Olasz tészta: miért nem ragad?

Szerző: Hasznos tanácsokOlasz receptek

Mitől nem ragad az olasz tészta?

 • A tészta minősége. Ez az egyik legfontosabb. A jó minőségű tésztát nehéz ragadósra főzni, míg a gyenge minőségűt nehéz úgy megfőzni, hogy ne ragadjon. Az olasz tészták többsége durum búza lisztjéből, tojás nélkül készül, ezek eleve kevésbé ragadnak. Tojásos tésztánál is számít a liszt minősége, illetve hogy minél több tojás legyen benne. Válaszd ki azt a márkát, amelyikkel jó tapasztalataid vannak, és használd azt. Az itthon kaphatók közül amiket tudok ajánlani (nem teljes lista, inkább azokat sorolom fel, amiket én használok): Barrilla, Carloni, Gyermelyi, Csepi. A magyar fajták közül lehetőleg 8 tojásost használj.
 • Főzési idő. Ne főzd tovább a tésztát, mint ami rá van írva a csomagolására. A főzés végén azonnal szűrd le, és még fedő alatt pihentesd 2-3 percet. Megjegyzem, hogy a nem olasz fajtákra általában nem egyértelműen írják rá az időt, csak azt, hogy pl. 5-7 perc. Ilyenkor mindig a rövidebb ideig főzd! Ha nem vagy biztos benne, vagy még így is túl soknak tűnik a megadott főzési idő, akkor kóstold meg főzés közben. Én láttam már olyan tésztát, amire 12-15 perc volt írva, és 3 perc alatt tökéletes lett. A cél, hogy legyen egy kis rugalmassága, vagyis harapható legyen (=al dente), akkor jó. Nem kell tovább főzni.
 • A víz mennyisége. Fontos, hogy bő vízben főzd a tésztát. Ha nem elegendő a folyadék, akkor inkább egy keményítős szószban fog főni mintsem vízben, és a végén sokkal ragadósabb lesz.
 • Keverés főzés közben. Nem kell nagyon gyakran kevergetni. Néhányszor keverd meg, amikor beleteszed a tésztát a vízbe, az első fél-egy percben. Figyelj arra, hogy ilyenkor ne ragadjanak össze a tészták, mindenhol érje őket a víz. (A legragadósabb a spagetti lehet, de ha jó minőségű a tészta, és „ejtve” teszed a vízbe, vagyis nem marad egy kötegben, hanem szétterül, mint a marokkó játék gyerekkorodban, akkor az sem fog ragadni.) Utána hagyhatod főni, esetleg 2-3 percenként keverj rajta egyet.
 • Főzővíz visszaöntése. Az olaszok szűrés után megtartanak egy kicsit a főzővízből, visszöntik a tésztára, és így pihentetik fedő alatt néhány percig. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy a tészta, ami még a gőzében is puhul, ebből a főzővízből szívja fel a szükséges folyadékot. Így nem lesz száraz, és következésképp ragadni sem fog.
 • Zsiradék. Amikor kifőtt, szűrd le, tegyél rá valamilyen zsiradékot és keverd át vele. Erre univerzális megoldás az olívaolaj vagy a vaj, de akár szalonnazsír is szóba jöhet. Én a zöldségesebb jellegű, natúrabb ízű szószok esetén használok olívaolajat, a teltebb ízű, húsos szószok esetén vajat. Szalonnazsír a túrós csuszára megy. Ezután hagyd pihenni fedő alatt a saját gőzében 1-2 percig. A végén keverd meg, hogy átjárja a zsiradék.
 • Szósz és tészta összekeverve. Keverd össze a tésztát a szósszal még tálalás előtt. Ha olaszos tésztát főzöl, akkor szűrés után fedő alatt pihentesd egy-két percig, utána azonnal keverd össze a szósszal, úgy tálald. Az csak a gasztronómiához nem értő nagyüzemi konyháknak, és a kulináris élvezeteket szintén nemigen a középpontba helyező szabályozásnak köszönhető, amikor a tésztát „csupaszon” kiteszik a tányérba, és egy kanállal rámerik a szószt, úgy tálalják. Az olaszok sohasem ennék így, a tészta könnyebben összeragad, és az ízek sem érnek össze. Nyugodtan keverd össze előre, és tálald úgy!

Csak egy érdekesség még a végére. Ahogy láthatod, nem szerepel a fentiek között az, hogy tegyél olajat a főzővízbe. Ezt nem véletlenül hagytam ki, erre általában nincs is szükség, ha jó minőségű tésztát használsz. Én a túrós csusza lapos, nagy felületű, tojásos tésztájának főzővízébe szoktam csak egy kevés olajat tenni.

Ha a fentieket betartod, garantálom, hogy nem fog ragadni a főtt tésztád!

Az olasz tésztákról egy másik írásomat ide kattintva olvashatod.


3 hozzászólás

 1. Lukács Ilona szerint:

  Kedves Balázs!
  Én a túrós tészta főzővizébe teszek egy füstölt szalonna bőr darabot, ami szintén síkossá tesz a tésztát.. Ha elfogy a szalonna a megmaradt bőrt alufóliában, kis darabokban fagyasztóba teszem, és ha szükség van rá, használom még lecsóba, paprikás krumpliba, székely és töltött káposzta főzővizébe is.

 2. fogarasi irma szerint:

  Kedves Balázs! Köszönöm a sok jó tanácsot. Én is, persze kitapasztaltam, a Gyermelyit használom, a spagettiből pedig a Barrillát veszem.
  Pontosan ezeket tapasztaltam laskafőzés közben és persze így cselekszem, ahogy pontokba szedve itt leírta.
  Egy kivétel azért csak akad, mégpedig a leszűrés utáni pihentetés. Én szűrés után azonnal olajba forgatom, kicsi lángon tartva a lábast, mintha egy kicsit meg akarnám pirítani a laskát. De ki fogom próbálni a pihentetést is. Egyébként én a rizzsel szoktam a pihentetést csinálni.
  Még egyszer köszönöm, sok receptjét kipróbáltam, mindenik tökéletes.

 3. Zsuzskamano szerint:

  Szerintem az al dente ehetetlenül kemény. Akárcsak a rizsük. Emlékszem volt egy dokufilm, ott az olasz szakács rizottót főzött az indiaiaknak, meg se ették, mert kemény volt. Na a tésztájuk ugyanilyen. Azt pedig nem nehéz nem ragadósra főzni. 😀 Annyit azért hozzátennék, hogy ha az ember nagy lángon főzi a tésztát, leragad az alja. Onnantól nincs mese, ragacsosabb lesz a tészta, csinálhatsz akármit.


Recept keresés