Steak sütése

Szerző: Alapreceptek
Steak sütése 2

A steak sütése, egy igazán jó marha steak készítése bizony kihívás nem csak otthon, de sok esetben még éttermekben is. Pedig nem annyira bonyolult egy tökéletes steaket elkészíteni, csak van néhány dolog, amire nagyon oda kell figyelni.

A steak sütés legfontosabb elemeit szedtem össze, pontos időtartamokkal, részletes leírással. Ha ezekre figyelsz, akkor szinte lehetetlen elrontani, és olyan steaket tudsz otthon is az asztalra varázsolni, mint amilyet a legjobb éttermekben szolgálnak fel!

A steak sütés 3 módját, és a tökéletes steak készítésének 4 titkát találod ebben a cikkben. Steak recepteket ide kattintva találhatsz, és kezdjük mindjárt a legfontosabban, ami mindent eldönt a steak körül: tökéletes vacsora vagy garantáltan cipőtalp kerül az asztalra?

Steak sütése: a marhahús

Bármennyire meglepő, de a steak sütése már az alapanyag, azaz a marhahús kiválasztásával kezdődik, vagy igazából el is dől. Az a helyzet ugyanis, hogy amit pl. Magyarországon marhahúsként az átlagos élelmiszer üzletekben megvehetsz – legyen akár hátszínről vagy bélszínről is szó – az talán néhány kivételtől eltekintve nem alkalmas steak készítésére.

Vagyis nem kell aggódnod, ha sikerült már cipőtalp állagú marha steaket az asztalra varázsolnod, egyáltalán nem biztos, hogy te rontottál el bármit is. Sokkal valószínűbb, hogy soha senki nem mondta el neked – mert a puccos TV műsorokban erről nem lehet hallani – hogy az átlagos, magyar kiskereskedelemben kapható marhahús egyszerűen nem alkalmas steak készítésére.

A tökéletes steak készítésének 1. titka egyszerűen az, hogy megfelelő, érlelt marhahúst kell vásárolni. Ez annyira fontos, hogy ezen a ponton minden eldől. Míg a továbbiakat illetően lehet azért apró hibákat ejteni, mégis élvezhető lesz a steak, nem érlelt húsból egyszerűen nem lehet jó steaket készíteni.

Érlelt marhahús - Angus hátszín szelet Somogy megyéből

Érlelt marhahús – Angus hátszín szelet Somogy megyéből

Sajnos az érlelt marhahús beszerzése nem annyira egyszerű Magyarországon, de azért itthon is beszerezhető egyre több helyen. És ami a legfontosabb: ha ezt már tudod, akkor nem hagyod magad átverni legközelebb főzésre való hús vásárlásával.

Érlelt marhahúst e cikk írásakor csak speciális húsokat (is) forgalmazó henteseknél lehet kapni. A beszerzési helyekről, árakról, és úgy általában az érlelt marhahúsról a linkre kattintva olvashatsz sokkal bővebben.

Steak sütése: az előkészítés

A steak sütés nem igényel különösebb előkészületet, viszont van egy dolog, amire nagyon oda kell figyelni, és alapjaiban lehet oka ez is a rosszul sikerült steaknek.

A tökéletes steak készítésének 2. titka, hogy mindig szobahőmérsékletű hússal dolgozz. Vagyis legalább 1 órával azelőtt, hogy nekiállnál a sütésnek, vedd ki a marhahúst a hűtőből, itasd le ha van rajta nedvesség, és csomagolás nélkül, szabadon levegőzve hagyd szobahőmérsérsékletűre melegedni.

Ami a fűszerezést illeti, a steaket nem szokás különleges módon fűszerezni, csak sóval és borssal. Azokból viszont bőven szórhatsz rá, a hús mindkét oldalára, közvetlenül sütés előtt. A borsnak sokkal intenzívebb íze lesz, ha frissen őrölve szórod a húsra.

Steak előkészítése 1

Sóval és borssal bőven fűszerezd a steaket sütés előtt

A steak sütése

Most jöhet maga a sütés, ahol lényegében eldől, hogy milyen lesz maga a steak. És a rossz hírem az, hogy még a tökéletes alapanyagot is el lehet rontani itt is, ha az ember nem áll hatalmas alázattal a steak sütéséhez.

