Párizsi krém, ganache

Szerző: AlapreceptekNemzetközi konyhai szakkifejezések
Ganache, párizsi krém

Magyar neve:

Ganache, párizsi krém

Eredeti neve:

Ganache

Származás:

Franciaország

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

Ganache, párizsi krém hozzávalók:

 • Csokoládé
 • Tejszín
 • Vaj
 • Az arányokat lásd a receptben

A ganache [ejtsd: gánás vagy magyarosan ganázs] krém, vagy magyarul gyakran párizsi krém a cukrászatban az egyik alapvető, csokoládés (és kicsit szubjektíven: legfinomabb) krém.

A ganache a későbbi felhasználástól függően sokféle lehet, de minden esetben jó minőségű csokoládéból és tejszínből készül. A ganache-hoz általában vajat is szokás adni, ettől selymesebb és csillogóbb lesz.

Ganache vagy párizsi krém készítése

Megjegyzés: a képeken a ganache trüffelhez készült, 2:1 arányban csoki és tejszín felhasználásával, vegyesen 70%-os és tejcsokiból.

 1. A ganache készítéséhez a csokoládét törd darabokra, és tedd egy tálba.
 2. Csokoládé összetörve

  Egy tálban törd össze a csokoládét

 3. Forrósítsd fel a tejszínt és a vajat. Nem kell teljesen felforralni, csak addig melegítsd, amíg az edény szélén apró buborékok meg nem jelennek.
 4. Vaj és tejszín

  Forrósítsd fel a vajat és a tejszínt

 5. Öntsd a forró tejszínt a csokoládéra, és várj egy percet, amíg elkezd olvadni.
 6. Forró tejszín a csokira öntve

  Öntsd a forró vajas tejszínt a csokira

 7. Keverd át néhányszor a csokoládét, amíg teljesen fel nem olvad, és egyneművé nem válik.
 8. Csoki trüffel alapanyaga - ganache

  A csoki trüffel alapanyaga: ganache

 9. A ganache vagy párizsi krém kész. A felhasználástól függően esetleg kihűteni szükséges, vagy készítéskor további hozzávalókat – pl. finom alkoholt, cukrot – lehet hozzá adni. Ezt minden esetben az adott recept mondja meg.

A csoki és a tejszín aránya

A ganache krém különböző arányban tartalmazza a csokoládét és a tejszínt.

 • Nagyjából 1:1 arány esetén – vagyis pl. 250 g csokihoz 250 ml tejszín – valóban krémről beszélünk, ami süteményekben krémként vagy tortabevonóként használható.
 • 2:1 arány esetén – 250 g csokoládé és 125 ml tejszín – sűrűbb krémet, kihűtve szilárd de jól formázható állagot kapunk, amit pl. a trüffel alapanyagaként használhatunk.
 • 3:1 arány esetén a ganache krém kihűtve már vágható.

A vaj mennyisége

Tradicionálisan a ganache-hoz nem szükséges vajat adni. Általában akkor adunk hozzá vajat, ha selymesebb, csillogóbb krémet szeretnénk.

Illetve amit Magyarországon fontos megjegyezni, hogy az itthon normál kereskedelmi forgalomban kapható legjobb tejszín is csak 30%-os zsírtartalmú, míg nálunk fejlettebb gasztro kultúrával rendelkező területeken a ganache esetén 35-40%-os tejszínt használnak. Tehát egy kevés vaj azért is jól jön bele, hogy ellensúlyozza a gyengébb tejszínt.

Vajból semmiképp sem kell sok, ízlés és az elvárt selymesség függvényében a felhasznált csokoládé 5-20%-át add. Vagyis a fenti példában 250 g csokihoz 1 dkg és 5 dkg közötti vajat.

Ganache vagy párizsi krém?

Alapvetően ugyanarról beszélünk, hiszen a ganache egy franciás elnevezés, egy francia csokikrémről van szó, amit, illetve aminek egy változatát – a Wikipedia cikke szerint – Gerbeaud Emil kezdett magyarul párizsi krémnek nevezni.

Itthon párizsi krémként inkább a kakaóporból, cukorból, tejszínből (vagy részben tejből) és vajból kevert krémet szokás nevezni. Ami a jellegét és még a felhasználását tekintve is lényegében azonos az 1:1 arányban csoki-tejszínből előállított ganache krémmel. Mégis, ha az ember igazán őszintén néz szembe a dologgal, valljuk be, minőségét és sütemények krémeként az élvezeti értékét tekintve azért lényegesen alatta marad.

Mindazonáltal a magyar cukrászatban a párizsi krém gyakran más alapanyagokat (is) tartalmaz, pl. bevonót, kakaóport, margarint, vagy akár még vizet is.

Ugyanakkor természetesen egy valódi francia cukrász valószínűleg sikítófrászt kapna már csak annak a gondolatától, hogy margarint használjunk egy ilyen nemes krémbe, vagy ne adj’ isten vizet.

Valljuk be, ha eltekintünk attól, hogy az alapkrém természetesen tetszés szerint módosítható, a legtöbbször ezeket az alapanyagokat kizárólag az olcsóbbá tétel érdekében alkalmazzák. Az így kapott eredménynek pedig semmi köze ahhoz, mint amikor valóban nemes alapanyagokból készítjük a krémet.

Persze – mint minden – ez is ízlés kérdése, de ha ganache-ról vagy párizsi krémről van szó, akkor én azért lehetőség szerint maradok a kiváló minőségű csokoládé és zsírdús tejszín házasításából előállított ínycsiklandó csodánál.

Ganache, párizsi krém

Recept keresés