Barbecue szósz

Szerző: AlapreceptekAmerikai receptekLegjobb receptek
Barbecue szósz

Magyar neve:

Barbecue szósz, bbq szósz

Eredeti neve:

Barbecue sauce, bbq sauce

Származás:

USA, déli államok, Kansas City

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Barbecue szósz, bbq szósz hozzávalók:

 • 1/2 tk. őrölt bors
 • 1/2 tk. só
 • 1 tk. chili por vagy őrölt pirospaprika
 • 240 ml ketchup (1 pohár)
 • 4 ek. mustár
 • 4 ek. almaecet
 • 2,5 ek. Worcestershire szósz
 • 2 ek. citromlé
 • 1 ek. szójaszósz
 • 2 ek. melasz
 • 6 ek. méz
 • 1/2 tk. Tabasco szósz
 • 120 ml (fél pohár) barna cukor
 • 1,5 ek. olaj
 • 1 kisebb hagyma
 • 2 gerezd fokhagyma

A jó barbecue szószt (vagy bbq szószt) kétféleképpen is fel szokás használni. Egyrészt a barbecue-t kenik be vele a sütés vége előtt, hogy ízletes, karamellizálódott kérget kapjon. Másrészt hagyományos mártogatósként vagy szószként is használható. Akinek kevés az íz a sült húsban, az tovább tobzódhat az ízkavalkádban, ha belemártogatja a falatokat a tökéletes barbecue szószba.

A barbecue-val kapcsolatban elég sok tévhit kering a világban, így Magyarországon is. Talán az egyik legstabilabb pont, vagyis amiben viszonylag nagynak tűnik az egyetértés, az a barbecue szósz. Legalábbis abban az értelemben, hogy a bbq szósz létezik és szükséges a tökéletes barbecue-hoz.

Mert ha egy kicsit mélyebbre ásunk, akkor az a helyzet, hogy amit itthon (és a világban sajnos szinte bárhol) a legtöbbször barbecue szósz néven árulnak (üzletekben, előre elkészítve), az inkább felel meg egy kémiai laboratórium kétes hírű melléktermékének, mintsem egy valódi, a barbecue mesterfokához illő, ízletes szószhoz. Ehhez lásd a barbecue szósz recept alatti részt, ahol a bolti szószokról írok egy pár gondolatot.

Barbecue szósz recept

A barbecue szósz elkészítése tulajdonképpen önmagában nem nagy tudomány – a titok inkább a megfelelő hozzávalókon és arányokon múlik.

Megjegyzés a hozzávalók mennyiségével kapcsolatban: ez egy amerikai recept, ahol pohár-teáskanál-evőkanál mértékegységekben számolnak. Ha nincs ilyen mércéd, az sem gond, használd a saját kanalaidat, a lényeg, hogy az arányok megmaradjanak. Az átváltási arányok a következők: 1 pohár = 16 evőkanál = kb. 240 ml; 1 evőkanál = 3 teáskanál = 15 ml; 1 teáskanál = 5 ml.

 1. Egy tálkában keverd össze a sót, az őrölt borsot és a pirospaprikát. Ha igazán csípős bbq szószt szeretnél, akkor használj csili port.
 2. Egy nagyobb tálban szintén keverd össze a ketchupot, mustárt, ecetet, Worcestershire szószt, citromlét, szójaszószt, melaszt, mézet, tabasco szószt és barna cukrot.
 3. Barbecue szósz készítése: a száraz és nedves hozzávalók külön várják, hogy barbecue szósszá váljanak

  A száraz és nedves hozzávalók külön várják, hogy barbecue szósszá váljanak

 4. Vágd fel apróra a hagymát, nyomd át vagy reszeld le a fokhagymát.
 5. Egy lábasban, közepes lángon párold üvegesre a hagymát kb. 5 perc alatt. Add hozzá a fokhagymát és pirítsd még fél percig. Utána a száraz fűszerek jönnek, további fél percig. Legvégül a ketchupos keveréket öntsd hozzá.
 6. Barbecue szósz készítése: párold üvegesre a hagymát

  Párold üvegesre a hagymát


  Barbecue szósz készítése: pirítsd meg kicsit a száraz fűszereket

  Pirítsd meg kicsit a száraz fűszereket


  Barbecue szósz készítése: add hozzá a többi hozzávalót

  Add hozzá a többi hozzávalót

 7. Keverd el, és lassú-közepes lángon időnként megkeverve főzd kb. 15 percig, amíg besűrűsödik.
 8. Barbecue szósz készítése: főzd kb. 15 percig, amíg besűrűsödik

  Főzd kb. 15 percig, amíg besűrűsödik

 9. A barbecue szósz felhasználásra kész. Ha gondolod, leszűrheted, de a kellemesen megpuhult hagyma- és fokhagymadarabok csak rusztikusabbá, háziasabbá teszik, és egyáltalán nem zavaróak.

