Pizza Margherita

Szerző: Olasz receptekReceptek
Pizza Margherita pizzasütő lapon

Magyar neve:

Pizza margherita

Eredeti neve:

Pizza Margherita

Származás:

Olaszország, Nápoly környéke

Hány adag?

2 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

1 óra 15 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Pizza margherita hozzávalók:

 • Pizzatészta fél kg lisztből
 • 4 evőkanál olívaolaj
 • 200 g passzírozott paradicsom
 • 40 dkg mozzarella sajt
 • Három szál (kb. 12 levél) friss bazsalikom

A ’90-es évek elején, amikor megjelentek a pizzériák Magyarországon, mindig lesajnáltam a pizza margheritát. Ez volt a legelső az étlapon, a legolcsóbb, és ráadásul még hús sem volt rajta. Amolyan szegényember pizzája, gondoltam. Később aztán rájöttem, hogy mint sok minden, ez is nézőpont kérdése. Néha egészen jól esik egy könnyed, nyárias falat, és nem csak a feltéttel agyonzsúfolt, nehéz, húsos pizza lehet finom. Most pedig, a forró nyári napokon szerintem nincsen időjáráshoz és az ember hangulatához megfelelőbb pizza ennél. Ha igazán jól készítik el, akkor a pizza margherita még ebből a néhány hozzávalóból is ízletes, egyszerre ropogós és szaftos finomság lesz, és a szegényes jelző egészen biztosan nem lesz igaz rá.

Csak néhány mondatban a pizza margherita története. A hagyomány szerint 1889-ben, amikor Savoyai Margit olasz királynő ellátogatott Nápolyba, olyan pizzát szolgáltak föl neki, amelyen a feltétek Olaszország színeit jelképezték; zöld (bazsalikom), fehér (mozarella), piros (paradicsom). Az ő tiszteletére viseli azóta is a pizza Margherita (Margit) nevet.

Pizza margherita recept

A pizza margherita készítésének alaplépéseit (tészta recept, formázás, sütés) részletesen megtalálod, ha az egye pontokban a linkre kattintasz.

 1. Készítsd el a pizzatésztát. Ha sietsz, akkor elég, ha egy órát hagyod állni, de ha két-három nappal előre elkészíted a tésztát, és hűtőben tárolod, akkor még egy fokkal jobb, igazi pizzériás lesz.
 2. Kb. 1 órával azelőtt, hogy szeretnéd a kész pizzákat megenni, fogd meg a megkelt tésztát, és dolgozd meg egy kicsit. Egy-két percig kell csak gyúrni, hogy kiszorítsd belőle a levegőt. Amikor kész vagy, vágd pizzányi darabokra. Formázz belőle gombócot, takard le és pihentesd még negyed órát. Fél kg lisztből kb. 2 darab, 32-36 cm-es pizza jön ki.
 3. Pizza margherita gombócok formázás előtt

  Két nagy és egy kis pizza margherita tésztája

 4. Közvetlenül sütés előtt melegítsd elő a sütőt és formázd meg a kerek pizzákat és tedd pizzasütő lapra vagy egy tepsire. Előre bocsátom, hogy ha ez nem sikerül elsőre vagy akár sokadszorra, ne keseredj el. Nem vagy egyedül. Ha elszakad a tészta sincs baj, ezt nem fogod érezni a pizzán.

  Pizzatészta a sütőlapon

  Pizzatészta a sütőlapon

 5. Pizzánként kb. 4 evőkanál passzírozott paradicsomot (passata di pomodoro) teríts szét körkörös mozdulatokkal, egy kanál hátsó felével a pizzatésztán úgy, hogy a szélén kb. egy cm-es rész maradjon ki. Locsold meg egy-két evőkanál extra szűz olívaolajjal, szórd meg ízlés szerint szárított oregánóval, és fektesd rá a szeletelt mozzarella sajtot. Az eredeti pizza margherita esetében kizárólag friss bivalymozzarellát használnak. Ezt itthon elég nehéz beszerezni, bármilyen mozzarellával helyettesítheted, a lényeg, hogy a vízben úszó fajta, és ne a száraz pizza mozarella legyen.

  Pizza margherita sütésre készen

  Pizza margherita sütésre készen

 6. Tedd a pizzát a lehető legforróbb sütő aljára. Otthon, hagyományos sütőben nem tudod teljesen leutánozni a faszén tüzelésű pizzakemencéket, de ha ide kattintasz, akkor elolvashatod minden trükkömet, amit eddig a pizza otthoni sütéséről tanultam. A bazsalikomot ne tedd még rá ilyenkor, mert csak megfonnyad, és nem lesz finom. Vagy a sütés utolsó egy-két percében tedd a pizzára (ahogy én a képeken csináltam), vagy még jobb, hogy amikor kiveszed a kész pizzát, akkor teszed rá a friss bazsalikomleveleket.
 7. Kész pizza margherita bazsalikom nélkül

  Kész pizza margherita, tedd rá a bazsalikomot

Gyönyörű kerek pizza margheritát kapsz, ami könnyen lejön a sütőlapról, ropogós lesz a széle és az alja. A feltét nem áztatja szét a pizzát, a paradicsom és a sajt viszont gyönyörű összhangban finom, krémes szósszá olvad össze.

Mint minden pizzához, a pizza margherita tetejére is remekül illik a sütés után egy pici rálöttyintett csípős vagy csípős-fokhagymás olívaolaj, ezt nagyobb hipermarketekben vagy olasz különlegességeket is áruló delikát üzletekben tudod beszerezni. Ennek híján extra szűz olívaolajjal locsold meg, itt tényleg nem több, mint egy evőkanálra gondolok csak.

A sütő melege nem teszi kellemesebbé a nyári napokat, ám a pizza margherita frissessége és könnyedsége igencsak segít abban, hogy a hőség elviselhetőbbé váljon!

Jó étvágyat!

Pizza margherita

Forrás: Wikipedia

Címkék

Nincs hozzászólás


Recept keresés