Bolognai lasagne

Szerző: Olasz receptekReceptek

Magyar neve:

Bolognai lasagne

Eredeti neve:

Lasagne alla bolognese

Származás:

Olaszország - Emilia-Romagna

Hány adag?

8 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          10 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Bolognai lasagne hozzávalók:

Ez az eredeti bolognai lasagne (lasagne alla bolgnese) receptje, ami nagyon finom! Lasagne tésztából, eredeti bolognai szószból, parmezán sajtból és besamel mártásból áll. A hozzávalókról részletesebben olvashatsz a recept alatt – de most lássuk a lasagne elkészítését!

Bolognai lasagne recept

A receptben megadott mennyiség kb. 25×35 cm-es tepsihez elegendő. Ebből 8 fő számára készíthetsz nagyon finom bolognai lasagnét.

 1. Készítsd el a bolognai szószt. Ennek a főzése majdnem 3 órát vesz igénybe, tehát előre kell gondolkoznod. Akár hetekkel előre is megfőzheted, mélyhűtőben tárolható. A recept tetején megadott elkészítési időben sem a bolognai szósz, sem a besamel elkészítési ideje nincs benne.
 2. Bolognai lasagne elkészítése 1. - bolognai szósz

  Igazi, eredeti bolognai szósz spagettire, lasagnaba.

 3. Készítsd el a besamel mártást.
 4. Bolognai lasagne elkészítése 2. - besamel mártás

  Besamel mártás

 5. Reszeld le a sajtot.
 6. A bolognai lasagne összeállításához egy nagy, négyszögletes tepsiben rétegezd a hozzávalókat. Először vajazd ki a tepsit, aztán egy kevés bolognai szósszal kend ki az alját.
 7. Bolognai lasagne elkészítése 3 - rétegzés tepsiben

  A kivajazott tepsibe vékonyan teríts egy réteg ragut

 8. Tegyél rá egy réteg tésztát. Rendezd úgy el, hogy befedje az egész tepsit. Valószínűleg nem fogod tudni egész lapokból kirakni, nyugodtan tördelj fél, negyed vagy még kisebb darabokat, és ezekkel rakd ki a formát. Nagyon ne fedjék egymást a tésztalapok, mert akkor nem biztos, hogy átfőnek.
 9. Bolognai lasagne elkészítése 4 - tészta réteg

  Mintha kirakós játék lenne, úgy rétegezd a tésztát

 10. Kend be a tésztát besamellel. Fontos, hogy mindenhol fedje, mert különben nem puhul meg.
 11. Bolognai lasagne elkészítése 5 - kendd be besamellel

  Mindenhová kerüljön besamel, hogy megpuhuljon a tészta

 12. Tegyél rá egy réteg húst, és ezt is kend el.
 13. Bolognai lasagne elkészítése 6 - bolognai szósz a besamelre

  Bolognai szósz a besamelen

 14. Terítsd be egy jó adag reszelt sajttal.
 15. Bolognai lasagne elkészítése 7 - parmezán

  Eredeti parmezán a legjobb bele

 16. Folytasd a rétegezést. A tetejére besamellel elkevert bolognai mártás kerüljön, és ezt szórd meg dupla adag sajttal.
 17. Bolognai lasagne 8 - utolsó réteg

  A teteje


  Bolognai lasagne elkészítése 9 - tetejére parmezán kerül

  Dupla adag sajttal szórd meg

 18. Tedd be 180 fokra előmelegített tepsibe, és kb. 60 percig süsd. A bolognai lasagne akkor van kész, ha hullámosra fodrozódik a tészta, és szép barnás-piros ropogósra sül a sajt a tetején.
 19. Bolognai lasagne elkészítése 10 - ropogósra sült a teteje

  Kész

Bolognai lasagne tálalása

Ha kész, vedd ki a sütőből és pihentesd 10 percig. Négyszögletes adagokat vágj belőle, úgy tálald. Melegen, frissen a legjobb, de másnap sem utolsó. Nálunk tovább sosem áll el, annyira eteti magát.

Szerintem egyébként az eredeti bolognai lasagne annyira laktató, hogy önálló fogásként is megteszi. Mi szeretjük valamilyen friss salátával enni, akkor kevésbé telíti el az embert.

A blognai lasagnéhoz felhasznált alapanyagokról:

 • A besamel mártás receptjét itt olvashatod. Hígabb besamelt használj, tehát csapott vagy éppen hogy púpozott evőkanál liszttel számolj.
 • Az eredeti bolognai szósz receptjét itt olvashatod. 250 g sertés- és 250 g marhahússal számolj, ebből kb. 1 kg szósz lesz.
 • Eredeti parmezán sajttal lesz az igazi. Ha helyettesíted, akkor minél erősebb ízű és minél keményebb sajtot válassz (pl. a valamivel olcsóbb Grana Padano, esetleg Emmentáli).

 • Lasagne tésztából tojásos, jó minőségűt válassz, vagy ha van tésztakészítő géped, te magad is elkészítheted. Barilla és Gyermelyi tekintetében jó tapasztalatom van. Fontos, hogy ehhez a recepthez egyáltalán nem kell a tésztát előre megfőzni, tehát teljesen nyers állapotban tedd bele. A besamel és a bolognai szósz nedvességtartalma fogja megpuhítani (ezért kell hígabb besamel).
 • Ebből a mennyiségből egy kb. 25×35 cm-es tepsiben 4 réteg tésztából álló bolognai lasagne-t tudsz kihozni. Ha először csinálod, akkor érdemes a hozzávalókat a rétegzés előtt legalább szemre kisebb adagokra osztanod, mert első ránézésre nagyon kevés kell a besamelből és a bolognai szószból egy-egy réteg közé, és nagyon sok a sajtból. 4 réteg tészta esetén 5 részre oszd a húst (az alsó réteg tészta alá is kerül belőle), 4 részre a besamelt és szintén 5 részre a sajtot (az utolsó réteg, vagyis a teteje dupla sajtos legyen, hogy szépen megpiruljon).

Jó étvágyat!

Bolognai lasagne

Címkék

Recept keresés