Olasz tészta

Szerző: Hasznos tanácsok

Az olasz tészta külön fogalom. Nem keverendő más nemzetek tésztájával.

Imádom az olaszok ezerféle tésztáit. Viszont nagyon nem szeretem, amikor ezt nem olaszosan tálalják.

Pasta – olaszul tészta. Minden nemzetnek megvan a saját tésztaféléje. Így az olasznak is. Amit kövérebb betűkkel írtam, az nem jelenti azt, hogy ne szeretném a túrós csuszát, vagy a kínai rizstésztát. Egyszerűen annyit jelent, hogy nem szeretem, amikor egy tésztát olasznak adnak el, pedig nem az.

Mitől lesz akkor olasz az olasz tészta?

Néhány szabály, amit ha betartasz, akkor neked is igazán jó olasz tésztát sikerül főzni. Ha ezeket betartod, akkor csodálatos, fogra főtt (al dente) tésztát kapsz, ami puha lesz, de egyszerre harapható is:

  • Olasz tésztához olasz árut használj. Ők tudják, hogyan kell elkészíteni. 4 tojásos magyar tésztából bolognai spagettit főzni olyan, mintha mexikói paprikasűrítményből csinálnál gulyást. Egyszerűen nem illenek össze. Az olasz tészták többségében nincs tojás, ettől kapják összetéveszthetetlen állagukat. Ez viszont csak nagyon jó minőségű durumlisztből érhető el, amit én még más országból származni nem láttam.
  • Sós vízbe tedd a tésztát. Nem kell bele olaj, nem fog ragdani.
  • Pontosan annyi percig főzd, ami a dobozra van írva.
  • Ha megfőtt, szűrd le egy tésztaszűrővel. Maradjon egy kis főzővíz a fazékban, és öntsd is vissza.
  • Most önts rá egy kicsi zsiradékot (kevés olivaolaj, nem kell extra szűz, vagy vaj), keverd meg egyszer, és tedd rá a fedőt. Hagydm még így pihenni egy-két percet. A megmaradt főzővizet magába szívja, puhul még egy utolsót a gőzében és tökéletes lesz.
  • Ne tegyél rá túl sok szószt. Az olasz tészta akkor jó, ha jól bevonja a szósz, de nem úszik benne. Fejenként kb. 10 dkg szósz elég.

Mennyiségek

A tésztákat általában 500 g-os dobozban árulják. A tapasztalataim szerint ez négy felnőtt számára elegendő adag. Két személyre tehát egyszerűen felezni, egy személyre negyedelni kell. Ez a mennyiség elegendő főételként is, ha az ember nem túlságosan nagyétkű.

Mi az, amit feltétlenül kerülj?

  • Ne főzd túl a tésztát. Nincs rosszabb, mint a szétfőtt, puha, nyálkaszerű, tésztának látszó tárgy.
  • Ne tedd el másnapra, de még következő étkezésre sem. Az olasz tészta nem jó melegítve. Főzz annyit, amennyit megesztek. (Az olaszok egyébként a melegítést úgy kerülik el pl. éttermekben, hogy előfőzik a tésztát, és amikor a vendég rendel, egy-két percre visszateszik az állandóan forró főzővízbe. Így mindig friss tésztát tudnak felszolgálni, pár perc alatt. Ha Olaszországban jársz, a saját szemeddel figyelheted meg, hogy még az autópálya menti egyszerű éttermekben is így tesznek.
  • Ne tálald külön a tésztát és a szószt. Az nem olasz dolog, hanem az én vélemény szerint a 80-as évek magyar vendéglátós balgasága. Mindig keverd össze a tésztát a szósszal még a tálalás előtt, és csak akkor tedd ki az asztalra, ha a teljes mennyiséget beborította a színes öntet.

Nincs hozzászólás


Recept keresés