Tiramisu recept – a legfinomabb olasz desszert

Szerző: Legjobb receptekOlasz receptekReceptek
Tiramisu

Magyar neve:

Tiramisu

Eredeti neve:

Tiramisù

Származás:

Olaszország

Hány adag?

8 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

2 óra 00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

Tiramisu hozzávalók:

 • 500 g mascarpone
 • 6 tojás
 • 120 g cukor + 2 evőkanál a kávéba
 • Kb. 6 adag erős kávé
 • Keserű kakaópor
 • 300 g babapiskóta

Az egyik legismertebb, és talán legfinomabb olasz desszert a Tiramisu. Neve magyarul kb. azt jelenti, hogy „dobj fel„, és ez igaz is, hiszen ha az ember megkóstolja, biztos jó kedve lesz tőle. Mivel még az eredete sem egészen ismert, ezért olyan, hogy eredeti tiramisu recept nemigen létezik – lásd erről részletesebb írásomat a tiramisu recept alatt.

Ha azonban nyitott szemmel járunk a világban, elsősorban persze Olaszországban, akkor sok gyenge próbálkozás között leggyakrabban az itt bemutatott verzióval fog találkozni. Forrásként egyébként kedvenc olasz főzőblogom, a Sárga Sáfrány (Giallo Zafferano) receptjét használtam. Az egyetlen változtatás, hogy én kevesebb babapiskótával készítem, mert szeretem, ha több benne a krém.

Maga a Tiramisu egyébként számomra a tökéletes jelképe annak, amit egy ételből ki lehet hozni. A keserű és erős ízű kávé, az édes és gyengéd mascarponés krém, no meg a keserű és erős ízű kakaó olyan kontrasztot alkotnak, ami szinte bárkit levesz a lábáról. Ahhoz azonban, hogy jól sikerüljön, fontos, hogy csak a legjobb minőségű hozzávalókat használd. Ez különösen a kávéra és a kakaóra igaz, az előbbinek erős eszpresszónak, míg az utóbbinak a legjobb minőségű keserű kakaónak kell lennie, hogy az ízhatás a maga teljességében ki tudjon bontakozni.

Tiramisu recept

 1. Főzd meg a kávét. Erős, eszpresszó jellegű kávé kell hozzá. Ha kész, öntsd ki egy tányérba, keverd bele a két evőkanál cukrot, és hagyd kihűlni.
 2. Kávé

  Hagyd kihűlni a kávét

 3. Válaszd szét a tojásokat. Mivel nyers tojásból készül, ügyelj arra, hogy csak nagyon friss tojásokat használj, és jól mosd meg őket.
 4. Tojássárgája

  Válaszd szét a tojásokat

 5. A tojássárgáját a cukor felével verd habosra. Legalább 5 percig verd, amíg szinte fehér, levegős habot nem kapsz.
 6. Tojássárgájás krém

  Vastag, testes krémet verj a sárgájából és a cukorból

 7. A Mascarponét add a sárgájás krémhez. Célszerű kisebb adagokban csinálni, vagy előtte a sajtot kicsit felhabosítva, hogy az eredmény csomómentes legyen. Ezt is keverd lehetőség szerint géppel néhány percig, hogy jó habos legyen.
 8. Mascarpone

  Add hozzá a mascarponét

 9. Verd fel a tojásfehérjét nagyon keményre. Amikor kész, add hozzá a cukor másik felét, és verd még azzal is legalább egy percig, hogy csillogó és tartós habot kapj.
 10. Tojásfehérje hab

  Kemény habot verj a tojásfehérjéből

 11. Keverd a felvert fehérjét óvatosan a sárgájás-mascarponés krémhez. Először egy kis adagot keverj bele erős mozdulatokkal, majd a maradékot már óvatosan, egy lapáttal forgasd bele. Az a cél, hogy minél habosabb legyen, minél több levegő maradjon benne.
 12. Fehérje a krémben

