Pizzatészta készítése, formázása

Szerző: AlapreceptekOlasz receptek
Pizza-keszites-4

A pizzatészta készítése két alapvető lépésből áll össze, az egyik magának a pizzatésztának a receptje, a másik pedig a pizza formázása. Ez a cikk a pizza formázását mutatja be, amire több lehetőség van. A három verzió leírása után lépésről lépésre, könnyen érthető ábrákkal és fényképekkel mutatom be, hogyan tudsz az olasz pizzériákban készítetthez hasonló, kerek pizzát formázni te is otthon.

Pizzatészta készítése – a pizza formázása

Ha elkészült és meg is kelt a pizzatészta, formázni három módon tudod. Mindhármat lehet egyébként eredeti, olasz módszernek tekinteni a pizzatészta készítése során, ugyanis az olaszok sem mindig a kerek, vékony tésztás változatot sütik.

  Pizza al taglio: négyszögletes pizza Olaszországból Forrás: Wikipedia

  Pizza al taglio, szeletelt pizza Rómában

 1. Tepsiben. Bármilyen hagyományos, négyszögletes alakú tepsi jó erre a célra. A pizzatészta készítése ebben az esetben haszonló pl. egy kelt tésztából készült pitéhez. Vékonyan kend meg olívaolajjal a tepsid, nyújtsd ki a megkelt pizzatésztát nyújtófával a méretére, és tedd bele. A továbbiakban ugyanúgy járj el, mint bármilyen más pizzánál, a pizzaszósz és a feltétek megpakolása után tedd a sütőbe és süsd meg. Kicsit tovább fog tartani a sütés a nagyobb mérete miatt.

  Olaszországban leginkább Róma környékén egyébként pizzériákban is készítik ezt a verziót. Ha utcán akarod megenni a szelet pizzát, akkor hatalmas tepsikben sütve, négyszögletes formában veheted meg. Ezt ott „pizza al taglio”-nak, vagyis szó szerint szeletelt vagy szeletre vágott pizzának hívják.

 2. Pizzalapon, nyújtófával. Hacsak nincs olyan szerencséd, hogy egy kemence dohog a kertedben, akkor a hagyományos sütőben sütéshez szükséged lesz egy pizzasütő lapra vagy egy pizza kőre. Ennél a verziónál tulajdonképpen a pizzatészta készítése során a kerek pizzaformát nyújtófával alakíthatod ki. A megkelt tésztalabdákból formázz nyújtófával vékony kerek lapokat, arra tedd a szószt és a feltéteket. Nem sokban különbözik a kézzel készített verziótól, csak egy kicsit kevésbé lesz rusztikus a végeredmény.
 3. Pizzalapon, kézzel. Ez a hagyományos verzió, aminek eredményeképpen nem teljesen szabályos kör alakú, vékony vagy vastag tésztás, igazán rusztikus kinézetű pizzát kapsz. A pizzériákban sokszor irigykedve figyelhetjük, ahogy a kis gombócokból gyors és ügyes mozdulatokkal kialakítják a pizzát. Most te is megtanulhatod, sokkal egyszerűbb, mint elsőre gondolnád.

Pizzatészta készítése, formázása kézzel

Néhány alkalom után könnyen és gyorsan fogsz tudni te is pizzát formázni kézzel. Ne aggódj, ha nem sikerül elsőre mert elszakad vagy nem lesz szép, minden kezdet nehéz 🙂 !

Fontos, hogy ez a művelet csak akkor sikerül jó, ha megfelelően kidolgozott és eleget pihentetett, jó minőségű, rugalmas pizzatésztát használsz. Eredeti olasz pizzatészta receptet itt találsz.

 1. Egy mély tálba tölts kb. negyed vagy fél kg lisztet. A pizzalabdát tedd a lisztbe, nyomkodd jól bele a tenyereddel, fordítsd meg és nyomkodd meg a másik oldalát. Fordítsd meg még néhányszor, hogy minden oldalát vastagon befedje a liszt.
 2. Pizzatészta készítése: pizzatészta lisztbe hempergetve

  Hempergesd meg jól mindkét oldalát lisztben

 3. Tedd ki a pultra, egyik tenyereddel tartsd meg a tésztát, másik kezed hüvelykujjával a szélét kifelé és lefelé nyomkodva formázz neki peremet. Közben forgasd a tésztát, hogy minden oldalán egyforma vastag legyen a perem, és kör alakú maradjon.
 4. Pizzatészta készítése - formázás 1. lépés

  Tartsd egyik tenyereddel, másik hüvelykujjaddal formázz peremet neki


  Pizzatészta készítése - formázás 2. lépés

  Forgasd el egy kicsit, és ismételd, amíg körbe nem érsz


  Pizzatészta készítése - perem formázása

  Formázz peremet a tésztának

 5. Ha a peremmel kész vagy, két tenyeredet a tésztán tartva, finoman húzd kifelé. Ezzel nyújtod a tésztát. Forgass rajta egy keveset, és ismételd a műveletet. Nem kell durván vagy nagyon nyújtani, minden alkalommal egy kicsit segítesz neki elterülni. Így lépésről lépésre a megfelelő méretűre nyújthatod anélkül, hogy elszakadna.
 6. Pizzatészta készítése - formázás 3. lépés

  Két tenyeredet a tésztán tartva, finoman húzd kifelé, így nyújtsd a tésztát


  Pizzatészta készítése - formázás 4. lépés

  Forgasd el egy kicsit, és ismételd addig, amíg megfelelő méretű nem lesz a tészta

 7. Amikor a pizzatészta már akkora, hogy éppen ráfér a pizzasütő lapra, emeld át. Még egy kicsit húzd kifelé, ha szükséges, hogy a széléig érjen. Azzal ne foglalkozz, hogy nem pontosan illeszkedik a pizzalapra, vagy nem tökéletesen kerek. Ettől lesz igazán eredeti, és nem valami mirelit, gyári pizza-imitáció.
 8. Pizzatészta készítése: tészta a sütőlapon

  Pizzatészta a sütőlapon

Ha eddig eljutottál, kész a házi pizzatésztád, és meg is van formázva. Már csak rá kell tenned a pizzaszószt és a feltéteket, majd megsütni. A következő lépést, a tökéletes pizzaszósz készítését itt olvashatod.

Tipp: a tökéletes olasz pizza készítésének 7 titkáról írt cikkemet a linkre kattintva találod.

Címkék

Recept keresés