Barbecue oldalas

Szerző: Amerikai receptekLegjobb receptekReceptek
Barbecue oldalas

A barbecue oldalas egy ikonikus étel. Nemcsak azért, mert maga a barbecue is a szabad tűzön sütés netovábbja (amúgy sütőben is könnyen és tökéletesen elkészíthető, ez a recept is ezt mutatja be), de az oldalas az igazi, legfinomabb alapanyag a legízletesebb, legjobb barbecue-hoz.

Éppen megfelelően zsíros és ízletes ahhoz, hogy a húsnak és a fűszereknek az ízei kellemesen, tökéletes arányban érvényesüljenek. Tökéletesen kiélvezhető minden falatja, amikor az édeskés kéreggel sült húst leszopogatjuk a csontokról. És nem kell attól félni, hogy valami túl száraz hús elrontaná a barbecue egyik lényegét, az ízek tobzódását.

Ez az oldal kifejezetten a barbecue oldalas sütését mutatja be. Ha többet szeretnél megtudni magáról a barbecue-ról, akkor javaslom, hogy olvasd el ezt a cikkemet: Bővebben a barbecue-ról…

Barbecue oldalas recept, barbecue oldalas készítése

Magyar neve:

Barbecue oldalas

Eredeti neve:

Barbecue ribs

Hány adag?

6 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

1 óra 00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Barbecue oldalas hozzávalók:

 • 1 tábla oldalas (kb. 2,5-3,5 kg)
 • Barbecue száraz pác
 • Barbecue szósz
 • Kevés olaj

A barbecue oldalas akkor az igazi, ha minél nagyobb darabban sütöd a húst. Nincs akadálya, hogy szeletelt formában süsd, de kevésbé lesz ízletes (és rövidebb ideig kell sütni).

Bármelyik hentesnél beszerezhető egész oldalas, ha 1-2 nappal előre szólsz, ezt egy tábla oldalasnak hívják. Ez kb. 2,5-3,5 kg, és mivel az oldalas nagyon csontos hús, kb. 4-8 személyre elég (étvágytól és a többi fogástól függően). A hentessel érdemes hosszában, a csontokon keresztül kettévágatni, ezt otthon nem tudod megtenni (hacsak nincs hentesbárdod). Utána a sütőd méretétől függően keresztbe már te is ketté tudod vágni.

A hozzávalók tekintetében ebben a receptben nem írtam külön minden fűszert. Nagyon fontos, hogy mind a száraz pácnál (fűszerkeverék), mind a barbecue szósznál jó minőségű, valóban fűszerekből, és nem kémiai vegyszerekből készült alapanyagot használj. Ehhez találsz nálam is rendkívül egyszerű receptet, de mindkettő boltban is beszerezhető.

Barbecue száraz pác (fűszerkeverék) recept»

Barbecue szósz recept»

A recept

 1. Készítsd elő a húst. Ehhez először is szedd le a hártyát az oldalasról. Ez a csontos oldalán található, és egy kenőkéssel alányúlva, aztán kézzel lehúzva lehet tőle megszabadulni (kattints a képre, hogy nagyobban lásd a kést).
 2. Barbecue oldalas előkészítése: húzd le az oldalas hártyáját

  Barbecue oldalas előkészítése: húzd le az oldalas hártyáját

 3. Mosd le jól a húst. Az oldalas jó eséllyel tele van apró csontdarabokkal, ettől érdemes megszabadulni. Utána töröld szárazra konyhai papírtörlővel.
 4. Barbecue oldalas előkészítése: töröld szárazra a húst

  Töröld szárazra a húst

 5. Most jön a fűszerezés. Először dörzsöld be egy nagyon kevés olajjal, épphogy csak egy vékony kéreg legyen rajta. Aztán jól dörzsöld bele a barbecue fűszerkeveréket. Ennek a mennyisége ízléstől függ, én a barbecue fűszerkeverék receptben megadott mennyiség kb. 2/3-át elhasználtam egy 2,5 kg-os oldalashoz, és a végeredmény tökéletes lett.
 6. Barbecue oldalas előkészítése: dörzsöld be a fűszerekkel

  Dörzsöld be a fűszerekkel

 7. Ezen a ponton lehet, de nem muszáj pihentetni, pácolni a húst. Én kb. fél órát hagytam pihenni, és utána rögtön ment a sütőbe. De akár egy éjszakán át is pácolhatod.

