Házi majonéz készítése

Szerző: AlapreceptekFrancia receptek
Házi majonéz

Magyar neve:

Majonéz

Eredeti neve:

Mayonnaise

Származás:

Franciaország

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

Majonéz hozzávalók:

 • 4 tojássárgája
 • 4 g só (kb. 1/2 tk.)
 • ¾ tk cukor
 • 10 g mustár (kb, 1,5 tk.)
 • 10 g citromlé (kb. 3 tk.)
 • 350 ml étolaj
 • 50 ml extra szűz olívaolaj

A házi majonéz készítésének 3 titka van, amiből általában csak a legalapvetőbbet, az olaj csepegtetését hozzák a szakácskönyvek vagy a receptes oldalak. Ez is elég lehet, de ha az ember tökéletesre törekszik mind ízben, mind állagban, akkor szerintem 3 dologra kell figyelnie.

Az 1. titok már maga az ízesítés – az igazi majonéz ugyanis nem édes, hanem sós és savanykás. Persze mindenki kísérletezhet kedve szerint, és javaslom is, hogy a neked leginkább tetsző változatot készítsd el, de az itt megadott arányokat betartva a házi majonéznek nem csak az állaga lesz tökéletes, hanem az íze is meg fogja közelíteni az általam legjobban kedvelt, talán nem véletlenül a világ elsőszámú majonézének kikiáltott Hellman’s majonéz ízét.

Házi majonéz recept

Az adagok négy tojásra vannak megadva, így könnyebb kimérni az ízesítőket, de kisebb adagban is elkészíthető. Én általában legalább két tojásból készítem, mert egyrészt úgyis elfogy, másrészt könnyebb kikeverni, ha kicsit nagyobb a mennyiség.

Megjegyzés: a hozzászólások alapján két dolgot hadd pontosítsak. Egyrészt a tojások mérete – ez a majonéz recept L-es méretű tojásokkal számol. M-es méretű tojások esetén 4 helyett használj 5-öt, S-es méretű tojások esetén 6-ot. Másrészt a fűszerek, különösen a só. Kezdd a fele mennyiséggel, és utólag add hozzá a többit, ha még hiányzik. Nem mindenki szereti ugyanis annyira sósan, ahogy az eredeti recept szól, illetve a teáskanál méretek sem azonosak.

 1. A házi majonéz készítéséhez válaszd szét a tojásokat, a tojássárgáját tedd egy tálba. Mivel nyers tojásból készül, ügyelj arra, hogy csak nagyon friss tojásokat használj, és jól mosd meg őket.
 2. Házi majonéz készítése 1

 3. Add hozzá a mustárt, a cukrot és a sót*. Keverd robotgéppel kb. egy percig, hogy kissé habos legyen, és a színe halványsárgára változzon. Ez a 2. titok, ugyanis a fűszerekkel kihabosított tojássárgáját később könnyebb lesz az olajjal elkeverni.
 4. Házi majonéz készítése 2

 5. Öntsd hozzá cseppenként vagy vékony sugárban az olajat (3. titok). Figyelj arra, hogy mindig felvegye a krém a beleöntött olajat. Én általában 5-10 másodpercenként abbahagyom az olaj hozzáadását, és keverem egy kicsit magában is. Ha szétválik a tojás az olajtól még helyrehozhatod, ezt lásd lejjebb. Kb. az olaj negyede után már kicsit nagyobb sugárban is önthető.
 6. A házi majonéz állagának sűrűnek, vajszerűnek kell lennie, nemhiába a majonéz ritkán használt magyar neve olajvaj. Akkor van kész, amikor elválik az edénytől, és már egyáltalán nem folyik.
 7. Add hozzá a citromlevet is, és keverd el vele. A házi majonéz elkészült.
 8. Házi majonéz

Olívaolaj vagy nem olívaolaj?

A legeredetibb majonéz lényegében tojássárgájából, olajból és inkább ecetből mint citromléből áll, olívaolajból biztosan nem. Azonban ha igazán telt ízt szeretnél, akkor érdemes az itt megadott arányban (szerintem 5-15% a tökéletes) belekeverni extra szűz olívaolajat is. Ettől erősebb és karakteresebb lesz a házi majonéz, vagyis finomabb. Ha többet teszel bele, az viszont már elnyomja az ízét. Persze csak simán napraforgóolajból is készítheted, úgy is finom.

Manapság egészséges táplálkozás oldaláról kérdésként felmerül, hogy biztosan finomított napraforgóolaj kell-e bele. Az a helyzet, hogy mindenképpen semleges ízű olajjal lesz csak finom, ez pedig leginkább finomított napraforgóolaj formájában elérhető nálunk az átlagember számára is megfizethető áron.

