Olasz pizza házilag: a tökéletes pizza 7 titka

Szerző: Hasznos tanácsok
Sonkás gombás lilahagymás pizza

Az olasz pizza fogalom. Az eredeti olasz pizza Nápolyból származik, vékony tésztás, kerek, ropogós, és csodálatos összhangban vannak rajta a szósz és a jó minőségű feltétek. A tökéletes pizza elkészítése részben szakértelmet, részben alázatot követel. Alázatot az étel, a hozzávalók és az olasz pizzakészítők több száz éves tapasztalata iránt.

Évek óta készítek rendszeresen, szinte hetente házilag pizzát. Minden csínját-bínját kitanultam és megismertem, hogy itt a blogon közzétegyem a tökéletes pizza otthoni elkészítésének módját. Olasz pizza tészta receptem, pizza szósz receptem és a pizza sütésének leírása az első helyek között szerepel a Google-ben, és rengeteg pozitív visszajelzést kaptam mind azoktól, akik ettek olasz pizzáimból, mind azoktól, akik a receptjeim alapján elkészítették.

Úgy gondoltam, itt az ideje, hogy összefoglaljam azt, amit úgy neveznénk, hogy hab a tortán. Azt a 7 titkot, ami igazán eredetivé, tökéletessé teszi a házilag készített olasz pizzát.

A tökéletes olasz pizza 1. titka: A legegyszerűbb pizzatészta receptet használd

Tökéletes pizza – mint minden étel – csak tökéletes alapanyagokból készíthető. És itt nem csak az alapanyagok minőségére gondolok. A pizzatészta nem más, mint kenyértészta, és a pizza nagyszerűsége is éppen az egyszerűségében rejlik.

Felejts el minden nagyzolást, kísérletezgetést, fölösleges alapanyagot. Az olasz pizza tésztájába nem kell tojás, oregánó, tej vagy egyéb szörnyűségek. Amikor ilyet látsz egy receptben, arról jusson eszedbe, olyan ez, mintha egy amerikai szakács magyarázná, hogy a magyar gulyás, akarom mondani goulash egy kis tengeri ráktól és olívaolajtól mennyivel finomabb lesz.

Az eredeti pizzatészta receptemmel, amit a linkre kattintva találsz, biztosra mehetsz. Ez vizet, lisztet, élesztőt, sót és olívaolajat tartalmaz, pontosan úgy, ahogy Nápolyban az igazi pizzasütő kemencékben sütött pizza tésztája.

A tökéletes olasz pizza 2. titka: Pihentesd eleget a tésztát

A pizzatészta ha megkelt, ami nem több másfél óránál, azonnal felhasználható. De ha igazán jó olasz pizzát akarsz sütni, akkor pár nappal előre elkészíted a tésztát, és hűtőben, egy lezárt edényben pihenteted. Egy kiváló vidéki olaszos étteremben a tulajdonos büszkén magyarázta, hogy ők legalább két napig hagyják állni a pizza tésztát.

Én is azt tapasztaltam, hogy a tökéletes pizzához legalább ennyi idő kell. Még jobb a pizza ha 4-5 napot pihent a tésztája. Eddig a legjobb tapasztalatom a 6 napos pizzatésztával volt. Egészen más volt az állaga, puha volt és könnyen kezelhető, mintha lángost csinálna az ember, ugyanakkor tökéletesen ropogósra és vékonyra sült.

A tökéletes olasz pizza 3. titka: Nyomkodd ki a mozzarellát

Na persze a tökéletes pizzához legalábbis friss mozzarella, igazából bivalytejből készült fajta dukálna, bár ez utóbbi itthon ritkaságszámba megy. A száraz, csőszerű kiszerelésben árult pizza mozzarellából készíteni az olasz pizzát olyan, mint guminővel menni az ágyba, a többit mindenkinek a fantáziájára bízom.

De a friss mozzarellának van egy hátránya, a magas víztartalma. Ahhoz, hogy a pizza ne ázzon el, ezt ki kell belőle nyomkodni. Ezt értsd úgy, ahogy le van írva. A mozzarella golyót a tenyered méretétől függően szedd 2-4 kisebb darabra, és a markodban vagy a két tenyered között, egy edény fölött jó erősen nyomva hagyd, hogy a víz eltávozzon belőle. Én amikor kiveszem a hűtőből a mozzarellát, kinyomkodom egyszer, utána hagyom pihenni ha lehet legalább egy negyedórát szobahőmérsékleten, és ismét kinyomkodom. Az eredmény ahhoz hasonló, mintha lereszelted volna a sajtot, és meg fogsz lepődni, hogy mennyi víz van a friss mozzarellában!

A tökéletes olasz pizza 4. titka: Csak jó minőségű feltéteket használj

Ha tökéletes olasz pizzát akarsz, de mondjuk nem dúskálsz az anyagiakban, akkor inkább a feltét mennyiségével mint a minőségével takarékoskodj. Gépsonkából, harmadosztályú szalámiból, növényi olajokból készített sajtimitációból akkor sem lesz jó a pizza, ha szíved-lelked beleadod. De ha csak néhány szelet jó minőségű füstölt sonkát, pár darab szardellát vagy egy kevés zamatos, friss zöldséget teszel a pizzádra, akkor könnyedén a kulináris mennyországba röpítheted magad. Az olasz pizza lényege különben is az egyszerűségében rejlik. Csodálatos, ahogy szinte semmi feltéttel tökéletes ízhatást tudnak elérni, például a margherita pizza vagy akár a pizza romana esetében.