Természetesen a gyakorlat, mint bármilyen más esetben a konyhában itt is jót tesz, vagy legalábbis magabiztosságot mindenképpen ad az embernek, de az alábbi pontok betartásával már az első steaked is tökéletesre fog sikerülni.

 • A tökéletes steak 3. titka, hogy iszonyatosan forró serpenyőt használj. Maga a steak attól lesz jó, hogy nagyon magas hővel körbezárjuk a húst mindkét oldalról, Ugyanis ha nem elég forró a serpenyő, akkor egyszerűen a hús le fogja hűteni.
 • Forrósítsd a serpenyőt a legmagasabb lángon legalább 3 percig, mielőtt beletennéd a húst. Akkor jó, ha már szó szerint füstöl. A hús sütése közben már egy kicsit lejjebb veheted a lángot (akkor is kell azért neki kakaó), de mielőtt beletennéd a húst, füstöljön, izzon, ami csak a csövön kifér!
 • A tökéletes eredmény érdekében én azt javaslom, hogy ne a serpenyőbe öntsd az olajat, hanem közvetlenül sütés előtt, fűszerezés után egy kevés olajjal dörzsöld át a hús mindkét oldalát. Olyan olajat használj, ami jól bírja a hőt. A Magyarországon elterjedt napraforgó olaj (étolaj) tökéletes erre, vagy például a nem szűz olívaolaj.
 • Ugyanezért, mármint a megfelelő hőhatásért fontos, hogy ne tömd túl a serpenyőt. Egy szelet húst süss egy normál serpenyőben, még egy nagyobban is legfeljebb kettőt.
Steak előkészítése 2

Közvetlenül sütés előtt kend be olajjal a húst

Steak sütési ideje

A tökéletes steak készítésének 4. titka éppen a megfelelő sütési idő. Itt már nem lehet egyértelmű és egyszerű tippet adni, hiszen ez sok mindenen múlhat. Többek között a hús vastagságától, hogy milyenre szeretnéd a húst, illetve a sütési módtól is.

A szakirodalomban általában 1 inch, azaz 1 hüvely, kb. 2,5 cm vastag steak szelettel számolnak, erre adják meg a sütési időket, én is így fogom. Ezen kívül a sütést illetően a medium-rare fokozat az, amiről a pontos időtartamok szólnak, nem véletlenül. Ha szereted a steaket, akkor így kell megkóstolnod, így az igazi. Ez annyit jelent, hogy szélein szépen pirult, átsült a hús, a közepe gyönyörű rózsaszín, abban az állapotban, amikor még nyers, de már át van melegedve. A legfinomabb ízek így jönnek ki a marhából.

Közepesen átsültre (medium) kb. +1-1 percet, míg teljesen átsültre (well done) kb. +2-2 percet számolj.

Steak sütése serpenyőben

Talán a legegyszerűbb, de egyben legjobb módszer a steak sütésére.

 1. Az előzőekben írtak szerint forrósítsd fel a serpenyőt.
 2. Tedd bele a sózott, borsozott, olajjal bekent hússzeletet vagy szeleteket, és ne mozgasd.
 3. Steak sütése 1

  Tedd a húst a forró serpenyőbe és ne mozgasd!

 4. Süsd 4 percig magas hőfokon. Végig erős sistergést kell hallanod, és akkor van minden rendben, ha az egész serpenyő füstöl, és olyan erős illatok vannak, mint egy igazi steakhouse-ban! Ne aggódj, nem fogod megégetni!
 5. 4 perc után fordítsd meg egy húsfogó csipesszel, egy gyors mozdulattal. Ne használj villát, ne sértsd meg a hús körül kialakított kérget. Ha nincs húsfogó csipesz, akkor két fakanállal fordítsd meg.
 6. Steak sütése 2

  Fordítsd meg a húst

 7. A másik oldalon is süsd 4 percig.
 8. Ha olyan húst sütsz (pl. hátszín), amelyiknek egyik szélén zsírréteg van, akkor fog meg a húsfogó csipesszel, állítsd a zsíros oldalára, nyomd rá a serpenyőre, és süsd így fél percig.
 9. Steak sütése 3

