Al dente

Szerző: Nemzetközi konyhai szakkifejezések

Al dente szó jelentése, származása

Az al dente egy olasz kifejezés (ejtsd ahogy olvasod, vagy ál dente). Ma már nemzetközivé lett, így a világ számos országában annak kifejezésére használják, amikor a tészta, rizs vagy akár bab illetve zöldségek haraphatóra, vagyis nem teljesen puhára vannak megfőzve.

Az al dente az olasz dente, magyarul fog szóból származik. Így szó szerint a jelentése „fogra”. Mi magyarok ezt gyakran használjuk úgy, hogy a tészta fogra főtt, esetleg fogravaló, vagyis harapható.

Mi az al dente főzés titka?

Az al dente főzés a hagyományos magyar ízléssel némiképp ellentétes, és sokaknak inkább a nem teljesen átfőtt, nem elkészült tésztát, rizst jelenti. Ugyanakkor az olasz konyha egyik alapja, tehát Olaszországban nem találkozol olyan főtt tésztával, de még rizottóban feltálalt rizzsel sem, ami ne al dente lenne elkészítve.

Ez tehát ízlés kérdése, és mindenki eldöntheti, hogyan szereti az ételeket. De ha igazán eredeti olasz tésztát szeretnél feltálalni, akkor egészen biztosan nem főzöd túl.

Az olasz tésztáról illetve a tészta főzéséről írt bejegyzéseimben részletesen megtalálod, hogyan kell főzni az olasz tésztát és mitől lesz al dente. Egy mondatban összefoglalva, jó minőségű, lehetőleg durum búzából készült tésztát használj és annyi ideig főzd, mint ami a dobozra van írva, egy perccel sem tovább. Olasz tésztákon ezt mindig feltüntetik.

Ha elkészült a tészta, akkor készítsd el hozzá a kedvenc szószodat, és fogyaszd egészséggel!

Nincs hozzászólás


Recept keresés