A feltétek tekintetében még egy fontos dolog van, mégpedig hogy ne legyenek vizesek. Ahhoz, hogy a pizza ne ázzon el ugyanis nemcsak a mozzarellából kell a vizet kinyomkodni, de arra is figyelni kell, hogy a feltétekből se süljön ki fölöslegesen nedvesség. Kerüld az agyonvizezett húskészítményeket – Magyarországon sajnos a kereskedelemben kapható felvágottak, szalonnák többsége ma ilyen – és a konzerv vagy mélyhűtött zöldségeket. Ha mégis az utóbbiakat használod, akkor a gyorsfagyasztott zöldséget előbb engedd ki, a konzerv zöldséget pedig egy szűrőbe öntve csöpögtesd jól le, mielőtt a pizzára teszed.

A tökéletes olasz pizza 5. titka: A lehető legforróbb sütőben süsd a pizzát

Igazán tökéletes csak fatüzeléses kemencében lesz a pizzád. Ha neked sincs ilyen otthon, ahogy nekem sem és szerintem a magyar családok többségének, akkor sincs semmi veszve. Hagyományos sütőben is elkészíthető a majdnem tökéletes pizza. A legfontosabb dolog, hogy felejts el mindenfajta tanácsot a sütő hőfokára vonatkozóan. Tekerd fel amennyire csak lehet, és várd meg, amíg bemelegszik teljesen. Nem tudod túl magasra venni a hőfokot, Nápolyban 485 fokon sütik.

A tökéletes olasz pizza 6. titka: Időnként nyisd ki a sütő ajtaját

A fatüzeléses kemence azon túl, hogy jó meleg, még jól is szellőzik, ezért nem ázik át benne a pizzatészta. Ahhoz, hogy ezt otthon a legjobban imitáld, két dolgot tehetsz azon túl, hogy a legmagasabbra tekered a sütőd hőfokát. Egyrészt a sütő legalján süsd a pizzát, akár rács nélkül is, szó szerint az alján sütheted. A másik, hogy időnként nyisd ki a sütőd ajtaját pár másodpercre, ilyenkor ha lehet kapcsold rá a légkeverést is, hogy a feltétekből elpárolgó nedvesség gőz formájában távozhasson a sütőből.

Nekem a legjobban a következő pizza sütési eljárás vált be otthon: Légkeveréssel kezdem a sütést, ezt kb. 2 perc után lekapcsolom, előtte pár másodpercig kinyitom az ajtót. Félidőben, ami általában 4-5 perc, megfordítom a pizzát a sütőben. Ilyenkor megy a légkeverés, miközben nyitva van a sütő ajtaja, de aztán ismét lekapcsolom. A sütési idő vége előtt kb. 2 perccel ismét rákapcsolom a légkeverést, és még egyszer kinyitom az ajtót.

A pizza sütéséről a linkre kattintva olvashatsz bővebben.

A tökéletes olasz pizza 7. titka: Extra szűz olívaolaj

Az extra szűz olívaolaj amolyan jolly joker, mindent visz típusú hozzávaló. A pizza készítésének szinte minden fázisában használj belőle egy kicsit, és az eredmény tökéletes lesz. Hagyd el vagy helyettesítsd valami gyengébb minőségű olajjal, és a pizza ízén érezni fogod.

Jó minőségű extra szűz olívaolaj kell a pizza tésztába. Nem sok ahhoz, hogy drága legyen, de éppen elég ahhoz, hogy karakter adjon a tésztának és ropogósabb legyen tőle.

Ugyanez az olívaolaj megy néhány evőkanálnyi mennyiségben a paradicsomszószra. Tökéletes pizzaszósz lesz így belőle anélkül, hogy bármit főzni vagy pepcselni kellene vele.

És a végén, ha igazán jó és igazán olasz pizzát akarsz enni, akkor miután megsült és a tányérodon van, akkor is csöppents rá a legjobb minőségű olívaolajból. Ilyenkor lehet ízesített olajat használni, a csípős paprikás vagy fokhagymás tökéletes, de az is extra szűz olívaolajból legyen. Olyan lesz ez a pár csepp olaj, mint egy szikra, ami életre kelti mindazokat az ízeket, amik amúgy nem jönnének elő a pizzádból. Próbáld ki, és meg fogod látni, a különbség tapasztalható és leírhatatlan!

Jó pizzasütést, jó étvágyat kívánok! A tapasztalataidat, ötleteidet, véleményedet szívesen veszem a hozzászólások között!

Olasz pizza recepteket a linkre kattintva találsz.

A képen: a cikkben leírt technikával, házilag készített, sonkás-gombás-lila hagymás pizza.

Sonkás gombás lilahagymás olasz pizza

Címkék

Recept keresés