  Mivel nagyon lassan fogod sütni a húst, ezért nem szükséges külön pácolni, az ízeknek lesz ideje átjárni az oldalast.

 8. Bepácolt barbecue oldalas tepsiben

  Az előkészített barbecue oldalas mehet a sütőbe

 9. Most jön a hús sütése, ami egy igen lényeges pontja a legjobb barbecue oldalas elkészítésének. Mindenképpen gondoskodj arról, hogy a hőfok 105-110 fok legyen.
  • Ez hagyományos sütőben sütéskor egyszerűen elérhető, állítsd be a sütődet erre a hőfokra és várd meg, amíg bemelegszik.
  • Grill esetében egyrészt kétzónás sütést alkalmazz (vagyis a hús alatt közvetlenül ne legyen faszén), másrészt használj digitális hőmérőt, hogy a hőfokot a sütés során végig fenn tudd tartani. Grill esetében mindenképp zárt térben süsd a húst!
  Barbecue oldalas sütése

  A legjobb barbecue oldalast lassan kell sütni

 10. A barbecue oldalas másik kényes pontja a füst. Bevallom, én semmilyen füst ízt nem vittem a receptbe, és így is tökéletesre sikerült. Ha viszont te szeretnéd – amúgy igazán autentikusan – füstös ízzel készíteni, akkor az alábbi lehetőségeid vannak:
  • Grill esetén magától a grillezéstől is kap némi füstös ízt. Ezt kiegészítendő használhatsz kifejezetten erre a célra árusított faforgácsot, enyhén benedvesítve.
  • Sütőben sütés és grill esetén is használhatsz folyékony füstöt vagy füstsót, akár a pácba belekeverve, akár ezzel még külön bedörzsölve ízesítés előtt a húst.
 11. 105-110 fokon 3-6 óra alatt sül meg a hús. Ezt sajnos nem lehet ennél pontosabban meghatározni. Függ az oldalas vastagságától, a sütődtől, illetve attól is, hogy mekkora darabban sütöd a húst. Egy grill fogóval az egyik végénél megfogva, ha megreped a hús felülete, akkor kész. A képen látható darabban sütött oldalas sütési ideje kb. 4 óra.
 12. Barbecue oldalas sütése - megsült

  Kb. így néz ki, amikor kész, utána jön a szósz

 13. Végül jön az igazi barbecue oldalas nélkülözhetetlen eleme, a barbecue szósz. Először is vedd föl a hőfokot. Sütőben ez 180 fok, grill esetében húzd a húst közvetlenül a faszén fölé. Vékony rétegben kend be az oldalas mindkét oldalát a barbecue szósszal, és hagyd sülni.

  Barbecue oldalas sütése: kend be a szósszal

  Kend be az oldalast a szósszal

  Ilyenkor érdemes rá nagyon figyelni. A barbecue szósz magas cukortartalma miatt könnyen megég, ez nem lehet cél. Viszont karamellizálni szeretnénk. Ízlés szerint másodszor is bekenheted (én így tettem), ennél többször nem kell. Szintén a sütőtől függően 15-30 perc alatt sül készre a hús. Gyönyörű, barnásan csillogó, első ránézésre kicsit égettnek tűnő, ám semmiképp sem megégett kérget kell, hogy kapj a húson. Ez az igazi barbecue oldalas!

 14. Tökéletesre sütött barbecue oldalas

  Tökéletesre sütött barbecue oldalas


  Barbecue oldalas: kész

  Barbecue oldalas: kész

Barbecue oldalas tálalása

Mint minden sült húsnak, a barbecue oldalasnak is jót tesz, ha sütés után áll egy kicsit. Várj 15 percet, hogy a nedvek átjárják a húst, és még jobb lesz a végeredmény.

