Caprese saláta, avagy capri saláta, olaszul insalata caprese

Szerző: Olasz receptekReceptek
Caprese saláta

Magyar neve:

Caprese saláta, capri saláta

Eredeti neve:

insalata caprese

Származás:

Olaszország, Campania

Hány adag?

1 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

Caprese saláta, capri saláta hozzávalók:

  • 1 db, 125 g-os friss mozzarella golyó
  • 1 db közepes méretű paradicsom
  • 5-6 friss bazsalikomlevél
  • Extra szűz olívaolaj

Itthon is szinte minden olasz étteremben kapható a caprese saláta. Egyszerű étel és nagyon könnyű elkészíteni, ugyanakkor a nyárias ízek szép élménnyé állnak össze, vagyis magán viseli az olasz konyha minden pozitívumát. A recept olasz neve, „insalata caprese” szó szerint azt jelenti, hogy Capri szigetéről származó saláta, röviden capri saláta. Itthon egyfajta olasz-magyar keverék név, a caprese saláta terjedt el, így találkozhatsz vele az étlapokon, és a legtöbben így ismerik.

Caprese saláta készítése

  1. A caprese saláta receptje végtelenül egyszerű. Végy személyenként egy átlagos mozzarella golyót, ez nagyjából 125 g, egy vele azonos méretű, érett, minél ízletesebb paradicsomot és vágd kb. fél cm-es szeletekre mindkettőt. A paradicsomot legkönnyebb úgy szeletelni, ha a csumájával lefelé, azon megtámasztva teszed a deszkára, és függőlegesen szeleteket vágsz. A középső szeletekből kivághatod a zöld részt.
  2. Egy kisebb, lapos tányéron rendezd sorba a hozzávalókat, mozzarella szelet, paradicsom szelet, bazsalikomlevél, amíg el nem fogynak.
  3. Ízesítsd sóval és locsold meg extra szűz olívaolajjal. Máris kész és tálalhatod.
  4. Caprese saláta

    Caprese saláta - könnyed olasz ízek

Caprese saláta variációk

Ezt mintegy alapreceptként használva milliónyi változat lehetséges, akár újabb hozzávalókkal is kiegészítheted. Elterjedt, hogy balzsamecettel is meglocsolják, vagy még finomabb, ha sűrű, szirupszerű balzsamecet redukciót használsz. Ez jobb boltokban is kapható, vagy egy pohár jó minőségű balzsamecetet forralj be egy kávéskanál cukorral a felére-kétharmadára. Én ezzel ízesítettem, ennek láthatod a sötét, csokoládészerű rajzolatát a képen. Lehet borsozni, nagyobb vagy több bazsalikomlevéllel ízesíteni, esetleg szárított bazsalikommal megszórni. Én találkoztam már vele étteremben friss rukolával díszítve, úgy is nagyon finom.

Másik irány a különböző változatokra, hogy ha a hozzávalók tálalását változtatod meg. Azt az egyetlen, kimondatlan alapszabályt szokták betartani az insalata caprese esetében, hogy a paradicsom és a mozzarella azonos méretű darabokra van vágva. Elterjedt verzió, amikor mini mozzarella golyókat és koktélparadicsomokat használnak. Apró vagy félbehajtott bazsalikomlevelekkel egy fogpiszkálóra feltűzve ízléses koktélpartihoz illő fogás készíthető így, ami ráadásul még az olasz zászló színeit – zöld, fehér, piros – is imitálja. Szintén ismert verzió, amikor mind a paradicsomot, mind a mozzarellát kb. 1 cm-es kockákra vágva tálalják fel, hagyományosabb, tálból fogyasztható salátaként.

A caprese saláta eredete

A Dining Chicago cikke szerint a caprese saláta eredete nem mondható meg pontosan, ez nehéz is lenne egy ennyire egyszerű étel esetében. Az viszont biztos, hogy népszerűvé az 1950-es években vált, amikor a nagy gourmand hírében álló, száműzetésben élő egyiptomi királynak, Farouknak egyedi és könnyű ételként szolgálták fel Capri szigetén, a Grand Hotel Quisisanában.

Caprese saláta
Caprese saláta

Címkék

Nincs hozzászólás


Recept keresés