  Óvatosan keverd bele a fehérje habját


  Krém

  Ilyen könnyű habot kell, hogy kapj

 13. A babapiskótákat mártsd bele egyenként a kávéba, és helyezd őket sorban a tálaló tál aljára. Ha jól méretezted a tálat, akkor kb. a felét fogod felhasználni hozzá. Én 1-1 másodpercig áztatom a piskóta mindkét oldalát. Ez ahhoz elég, hogy kellemes kávé íze legyen, de mégsem lesz túl cuppogós tőle. (Itt jegyzem meg, hogy a magyar receptek általában valamilyen alkoholt, leginkább rumot és Amaretto likőrt írnak még a kávéhoz. Úgy is finom, de egyrészt az olasz receptekben ezzel nemigen találkozni, másrészt ha gyerekek is esznek belőle, akkor is célszerű elhagyni.)
 14. Babapiskóta

  Rétegezd a kávéba mártott babapiskótát

 15. Kend a krém felét a piskótákra, és oszlasd el egyenletesen.
 16. Krém a babapiskótán

  Kend rá a krémet

 17. Szórd meg a krémet vastagon keserű kakaóporral. Használj apró lyukú szűrőt, hogy szép és csomómentes legyen.
 18. Kakaópor

  Szórd meg bőven keserű kakaóporral

 19. Ha két rétegben teszed le a Tiramisut, akkor ismételd meg a kávés piskóta, a krém és a kakaószórás műveletét. A lényeg, hogy a tetején vastag kakakópor réteg legyen.
 20. Második réteg

  Folytasd a rétegzést

 21. Takard le úgy, hogy lehetőleg a tető ne érjen a kakaóhoz, és tedd hűtúbe. Legalább két órát hagyd állni, de a tiramisu szerintem a legfinomabb akkor, ha előző nap készíted.
 22. Kész tiramisu

  Kész tiramisu

Milyen az eredeti tiramisu?

A tiramisu mára már nem csak az olaszok, de talán az egész világ egyik edvelt desszertje, nincs ez másképp Magyarországon sem. Meglepően ehhez a desszerthez egész jó receptet találhatunk bármelyik bolti Mascarpone (pl. Szarvasi) dobozán, ehhez képest Magyarországon én 10 étteremből 9-ben általában valami ehetetlen, és az eredetihez kevéssé hasonlító torzszüleményt kapok.

Persze ahogy a recept írásakor utánajártam, annyira nem is egyértelmű, hogy mi is az eredeti tiramisu recept.

Ami leginkább megdöbbentett, hogy egy egészen újfajta ételről van szó, valamikor az 1960-as évek tájáról. Olaszországból származik, mégpedig Veneto tartományból, vagyis Velence közeléből, ezt illetően nemigen van vita.

Arra nézve viszont már sehol nem találtam információt, hogy pontosan ki alkotta meg (ez elég érdekes, lévén hogy nincs fél évszázados ez a desszert). Amit a Wikipédia olasz verziójában olvashatunk, hogy egy „Beccherie” nevű, Trevisoban található étteremben találta ki egy közép-európai származású (talán magyar?) szakács. Olasz nyomtatott szövegben 1971-ben (!) jelent meg először írásban ez a szó, hogy Tiramisu, ami egyébként szó szerinti fordításban azt jelenti, hogy „dobj fel”.

Ehhez képest érdekes, hogy milyen hamar elterjedt az egész világban. Angol nyelvű szövegben állítólag 1982-ben jelent meg, de én pl. 1989-ben találkoztam vele először Bécsben, és már akkor sem egy elegáns étteremben, hanem egy helyi háziasszony vacsorájának részeként.

Tiramisu változatok

A tiramisu sokféleképpen elkészíthető, abban minden hivatkozás egyetért. Ráadásul sokféle változata is van (pl. csokis, epres), amelyek már teljesen külön ételnek is vehetők.

Amiben azonban szinte minden, „jó” tiramisu recept azonos: Mascarpone, valamilyen sütemény, valamilyen erőteljes ízű ital (kávé, likőr, csokoládé), tojás és cukor.

