Besamel – fehér mártás

Szerző: AlapreceptekFrancia receptek
Besamel mártás - fehér mártás

Magyar neve:

Besamel mártás

Eredeti neve:

Béchamel

Származás:

Franciaország

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Besamel mártás hozzávalók:

 • 5 dkg vaj
 • 5 evőkanál liszt
 • 5 dl tej
 • szerecsendió

A besamel mártás vagy magyar nevén fehér mártás sok étel kiegészítője. A mennyiségek tekintetében én azzal számolok, hogy 1 dkg vajhoz 1 evőkanál liszt és 1 dl tej szükséges, így elég egyszerű kiszámolni. Ha hígabb mártásra van szükség (pl. rakott ételekhez), akkor csapott vagy épphogy púpozott evőkanál liszttel számolj. Ha szószként fogod használni és sűrűbb mártás kell, akkor enyhén púpozott evőkanállal számolj (szósz ötleteket lásd lejjebb). Ha a vaj-liszt keverék szinte folyós, akkor hígabb lesz a besamel. Ha a vaj-liszt keverék szilárd, olyasmi mint a rántás, akkor lesz sűrű.

Besamel mártás recept

 1. Olvaszd meg a vajat és pirítsd meg benne a lisztet 2-3 percig. Tulajdonképpen egy vaj alapú, világos rántást készítesz.
 2. Besamel mártás recept - olvaszd meg a vajat

  Olvaszd fel a vajat


  Besamel mártás recept - liszt

  Pirítsd meg a lisztet. Ennél ne legyen sötétebb.

 3. Öntsd föl a tejjel és keverd el csomómentesen.

  És most jön a csomómentes besamel mártás titka. Ez tudom, hogy szembe megy mindennel, amit a rántásról tanultál, de működik: A liszt pirításával egy időben kezdd el melegíteni a tejet egy külön lábasban (vagy mikróban). Amikor ráöntöd a rántásra, akkor a tej legyen forró. Egyszerre öntsd bele az egészet, és néhány gyors mozdulattal keverd el. Garantálom, hogy ha így teszel, a mártás nem lesz csomós. (Ha mégis, a végén szűrd le vagy botmixerrel egyneműsítsd.)

 4. Besamel mártás recept - forró tej

  Forró tejjel, egy hirtelen mozdulattal öntsd fel, így nem lesz csomós

 5. Egészen lassú tűzön, nagyon gyakran kevergetve főzd meg a lisztet a tejben. Akkor tudod, hogy kész van, amikor besűrűsödött, és a fakanál hátuljára tapadt mártáson ha végighúzod az ujjad, akkor a csík megmarad, nem folyik össze. Kb. 8-10 percig kell főzni.
 6. Besamel mártás

  Kész


  Besamel mártás tesztje

  Így tudod ellenőrizni, hogy kész van-e


  Besamel mártás tesztje

  Ha nem folyik össze, akkor van kész

 7. Ízlés szerint sózd és tegyél bele reszelt szerecsendiót.

Besamel mártás felhasználása

A besamel mártás vagy fehér mártás rengeteg, rakott jellegű ételbe tehető. Rakott krumpliba én pl. kb 1:2 arányban tejföllel hígítom, és úgy rétegzem. Többféle rakott tésztának, például a bolognai lasagnénak az alapja és a görög muszakának elengedhetetlen tartozéka. Tehát tulajdonképpen minden nemzett rakott jellegű ételei felveszik ezt a mártást.

Sok zöldséggel szinte önállóan is fogyasztható, pl. enyhén megfőzött karfiolt vagy brokkolit ha tűzálló tálra teszel, sűrűbb besamellel beborítod, reszelt sajttal megszórod és a sütőben aranybarnára sütöd, akkor rendkívül finom és egyszerű ételt kapsz, amit ráadásul még vegetáriánusok is fogyaszthatnak.

De a besamel mártás az alapja sokféle önálló mártásnak is. Sajttal dúsítva sajtmártást (illetve franciául és menőbb helyeken Mornay mártást), mustárral és mustármaggal dúsítva mustármártást készítenek belőle. Ezen kívül pl. tejszínnel és rákfarokkal dúsítva Nantua mártás, vajban párolt, finomra vágott hagymadarabokkal dúsítva pedig Soubise mártás készíthető belőle. Az összes utóbbi variáció általában hús- vagy tengeri herkentyű-, esetleg zöldségétel kiegészítője.

Az ízesítés tekintetében bármilyen fűszerrel ízesítheted, a só és a szerecsendió (és talán még a fekete bors) az, ami szinte bármilyen felhasználáshoz megfelel. Sóból elég sokat felvesz, erre érdemes figyelni, mert különben ízetlen maradhat az étel.

Besamel mártás - fehér mártás

Hozzávalók

Címkék

Recept keresés