!

Pizza készítése házilag – pizza receptek

Ha elkötelezett vagy az otthoni pizza készítése témájában, akkor az alábbiakban eredeti és kevésbé eredeti olasz pizza recepteket találsz. Többek között az összesen kétfajta eredeti pizza receptjét, az Olaszországban legáltalánosabbnak számító pizza recepteket, egyszerű pizza recepteket és néhányat a saját alkotásaim közül.

Az eredeti két Nápoly környéki pizza készítése

Hogy pontosan ki és mikor sütött először a maihoz hasonló pizzát Nápoly környékén, az már a múlt homályába vész. Ami biztos, hogy ott hagyományosan csak kétfajta, a mi ízlésünk szerint ráadásul egészen egyszerű pizzát tekintenek eredetinek. Ráadásul ahogy az olaszoknál étel témájában gyakran szokás, még nonprofit szervezetük is van, aminek feladata az eredeti nápolyi pizza kultúrájának megőrzése és hirdetése.

Pizza margherita - Margarita pizza

Pizza Margherita, magyarosan margarita pizza.

Az egyik legegyszerűbb pizza, mégis ha jól van elkészítve, nagyon finom tud lenni. A paradicsomon kívül csak szeletekre vágott friss bivalymozzarella és bazsalikomlevelek vannak rajta. Így a zöld-fehét-piros színek Olaszországot jelképezik, a pizza története is ehhez kapcsolódik.

Pizza marinara

Pizza Marinara, magyarul tengeri pizza.

Ez tényleg a legegyszerűbb pizzák legegyszerűbbike. Paradicsom, olívaolaj, oregánó és fokhagyma van rajta, semmi más. Különlegessége, hogy nincs rajta sajt, viszont van fokhagyma, ez utóbbival nagyon ritkán találkozunk olasz pizzán.

Hagyományos olasz pizza receptek

A pizzák következő csoportja az, amik Olaszország szerte elterjedtek. Minden pizzériában ugyanúgy hívják őket, többé-kevésbé ugyanazt a feltétet kapod rá Rómában vagy Milánóban. Ezeknél a pizzáknál is marad az olasz egyszerűség, vagyis kevés de jó minőségű feltét, és legfeljebb két-három különbözőféle egy pizzán.

Pizza romana - Róma pizza

Pizza Romana, magyarul római pizza.

Karakteres ízű, egyszerű pizza szardellával.

Sonkás pizza rukolával

Sonkás pizza rukolával.

Egy olasz klasszikus, aminek ugyan külön nevet nem adtak, de mégis szinte minden pizzériában készítik. A nyers, füstölt pármai sonka és a friss rukola felejthetetlen kombinációt alkotnak együtt.

Sonkás pizza

Sonkás pizza.

Az egyik legegyszerűbb de talán legkedveltebb pizza. Ropogós pizzatészta, krémes szósz és ínycsiklandó pármai sonka. Tökéletes hármas!

  Ezeket a pizzákat még nem készítettem el, amint meglesznek, felkerülnek ide is recepttel és fényképpel.

 • Pizza alla napoletana, magyarul nápolyi pizza.

  Ez a pizza tulajdonképpen a Róma pizza egyik változata, sőt, a Róma pizzát Olaszország sok részén így hívják. A Pizza napoletana mozzarella sajt nélkül és a szardella mellett kapribogyóval készül.

 • Pizza quattro staggioni, magyarul négy évszak pizza.

  A négy évszak pizza az eredeti, nápolyi pizzákhoz képest már sokféle feltétet tartalmaz, és mint ilyen talán egy kicsit közelebb áll a magyar ízléshez. Az eredeti verzióban minden évszaknak egy-egy feltét fele meg, ezek articsóka (tavasz), olajbogyó (nyár), gomba (ősz) és sonka (tél). Ezeket nem összekeverve, hanem külön-külön negyedekben teszik a pizzára. Világszerte ebből sokszor annyi maradt meg, hogy négy részre osztott pizzát szolgálnak fel négy évszak néven, mindenféle, sokszor négynél többféle feltéttel.

 • Pizza capricciosa.

  A capricciosa annyit jelent, hogy szeszélyes. A neve onnan származik, hogy a capricciosa pizza a „tegyünk rá mindent, ami otthon van” megközelítésből ered. Vagyis ahány ház, ahány étterem, annyiféle változatban találkozhatsz capricciosa pizzával. A legelterjedtebb verziója a sonka-gomba-articsóka feltétekkel készül.

 • Pizza quattro formaggi, magyarul négysajtos pizza.

  Erős, karakteres ízű, négyféle sajttal készült pizza, ami Olaszországban és világszerte nagyon népszerű. Itthon nem annyira elterjedt, egyrészt a magyar ízléstől távol állnak az erős ízű sajtok, másrészt sokaknak a pizza nem pizza valami ütős húsos feltét nélkül, harmadrészt és nem utolsósorban pedig az eredeti verziója nagyon drága, másféle sajtokkal készítve pedig ez a pizza csak egy vacak utánzat. Nincs kötelező előírás arra, hogy milyen sajtok legyenek, inkább az a fontos, hogy négyféle, jó minőségű, és különböző jellegű sajtot (lágyabb-keményebb, édeskésebb-erőteljesebb) használj, amik együtt utánozhatatlan ízélményt kreálnak. A legtöbbször felhasznált sajtok: mozzarella, stracchino, fontina, gorgonzola, pecorino, groviera vagy asiago esetleg ricotta.