Számomra meglepő volt a recept utáni nyomozáskor, hogy az eredetinek mondott verziójában nincs alkohol. Én ugyanis mindig tettem a babapiskóták áztatásához használt kávéba rumot és néha egy kis Amarettot is. De állítólag ezt a receptet úgy alkották meg, hogy gyerekek is ehessék, ahhoz pedig ezt ki kell hagyni belőle.

Szoktak a krémbe citromhéjat reszelni, én az egyszerű recept miatt nem tettem bele. De finom lesz tőle, nyugodtan próbáld ki!

Erős ízű alkoholt a kávéba szoktak tenni, akár 1:1 arányban rumot és kávét. Ettől is nagyon finom lesz. Amarettót szoktak még erre használni, én korábban általában fele kávé, fele rum és egy kis Amaretto, amit használtam. Csak az eredetiség miatt maradt ki most belőle, illetve így a gyerekek is ehetik (fele-fele arány esetén 1-1,5 deci rum belemegy egy ilyen adagba, tehát ha valaki megeszik mondjuk két főre valót – ami ha ízlik nem sok – akkor az egy jó 3 centes rumadagnak megfelel, gondolja végig, hogy utána mikor ül autóba!).

Lehet kevesebb tojással csinálni a krémet. Én 6 tojást használok, ugyanehhez a mascarpone mennyiséghez 5 és 4 tojásos recepteket lehet az olasz weboldalakon találni.

Lehet még tejszínhabot tenni a krémbe. Szerintem nem lesz tőle jobb, mert attól már túlsúlyban lesz a semleges íz, de nyugodtan ki lehet próbálni, el nem rontja. Ekkora mennyiséghez még 1 deci tejszín felvert habja, esetleg a tojásfehérje egy része helyett.

Aki kevésbé édesen szereti, az tegyen bele kevesebb cukrot. Nem lesz rosszabb tőle, ez is ízlés kérdése. Én 6 tojáshoz 12 evőkanál cukor alá nem mennék.

Hogyan lehet elrontani a tiramisut?

Ahogy írtam, a tiramisunak rengeteg receptje van, és mindegyik lehet nagyon finom. Van azonban néhány dolog, amit ha az emberek elkövetnek ez ellen a desszert ellen, akkor valami szörnyű eredményt kapunk:

 • Mascarpone helyett bármi más használata. Ebben a legdurvább, amivel találkoztam a boci sajt volt. A lényeg: a Mascarpone egy 75% körüli zsírtartalmú, egyedi tejszínkészítmény, nem helyettesíthető mással.
 • Eszpresszó helyett valami gyengébb italba áztatják a babapiskótát. Ha ez nem is kávé, akkor ehetetlen lesz a desszert, de gyengébb kávé esetén sem lesz az igazi. Egyszerűen a Tiramisu attól finom, hogy a keserű és erős ízű kávé, az édes és gyengéd ízű mascarponés krém, és a keserű és erős ízű kakaó olyan kontrasztot alkot, amitől csodás lesz. Ha ebből bármelyiket kihagyjuk vagy gyengítjük, akkor az étel élvezeti értékéből jelentősen veszít.
 • Száraz marad a piskóta. Illetve száraz sohasem marad, mert a krémmel megszívja magát, de ha kevés kávét tesznek bele, akkor ismét a kontrasztok vesznek el. Nem lesz finom.
 • Átázik a piskóta. Ez legyen a legnagyobb baj. Ettől inkább csúnya, mint nem finom lesz, már amennyiben nem valami híg létől, hanem igazi feketekávétól ázik át.

Tiramisu tojás nélkül

Sokan szeretnék a tiramisut tojás nélkül elkészíteni. Habár az eredeti verzió – ahogy itt írtam – tojással készül, de a Kőegyszerű blogon egy szuper tojásmentes tiramisu receptet találsz a linken!

Készítsd el te is ezt a nagyon finom és nagyon sokak által kedvelt tiramisu receptet, és nem fogsz csalódni!

Jó étvágyat!

Krémes olasz tiramisu

Címkék

Recept keresés