Róma pizza – egy igazi olasz klasszikus receptje

Szerző: Olasz receptekReceptek
Róma pizza

Magyar neve:

Róma pizza

Eredeti neve:

Pizza Romana

Származás:

Olaszország, Campania

Hány adag?

2 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Róma pizza hozzávalók:

 • Pizzatészta fél kg lisztből
 • 300 g mozzarella
 • 8 evőkanál paradicsom püré (passata di pomodoro)
 • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
 • Oregánó
 • 16 db szardellafilé (olajban)

A Róma pizza egyike az olasz klasszikusokoknak, bár talán itthon nem fog nagy népszerűségnek örvendeni. A mozzarella sajton kívül egyetlen feltétje az olajban eltett, sós szardellafilé. Aki szereti az ízét, annak ez a pizza is nagyon fog tetszeni. Aki pedig nem szereti a szardellát, az inkább ne próbálja ki!

Róma pizza recept

 1. Először is melegítsd be a sütőt a legforróbb fokozatra. A róma pizza készítése a hozzávalókat illetően természetesen az igazi, olasz pizzatésztával indul, ehhez lásd a pizzatészta receptemet. Két nagyétekű személyre fél kg lisztből két darab kb. 36 cm-es pizzát kapsz. Ez kevésbé éhes szájak esetén akár 4 főre is elég lehet.
 2. A tésztát formázd meg, ezt ide kattinva olvashatod el. Körkörös mozdulatokkal kend szét rajta a sűrű paradicsompürét (legjobb az olasz passata di pomodoro), kb. egy cm-es szélt hagyva. Locsold meg pizzánként két evőkanál extra szűz olíva olajjal, és szórd meg oregánóval ízlés szerint. Sózni csak óvatosan sózd, mert a hal íze nagyon intenzív.
 3. Róma pizza: szósz

  Paradicsom, olívaolaj és oregánó

 4. Ízlés szerint terítsd el rajta a szardellát. A képeken egy kicsit kisebb pizzát csináltam, de egy 36 cm-esre is tényleg elég nyolc darab, annyira erős az íze. Ráadásul a szardella a hő hatására szinte elolvad, minden falatban érezni fogod.
 5. Róma pizza: szardella filék

  Szardella filék

 6. Végül tedd rá a mozzarellát, reszelve vagy kézzel tépkedve, ahogy én csináltam a képen.
 7. Róma pizza: mozzarella

  Rajta van a mozzarella is

 8. Tedd be a forró sütőbe, és a hőfoktól meg a pizza méretétől függően 8-15 perc alatt süsd készre. A pizza sütéséről folyamatosan frissülő tippjeimet ide kattintva találod meg. Forrón tálald!

Róma pizza története

Ez egy igazi nápolyi specialitás, egyike a pizza szülőföldjén felszolgált, nagyon egyszerű de mégis népszerű pizzáknak. Arrafelé egyáltalán nem szokás agyonbonyolítani a pizzákat, és az alappizzának számító margaritához (paradicsom, mozarella + bazsalikom) vagy marinárához (paradicsom + fokhagyma) képest ez már akár bonyolultnak is mondható.

Olaszország más részein ugyanezzel a pizzával „Nápolyi pizza (Pizza Napoli)” vagy „pizza napoletana” néven lehet találkozni, bár ez utóbbit sokszor sajt nélkül, és a szardella mellett kapribogyóval készítik.

Róma pizza
Róma pizza

Forrás: GialloZafferano

Címkék

Nincs hozzászólás


Recept keresés