A bordák között, 2 bordánként fölvágva tálald. Ez egy grill hús, bármi amit grill húshoz adnál illik hozzá, de magában is tökéletes. Természetesen ne felejts el egy jó adag barbecue szószt is mellétenni!

Ha megmarad, akkor sem kell aggódni. Hűtőben jó néhány napig eláll, és akár hidegen is finom, vagy pl. pirított rizsben apró darabokra vágva felhasználva új ételt varázsolhatsz belőle!

Jó étvágyat!

Barbecue oldalas

Recept forrása: AmazingRibs.

Hozzávalók

41 hozzászólás

 1. Evu szerint:

  Kedves Balázs!
  Nem hittem volna, hogy tudok oldalast sütni. De csak miután rátaláltam a receptedre.
  Tegnap a hentes beszélt rá az oldalasra, bár még sohasem sütöttem. Utána kerestem hozzá receptet, és a tied mellett döntöttem. Nagyon jó választás volt. Kívül ropogós , belül omlós, a csontról lecsúszik a husi. Nagyon finom lett. Habár a szószra most nem volt érkezésem, boltíves használtam, de így is isteni.
  Köszönöm a részletesen leírt, fényképes isteni receptet.
  Üdv , Evu

 2. Ivett szerint:

  Kedves Balázs!
  Vajon marha oldalasból is elkészíthető? Esetleg van valami trükk annak az elkészítéséhez?

  Köszi!
  Ivett

 3. Többször használjuk örömmel receptjeit ,pontos leírását

 4. Sándor Aranka szerint:

  A recept szerint készítettem, több mint 4 kg-os darabot sütöttem 6 órát. Az eredmény fenomenális. A vendégeim nem győzték magukat, el is fogyott csaknem az egész. Valóban nagyon finom, érdekes, számomra eddig ismeretlen íze lett a szósznak, ez sokat tett hozzá. Utána még a bécsi túrós palacsinta, ugyancsak a recepted szerint. Tényleg óriási volt minden, köszönöm a receptjeidet, sokat fogok elkészíteni belőlük, és ajánlom a barátaimnak és mindenkinek. Köszönöm!

 5. Szabó Mihály szerint:

  Szia,
  Többször is elkészítettem már, gömbgrillben és villany sütőben is. Minden alkalommal imádtuk, az elsőnél pedig szinte megörült a család, annyira ízlett.

  Köszi a receptet.
  Misi

 6. Ladányi László szerint:

  Szia!

  Karácsonyi családi vacsorára készítettem el, igaz sütőben de a végeredmény frenetikus lett így is. A v.hagymaport hol lehet beszerezni, mert én nem tudtam, de lereszeltem a hagymát és a mustár előtt bekentem a húst.

 7. Tóth János szerint:

  Kedves Balázs!

  Nagyon jó az oldalad, köszönöm a recepteket. Nem egy és nem két receptet megfőztem már, és ez lesz a következő!

 8. Molnar Balazs szerint:

  Szia.

  Én gömbgrillben szeretném elkészíteni. Brikettel tartva a hőt. A kérdésem az lenne , hogy ha finoman füstölni szeretném akkor végig adagoljam hozzá a fát hogy a teljes sütés alatt legyen füst?
  Ugyan ez a kérdésem lenne pulledpork esetében is!:)

  Köszöm a segítséget!:)

 9. Ecsegi Àdàm szerint:

  Szia! Ezt a receptet most szeretnèm hètvègèn kipròbàlni bbq smoker sütoben! A szàrazpàcom màr kèsz èn inyjektàlom is ès almaecettel spriccelem majd! A kèrdèsem, hogy mikor tekerjem be sütőpapìrral szerinted!? Èn hasznàlok belső hőmèrőt is , szòval kb. hàny foknàl csomagoljam?