 • Calzone pizza.

  A calzone egy összehajtott pizza. A paradicsommal megkent és feltétekkel megpakolt pizzatésztát félbehajtják, és ügy sütik meg. Ilyenkor a feltétek, a sajt és a paradicsomszósz a tésztán belül, légmentesen lezárva párolódnak, és ez különleges, a hagyományos pizzától kicsit eltérő ízt és jelleget ad a calzonénak.

Pizza készítése otthon – további pizza receptek

Ezek a receptek a saját fantáziám szülöttei. Próbáld ki őket, de találd ki te is azt a pizzát vagy azokat a pizzákat, amiket a legjobban szeretsz. Készítsd el a tésztát, a szószt a fentiek szerint, válogass össze két-három összeillő feltétet, tedd rá, süsd meg és kész a saját pizzád. Ha megnézed a pizza marinarát, akkor láthatod, hogy még a sajt sem kötelező!

Sonkás - lila hagymás pizza

Sonkás – lila hagymás pizza.

Nekem az egyik kedvencem lett a lila hagyma pizza feltétként. Megsülve édeskés íze van, ami minden erős ízű feltétet (pl. füstölt sonka, kéksajt) nagyon jól ellensúlyoz. Akkor lesz igazán jó, ha jó minőségű, nyers füstölt sonkát – ideális esetben Pármai sonkát – használsz hozzá.

Kéksajtos pizza

Kéksajtos pizza.

Tulajdonképpen a négysajtos pizza butított változata, ami olcsóbb, minden boltban beszerezhetők a hozzávalói és majdnem ugyanolyan finom.

 • Kéksajtos – lila hagymás – gombás pizza

  Nálunk családi kedvenccé vált, és aki vendégségben járt itt és kipróbálta, mindenki imádta. Ez a három íz, az erőteljes kéksajt, az édeskés és roppanós lila hagyma, és az éppen hogy érezhető, de mégis jellegzetes gomba hihetetlenül jól kiegészítik egymást, és ez a pizza biztos, hogy minden ínyenc egyik kedvence lesz!

Kéksajtos-lila hagymás pizza

Kéksajtos – lila hagymás pizza

Az előző pizza, csak gomba nélkül. Nyugodtan mondhatom, hogy a másik kedvenc. Egyszerűbb, mert csak két feltét van rajta, és aki nem szereti a gombát, az is imádni fogja!

Próbálkozz, kísérletezz! Az otthoni pizza készítése eleinte – főleg a tészta formázása miatt – sok tanulnivalót, néha bosszúságot tartogat, de egyben rengeteg ízgazdag hétvégével örvendeztet meg téged, a családodat és a barátaidat már az első pillanattól kezdve.

Írd meg a véleményed itt vagy bármelyik pizza témájú bejegyzés alján, kíváncsi vagyok rá. Ha sikerült a pizza készítése, ha nem, ha szeretnéd valamivel kiegészíteni, vagy ha csak jó étvágyat kívánnál bárkinek 🙂 .

A pizza készítése és egyáltalán az olasz konyha témájában rengeteg hasznos és eredeti dolgot tanulhatsz a GialloZafferano, azaz Sárga Sáfrány című olasz főzőoldalról vagy a YouTube csatornájukról, sajnos csak olaszul és kis részben angolul vagy spanyolul.

Címkék

4 hozzászólás

 1. Molnár Károly szerint:

  Balázs
  ezer köszönet, kiváló segítség egészen kezdőknek is!
  3 hónapja minden második hét vasárnapján este pizzát eszünk 🙂
  Tipp 1: a már megsült pizzát apróra vágott minőségi kapri vagy oliva bogyóval megszórni.
  Tipp2: kóstoljuk (mártogassunk) meg az oliva olajunkat. Ha izetlen gyorsan cseréljük le 🙂
  Egy kérdés: vajon a pizza sütés előtt vagy után érdemes a pizzát reszelt parmezánnal megszórni? Mert én ugy tapasztaltam hogy a valóban ízes oliva bogyó valahogy ‘eltünik’ ha a sütés elött rakjuk a pizzára
  Köszönettel

  Pizza Károly 🙂

  • Nagyon örülök Pizza Károly 🙂 köszi a tippeket!

   Én nem szoktam parmezánt tenni a pizzára. Viszont valószínűleg előtte vagy közben szórnám meg, mert annak jót tesz, ha egy kicsit olvad-pirul.

 2. Beatrix szerint:

  Szia, a paradicsommal kapcsolatban van problémám. A legkisebb kiszerelés valami 3dl, és 3 napon belül fel kell használni. Nincs valami mód ezt otthon elkészíteni úgy, hogy ne legyen magja/héja, de ne vesszen kárba a paradicsomból semmi? Köszi!


Recept keresés