Fúziós konyha

Szerző: Fúziós receptekNemzetközi konyhai szakkifejezések
Fúziós konyha: japán-vietnami lazacos rizs tekercs

Mit jelent a fúziós konyha kifejezés?

A fúziós konyha kifejezés a fúziós szó jelentéséből (egyesített, összeolvasztott) származik, és annyit jelent, hogy különböző földrajzi területek konyhai hagyományait ötvözik ugyanabban az ételben, esetleg menüsorban.

A fúziós konyha különböző típusai

A fúziós konyhának vagy fúziós ételeknek alapvetően három típusát különböztetjük meg:

 1. A regionális fúziós konyha esetében egy nagyobb földrajzi terület különböző konyháinak ételeit, ízeit, alapanyagait kombinálják. A képen látható, japán-vietnami étel tökéletes példa erre. Ebbe a kategóriába tartozik a nyugati világban található ázsiai éttermek többsége, ahol a kisebb régiók helyi sajátosságait egybegyúrva, dél-ázsiai, kelet-ázsiai néven illetett ételekben szolgálják fel a fogyasztónak olyan formában (akár egy ételben, akár egy menüsorban vegyítve), amiben eredeti helyükön nem léteznek.
 2. Egy másik megközelítés ennél tágabban értelmezi a fúziót, és egészen eltérő konyhák ételeit, ízvilágát vegyíti. Az ázsiai és európai, pl. francia, olasz konyhák keverése a legismertebb példa erre, de a lehetőségeknek csak a fantázia szabhat határt. Minden esetben egyedi, sehol máshol nem létező, és még ízvilágukban is csak az alkotó által megálmodott ételekről van szó.
 3. A harmadik esetben a fúziós konyha egyetlen nemzet vagy terület konyhájára (sőt, általában egyetlen ételére – pl. pizza, taco, sushi stb.) épül, ezt vegyíti, ízesíti más földrajzi területekre jallamző hozzávalókkal. A Magyarországon elterjedt magyaros pizza pl. nagyon jó példa erre, ahol az olasz pizza ételt és alapot magyaros feltétekkel (paprikás szalámi, szalonna stb.) szolgálják fel.

Általában nem tekintik fúziós konyhának azt, amikor egy étterem több konya különböző ételeit kínálja az étlapon, de nem vegyítik azokat egy ételben vagy menüsorban. Így pl. a muszakát és pizzát egyszerre kínáló étteremre semmiképpen sem húzható rá a fúziós konyha kifejezés.

A poén kedvéért adódik a kérdés, hogy vajon egy wokban elkészített rántott hús (vagyis: rántott hús wokban) vajon fúziós konyhának, fúziós ételnek tekinthető-e? Ennek eldöntését mindenkire rábízom, kommenteket, megfejtéseket várok lent 🙂

Fúziós konyha: japán-vietnami lazacos rizs tekercs

Fúziós konyha: japán-vietnami lazacos rizs tekercs

Forrás (kép, szöveg): Wikipedia

6 hozzászólás

 1. Szera Orvos szerint:

  Szerintem mert wokban sül a rántotthús, nem lesz fúziós étel.

 2. Ida szerint:

  Ha mellé forgatunk egy kis hagymás krumplit, akkor már fúziós lesz. 😉 Távol-keleten nem sok burgonyát használnak. 🙂

 3. Annami szerint:

  Kolis konyha?

 4. Linna szerint:

  Nem gondolnám fúziósnak, hiszen a kínai konyhában is sütnek bundázott húsdarabokat. Igaz, nem zsemlemorzsával, inkább párizsiasan, és jellemzően kisebb, pálcikával kezelhető darabokat.


Recept keresés