 10. Lacccci szerint:

  Tökéletes leírás, tökéletes végeredmény! 🙂
  (picit változtattam a fűszereken és nem oldalas, hanem malac-császár volt,
  de az egy éjszakás pácolás és a 3 óra + fél tökéletessé „alakította” a húst)
  Nagyon köszönjük! 🙂

 11. László szerint:

  Szia!
  A 105-110 fokos sütés lefedve történik?
  Üdv:
  L

 12. Tibor szerint:

  Ez a recept tökéletes! Már töbször megcsináltam. Mindég levettem a vendégeimet a lábukról! Betegre ettük magunkat, mert nem lehet abba hagyni!
  Köszönöm!

 13. Nagy Andrea szerint:

  Már egyszer elkészítettem a recept alapján ezt a finomságot. 🙂 Isteni lett. Alsó-felső sütésre állítottam én is be, 110 fokra. 5 óra alatt sült meg. Most a hűtőben várja a bepácolt adag,hogy reggel a sütőbe kerüljön. Nálunk nagy sikere van ennek az ételnek. 🙂 Köszönjük a receptet. 🙂

 14. Gaben szerint:

  Szia!

  Sütőben hőlégkeverés vagy grill fokozat a megfelelő?

  Köszi
  Gaben

 15. Zolika szerint:

  Nagy köszönet ezért a leírásért, az egyik legjobb magyar nyelvű bbq oldalas recept. Ez alapján és a ‘”nyárspolgár bbq blog” szerint készítettem, és nagyon jól sikerült. Még a legfinnyásabb ismerőseim is elismerően ették.

 16. bartosgabor szerint:

  Finom

 17. István szerint:

  Holnap szeretném elkészíteni, megvettem minden hozzávalót. A kérdésem, hogy 3-6 óráig alufólia alatt vagy simán kell sütni, illetve kell-e alá rakni vizet, zsírt, vagy csak a húst rakom a tepsibe?

 18. Chris szerint:

  Nagyon isteni lett! Szuperül leírt recept ismét!! A szósz is eszméletlen jó lett a recepted alapján! Köszönöm!Annyit fűznék hozzá hogy az otthoni sütésnél ha bele akarjuk csempészni a faszén illatát, akkor meg lehet oldani. A gázon sima tüzön begyujtunk egy darab faszenet, ( én raktam mellé egy egész fahéjjat is) ezután egy hőállo edényben a hus közzé rakva és pici olajjal meglocsolva,már füstöl is. Letakarjuk fóliával, egy kupolát képezve, kis lyukat szurunk a közepére és kész is. Szerintem jo lett, olyan mintha kint a grillen készült volna. 😉

 19. Simon Ivett szerint:

  10 fős társaságnak főztem tegnap…a majdnem 3 kg-os oldalasom közel 5 órát sült+a kenegetés (előző este pácoltam). Tarját is sütöttem ugyanígy. Te jó èg…..isteni lett! Még az is evett belőle, aki egyébként nem igazán húsevő. Nagyon szuper a recept Balázs, nagyon jól írod le a lépéseket. Sehol nem találtam ilyen jó pácot és szószt. Köszi!!

 20. Szögi Imre szerint:

  Kipróbáltam, jól sikerült. 7-11-ig ment a sütés, utána még fél óra. A szósz szintén innen jött, az is remek lett! A pácolás majd egy napig tartott és nagyon jó lett!

 21. Galambosi Lajos szerint:

  Nekiveselkedtem, kipróbáltam. Nálam is 4 óra volt a sütés + 180fokon még fél. A végeredmény pedig… most értünk haza sétából, muszáj voltunk elmenni egyet kerülni, mert nem bírtuk abbahagyni a kajálást.
  Köszi a receptet, nagyon korrekt, mindere kiterjedő a leírás. A pácot és a szószt is az itt található recept alapján készítettem (kivéve a melaszt, melyet nem tudtam beszerezni)
  Gratula a szerzőnek!


Recept keresés