  Ha szükséges, az oldalán lévő zsírréteget is süsd át

 10. Szedd ki a húst egy tányérra, és hagyd pihenni 5 percet.
 11. Steak pihentetése 1

  Sütés után pihentesd a húst

Fontos, hogy nem szabad aggódni azon sem, ha esetleg első ránézésre kicsit túlsültnek tűnik a hús. Éppen a kívülről karamellizált, már-már megégett kéreg adja neki azt a felejthetetlen steak ízt. A képeken például néhol akár feketének is tűnik, de pihentetés után gyönyörű, belül rózsaszín, medium rare hátszín szeletet kaptunk.

Medium rare hátszín

Medium rare hátszín, serpenyőben 4+4 perc alatt sütve

A pihentetés közben némi lé kifolyik a húsból, ez természetes. Ezt öntsd hozzá a szószhoz, amit a húshoz készítesz, sokkal ízletesebb lesz tőle!

Steak pihentetése 2

Pihentetés után húslé folyik ki a steakből

Steak sütése sütőben

Ehhez a módszerhez olyan serpenyőre lesz szükséged, amelyiknek fém, hőálló nyele van, például öntöttvas serpenyőre.

 1. Melegítsd be a sütőt 220 fokra.
 2. Forrósítsd fel a serpenyőt és készítsd elő a húst a fentiek szerint.
 3. Helyezd a húst a serpenyőbe, és hagyd 90 másodpercig. Ne mozgasd.
 4. Fordítsd meg egy húsfogó csipesszel, és a másik oldalon is süsd 90 másodpercig.
 5. Ha van a szélén zsírréteg, akkor azon is süsd 30 másodpercig.
 6. Tedd be a sütőbe (vigyázz, a nyele forró!).
 7. Süsd 6 percig.
 8. Szedd ki a húst egy tányérra, és hagyd pihenni 5 percet.

Steak sütése grillen

A steak grillen is elkészíthető, bár ez lényegében külön tudomány, és nagy mértékben függ magától a grilltől (pl. van-e teteje, gáz vagy faszén, mennyire szabályozható a hőmérséklet).

Az alapszabály itt is az, hogy nagyon forró legyen a grillrács, és ne mozgasd a húst. A sütési idők nagyjából megegyeznek a serpenyőben való sütéssel. De mivel ezt én még sosem próbáltam, és ezt mindenkinek valamilyen szinten a saját grilljén kell kitapasztalnia, ebben nem tudok több tanácsot adni.

A steak tálalása, receptek

Tulajdonképpen a steak az az étel, amelyik így, „csak megsütve” is tökéletes. Főleg jó minőségű húsból nem feltétlenül kell hozzá bármilyen komoly köretet vagy bármi mást készíteni, hiszen épp a hús miatt készítjük, esszük.

Köretként itthon nagyon gyakran steak burgonyát adnak hozzá, de én javaslom egy kicsit fittebb változatban, zöldsalátával felszolgálni. Klasszikus tálalása a steaknek a kevert zöld saláta, néhány csepp vinaigrette öntettel meglocsolva.

A steakhez szintén szokás még valamilyen szószt adni, amelyet általában a hús sütése után megmaradt anyagokat felhasználva, ugyanabban a serpenyőben készítenek el, amíg a hús pihen. A legklasszikusabb szósz a zöldbors mártás, amelynek a receptjét a linkre kattintva olvashatod.

A képen egy klasszikus, marha hátszín steak zöldbors mártással, kevert zöldsalátával, vinaigrette öntettel. Mindenképp javaslom kipróbálni!

Bármilyen részét is válaszd a marhának, bárhogyan is készítsd el és tálald, a tökéletes steak a legjobb alkalmakra is megfelelő, és sokáig emlékezetessé teszi az étkezést. Próbáld ki, ne félj tőle, és természetesen jó étvágyat hozzá!

Érlelt hátszín steak zöldbors mártással

Felhasznált szakirodalom: startcooking.com.

Címkék

Recept keresés