Caprese saláta, avagy capri saláta, olaszul insalata caprese

Szerző: Olasz receptekReceptek
Caprese saláta

Magyar neve:

Caprese saláta

Eredeti neve:

insalata caprese

Származás:

Olaszország, Campania

Hány adag?

2 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

Caprese saláta hozzávalók:

  • 250 g friss mozzarella
  • 2 db közepes méretű paradicsom
  • 10-12 friss bazsalikomlevél
  • Extra szűz olívaolaj
  • Balzsamecet

A caprese saláta egy könnyed és nagyon népszerű saláta itthon is és világszerte. Népszerűségét a frissessége és a tökéletes ízharmónia adja.

A paradicsom, a bazsalikom és a mozzarella sajt pedig nem csak nagyon jól illenek egymáshoz, de igazi olaszos ízeket lehet velük pillanatok alatt teremteni.

Szerintem tökéletes fogás az év minden időszakában akár magában, akár előételként, akár valamilyen komolyabb húsos étel mellé. Elkészítése tényleg nagyon egyszerű, így nagyon tudom javasolni, ha szereted a könnyed, olaszos ízeket, és szeretnél valami ínycsiklandozót nagyon egyszerűen az asztalra varázsolni.

Az alapreceptet tényleg nem kell túlbonyolítani. Végy személyenként egy normál méretű, friss mozzarellagolyót, egy minél ízletesebb, érett paradicsomot, némi friss bazsalikomlevelet, extra szűz olívaolajat, balzsamecetet és sót. Karikázd fel a sajtot és a paradicsomot, tedd őket felváltva egymás mellé a bazsalikomlevelekkel, locsold meg az olívaolajjal és a balzsamecettel, végül sózd.

Caprese saláta recept

  1. A caprese saláta elkészítéséhez a mozzarellát és a paradicsomot vágd kb. fél cm-es szeletekre.
  2. Egy kisebb, lapos tányéron rendezd sorba a mozzarella szeleteket, paradicsom szeleteket és bazsalikomleveleket, amíg el nem fogynak.
  3. Ízesítsd sóval, locsold meg extra szűz olívaolajjal és balzsamecettel. Máris kész és tálalhatod.
  4. Caprese saláta

Névváltozatok

A caprese saláta olasz neve, insalata caprese szó szerint azt jelenti, hogy Capri szigetéről származó saláta, magyarul igazából capri saláta.

Itthon egyfajta olasz-magyar keverék név, a caprese saláta terjedt el, így találkozhatsz vele az étlapokon, és a legtöbben is így ismerik Magyarországon.

De szintén hívják még capri salátának, vagy olaszosan insalata caprésének is.

Caprese saláta variációk

Az itt megadott receptet mintegy alapreceptként használva milliónyi változat lehetséges, akár újabb hozzávalókkal is kiegészítheted.

Még finomabb, ha sűrű, szirupszerű balzsamecet redukciót használsz, a képeken is ezt láthatod.

Lehet borsozni, nagyobb vagy több bazsalikomlevéllel ízesíteni, esetleg szárított bazsalikommal megszórni. Én találkoztam már vele étteremben friss rukolával díszítveis, úgy is nagyon finom.

Másik irány a különböző változatokra, ha a hozzávalók tálalását változtatod meg. Azt az egyetlen, íratlan alapszabályt szokták betartani a caprese saláta esetében, hogy a paradicsom és a mozzarella nagyjából azonos méretű darabokra legyen vágva.

Elterjedt verzió, amikor mini mozzarella golyókat és koktélparadicsomokat használnak. Apró vagy félbehajtott bazsalikomlevelekkel egy fogpiszkálóra feltűzve ízléses koktélpartihoz illő fogás készíthető így, ami ráadásul még az olasz zászló színeit – zöld, fehér, piros – is imitálja.

Szintén lehetséges tálalási mód, amikor mind a paradicsomot, mind a mozzarellát kb. 1 cm-es kockákra vágva tálalják fel, hagyományosabb, tálból fogyasztható salátaként.

A caprese saláta eredete

A Dining Chicago cikke szerint a caprese saláta eredete nem állapítható meg pontosan.

Az viszont biztos, hogy népszerűvé az 1950-es években vált, amikor a nagy gourmand hírében álló, száműzetésben élő egyiptomi királynak, Farouknak egyedi és könnyű ételként szolgálták fel Capri szigetén, a Grand Hotel Quisisanában.

Caprese saláta
Caprese saláta

Címkék

Nincs hozzászólás


Recept keresés