Brownie

Szerző: Amerikai receptekLegjobb receptekReceptek
Brownie

Magyar neve:

Brownie

Eredeti neve:

Chocolate brownie

Származás:

USA

Mennyiség:

15 darab

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

1 óra 00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Brownie hozzávalók:

 • 250 g vaj
 • 200 g keserű csoki
 • 360 g kristálycukor
 • 80 g kakaópor
 • 65 g liszt
 • 1 tk. sütőpor
 • 4 tojás

A brownie [eredeti nevén chocolate brownie, vagyis csokis brownie, ejtsd kb. bráuni] egy amerikai édesség. Konyhatechnikailag elemezve félúton van a torta és a keksz között, édesség- és csokoládéfüggőként leírva egyszerűen csak tökéletes. Kézbe fogható, uzsonnás dobozba pakolható csokibomba, ami puhább és krémesebb, mint egy átlagos dobos torta a sarki cukrászdában. Magyarul: szuperfinom, puha, szaftos csokis süti.

Brownie sokféleképpen készíthető, az egyik recept nem feltétlenül jobb mint a másik. Én Jamie Oliver ragyogó brownie receptjét választottam, mert – mint lejjebb majd a sütés résznél olvashatod – számomra különösen fontos, hogy a brownie igazán puha legyen.

Csokis brownie recept

A brownie elkészítése tényleg rendkívül egyszerű. Sem különösebb tapasztalatot, sem sok időt nem igényel. Talán az egyetlen kényes pont a sütés: a brownie-t csak a sütőben lehet elrontani.

Mivel alavetően egy csokoládébombáról van szó, ezért sok múlik a hozzávalók minőségén. Ugyanaz a brownie recept minőségi étcsokiból (ajánlott: 70% kakaótartalom) és kakaóporból egy klasszissal jobb lesz, mint olcsóbb társaikból.

 1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, öntsd egy tálba a kristálycukrot, szitáld hozzá a lisztet, sütőport és a kakaóport.
 2. Brownie recept: cukor, liszt, sütőpor és kakaó

  Szitáld egy tálba a cukrot, lisztet, sütőport és kakaót

 3. Gőzfürdő fölött, folyamatosan keverve olvaszd meg a vajat és a csokit, amíg szép fényes krémet nem kapsz.

  A brownie-hoz szokás diót vagy aszalt cseresznyét adni, ezek ropogóssága vagy savanykássága kellmesen ellensúlyozza a brownie jó értelemben vett csokis töménységét. Ha diót vagy szárított cseresznyét is teszel bele, akkor most add hozzá a csokihoz.

 4. Brownie recept: vaj és olvasztott csoki

  Vaj és olvasztott csoki


  Brownie recept: vaj és olvasztott csoki

  Vaj és csoki szép selymes krémmé olvadnak össze

 5. Vedd le a csokit a gőzről, és keverd hozzá a száraz anyagokat (liszt, cukor, sütőpor, kakaó).
 6. Brownie recept: csokis vaj és a száraz anyagok

  Csokis vaj és a száraz anyagok

 7. Add hozzá a tojásokat egyenként, és keverd el őket teljesen a csokis masszában. Amikor az utolsó tojást is hozzáadtad, az egész csodálatosan csillogó krémmé áll össze, ami alig tapad az edény falához és leginkább arra kívánkozik, hogy így nyersen megedd.
 8. Csokis brownie "tésztája"

  Csokis brownie "tésztája"


  Csokis brownie "tésztája": még nézni is öröm, ahogy lecsorog a keverőlapátról

  Még nézni is öröm, ahogy lecsorog a keverőlapátról

 9. Sütőpapírral bélelj ki egy tűzálló tálat, és öntsd bele a csokis masszát.

  Legalább 5 cm magas, kb. 25*25 cm vagy 18*30 cm-es tűzálló edényt használj. Ebben a méretben a brownie egész magas lesz (kb. 5 cm).

  Ha laposabban szereted, kb. 22*38 cm-es tepsit is használhatsz. Megjegyzem süteményes boltokban, cukrászdákban még Amerikában is gyakrabban találkozni a laposabb verzióval. Valószínűleg azért, mert az könnyebben átsül, és jobban tárolható, szeletelhető. Szerintem pedig finomabb a magas, puha brownie, még ha fotón vagy uzsonnás dobozban nem is mutat olyan jól.

 10. Csokis brownie sütés előtt

  Csokis brownie sütés előtt

 11. Az igazán jó brownie a sütésen múlik, és nagyon könnyű elrontani. Ez az a süti, amit semmiképp sem szabad teljesen átsütni – a száraz, megsült brownie inkább fulladást mint élvezetet okoz.

  A sütés titka igazából a tapasztalat, hogy hány percig legyen bent az függ a sütőtől és a brownie magasságától. A magasabb változatnak kb. 33-35 perc kell, vékonyabb brownie-nál 25 perc is elég. Én nem használok hozzá légkeverést, szerintem a brownie-t tönkreteszi, ha túlságosan feljön.

  A jó brownie-nak a teteje már száraz, repedezett, de a beleszúrt villára még rátapad a csokis massza. A belseje ilyenkor a folyékony és a kocsonyásság határán van. Ha kiveszed a sütőből, még sül egy kicsit, és ahogy hűl is szilárdul. Szerintem jobb a félig nyers brownie mint a túlsült, de ez ízlés kérdése. Próbáld ki és tapasztald meg, hogy a sütőd és te hogy szeretitek a brownie-t, de azt sose várd meg, amíg teljesen átsül.

 12. Frissen sült csokis brownie

  Frissen sült csokis brownie

 13. Vedd ki a sütőből, és hagyd a tepsiben kihűlni. Ha kihűlt, óvatosan tedd át egy vágódeszkára, és vágd fel tetszés szerinti méretű kockákra.

Ebből a mennyiségből kb. 15-16 magasabb brownie kocka lesz. Vigyázat! Csokifüggőség veszélye áll fenn!

Brownie

Címkék

Recept keresés