Mennyi só kell a majonézbe?

Mivel nagyon sok hozzászólásban írtátok, hogy sós lett, ezért kicsit átírtam a hozzávalókat. Eredetileg 1 teáskanál só volt írva, ami az általam leggyakrabban használt tengeri sóból szükséges. De a különböző sók között vannak sósabbak és kevésbé sósak. Ezért javaslom, hogy először kevesebb sót adj hozzá (4 tojássárgájához fél vagy akár negyed kávéskanál), a végén kóstold meg, és ha még mehet bele só, inkább akkor sózd. A kávéskanál mint mennyiség mindig csapott kávéskanalat jelent, ha nincs máshogy jelezve.

Elrontott majonéz javítása

A legnagyobb tapasztalat és gondosság mellett is előfordulhat, hogy a majonéz készítés közben szétesik, az olaj elválik a tojástól, nem áll össze.

Ilyenkor az olaj kicsapódik, apró pöttyökként jelenik meg a tojásban, és alapesetben nem lehet vele mit csinálni. Hiába kevered bármilyen módon, hiába adsz hozzá bármit, a majonéz látszólag helyrehozhatatlan és kidobható.

De van erre is megoldás! Az elrontott majonézt egyszerűen lehet javítani, mégpedig úgy, hogy egy másik edényben kezdj el csinálni egy újabb adagot – elég akár egyetlen tojássárgájából. Amikor a másik edényben nagyjából elkészült az új majonéz, akkor szintén vékony sugárban add hozzá az elrontott majonézt. Ezzel a trükkel ismét összeáll, és tökéletes lesz!

Bolti vagy házi majonéz?

Egyik kedvenc ételem a majonéz (ritkán használt magyar nevén olajvaj), szinte mindenhez képes vagyok enni belőle.

Ugyanakkor nem szeretem azt a fehér, kenőcsös állagú, édes bolti vacakot, amit itthon nagyon gyakran ezzel a névvel érdemtelenül illetnek, ezért már az első receptek között volt a házi majonéz készítése, amit gyerekkoromban megtanultam.

Ezen a honlapon is az egyik első recept volt a házi majonéz, mert az elkészítése – egy kis konyhai tapasztalattal – egyáltalán nem nehéz. Ennek a receptnek a publikálásakor egy kísérletbe fogtam, hogy tökéletesítsem az arányokat, ami az ízesítést illeti. Az eredmény nekem is és még nagyon sokaknak nagyon tetszik – tökéletes ízesítésű házi majonéz.

És éppen ez az egyik legnagyobb előnye a házi változatnak: az ízesítése azért tud tökéletes lenni, mert a saját ízlésed szerint tudod alakítani. Másik nagy előnye pedig, hogy pontosan tudod, hogy milyen alapanyagokból készíted, garantáltan adalékmentesen.

De persze a bolti majonézeket sem kell feltétlenül leírni. Az embernek – még egyszerűsége ellenére – sincs mindig kedve majonézt készíteni otthon. Vannak egészen jó bolti márkák, bár ez is részben ízlés kérdése. Érdemes egyszer kipróbálni őket, hogy amikor bolti majonézre van szükséged, akkor is valóban a neked legjobban ízlőt válaszd!

Házi majonéz készítése botmixerrel

Ebben a videóban bemutatom a házi majonéz készítésének egy elronthatatlan módját. Itt ugyanis a botmixer nagyon nagy sebessége, és hogy alulról kezdve először csak kis mennyiségben kerül a tojás egybe az olajjal a garancia arra, hogy a feljebb leírt, időigényes csöpögtetés és egyebek nélkül, mindig tökéletesen sikerül az emulzió, a majonéz. Ugyanez a módszer turmixgépben is működik.

A mennyiségek nagyon hasonlók a receptben megadotthoz, csak a videóban M-es tojásokat használtam, ezért kell bele egy kicsit kevesebb olaj.

Pár szó a majonézes salátákról

A majonézes saláták ún. majonézmártással vagy tartármártással készülnek. Ehhez 1 tojásból készült majonézhez általában 0,5-1 dl tejfölt (esetleg tejszínt vagy vegyesen) kell adni, és további mustárral, cukorral, citromlével, sóval és borssal ízesíteni. Lehet hozzá még fehérbort is adni, hogy ízletesebb legyen. Így kapod azt az állagot és ízt, amit a majonézes salátáktól megszoktál.

Házi majonéz
Házi majonéz

Hozzávalók

Címkék

Recept keresés