Barbecue szósz felhasználása

Ahogy a cikk elején írtam, minden barbecue szószt alapvetően két célra lehet felhasználni:

 1. Egyfajta grill (vagyis igazából barbecue) pácnak: A barbecue sütés végén a húst bekenni vele, hogy szépen karamellizálódott, ízletes kérget kapjon.
 2. Szósznak: A kész barbecue-t lehet bele mártogatni. (Vagy tulajdonképpen akár más ételt is, a barbecue-szósz tökéletes pl. chipshez, hagyományos sült húshoz, de akár még zöldségekhez is.)

És bármilyen meglepő, de a világszerte inkább elterjedt mártogatós jellegű használattal ellentétben az első az, amire „kötelező” használni – legalábbis az USA déli államaiban elterjedt barbecue receptekben. Vagyis nincs igazi barbecue anélkül, hogy a sütés vége előtt megkennénk a húst a szósszal.

Viszont az, hogy valaki mártogatósként használja-e vagy sem, már ízlés kérdése. Egy jó barbecue enélkül is tökéletes.

Barbecue szósz tárolása

A barbecue szósz ebben a formában annyi cukrot és savat tartalmaz, hogy egy zárható dobozkában nagyon sokáig – a recept eredeti verziója szerint akár hónapokig – eláll a hűtőben.

Én itt amúgy már az eredeti mennyiség felét adtam meg a hozzávalóknál, és még ennek is nagyjából a fele elég volt egy egész, 2,5 kg-os barbecue oldalashoz. Szóval valószínűleg neked is lesz mit eltenni a hűtőbe, ha kipróbálod ezt a receptet. De abban biztos vagyok, hogy annyira ízleni fog, hogy nem kell majd hónapokat várni, mire ismét barbecue szósszal fogsz főzni!

KC Materpiece

KC Materpiece: az „eredeti” (nálunk nem kapható) Kansas City-i barbecue szósz

Barbecue szósz vásárlása (bolti barbecue szószok)

A barbecue szószra egy másik megoldás az, ha boltban veszed meg. Szinte minden nagyobb szupermarketben árulnak valamilyen „BBQ Sauce” feliratú terméket – különösen a nyári grill szezonban.

A legnagyobb baj ezekkel az, hogy túl tágan értelmezik a barbecue szósz ketchupos-édes-savanykás természetét. Gyakorlatilag cukor és mindenféle kémiai szer keverékét adják el bbq szósz név alatt.

Konkrét márkát nem tudok javasolni – én nem szoktam bolti barbecue szószt venni (a receptben láthatod, mennyire egyszerű ezt otthon elkészíteni). Azt javaslom, hogy ha van lehetőséged, akkor válassz olyat, ahol a hozzávalók között valódi növényeket és fűszereket, nem pedig mindenféle kémiai molekulákat találsz.

Barbecue szósz eredete

A barbecue szósz az USA-ban kb. olyan, mint nálunk a töltött káposzta. Nem csak minden családnak van meg a saját receptje, de régióról régióra, városról városra is különbözik, hogy ki mit ért barbecue szósz alatt.

Helyi szinten vannak ecetes-borsos, ketchup alapú, mustár alapú vagy paradicsomszósszal főzött változatok, és ezek megszámlálhatatlan variációi.

Mindent egybevéve manapság az egészen kifinomult bbq őrülteket kivéve nem csak az USA-ban, de világszerte is leginkább az ebben a receptben bemutatott, édeskés-savanykás, ketchup alapú szószt érti mindenki bbq szósz alatt. Ennek eredetije a KC Masterpiece márkájú szósz, ami egyben – ahogy a neve is mutatja – utal a Kansas City (KC) eredetre, és az ott használt barbecue fűszerezésre.

Ha barbecue szószt készítesz, ne felejtsd el kipróbálni a barbecue oldalas receptemet!

Jó étvágyat!

Barbecue szósz

Recept forrása: AmazingRibs. KC Materpiece fotó: Joshua Bousel.

Recept keresés