Blansírozás

Szerző: Nemzetközi konyhai szakkifejezések
Blansírozott brokkoli

A blansírozás egy konyhatechnikai eljárás, amikor a blansírozni kívánt alapanyagot nagyon rövid időre forró vízbe tesszük, majd jeges vízbe (ez akár el is hagyható – lásd később), ezzel készítve elő általában valamilyen további feldogozásra, vagy akár azonnali fogyasztásra.

Mit szoktak blansírozni, és mire jó ez?

Blansírozni tulajdonképpen bármilyen élelmiszert lehet, de leginkább zöldségeket és csonthéjas vagy más gyümölcsöket szoktak blansírozni.

Zöldségek blansírozása esetén ez tulajdonképpen egyfajta előfőzés. A blansírozás után ízlés szerint akár azonnal is fogyasztható az így még roppanós állagú, és a színét is megőrző zöldség (például karfiol, brokkoli). De ha nem szereted a túlfőzött alapanyagokat, akkor például rakott ételek esetén is a zöldségek többségét csak blansírozni, és nem megfőzni javasolt.

Csonthéjas gyümölcsök (például mandula) esetén a blansírozás célja, hogy a belső, hártyaszerű héját le tudjuk húzni. Hasonló céllal szokás gyümölcsöt, például paradicsomot is blansírozni. (Konyhai környezetben a paradicsomot szokás zöldségnek nevezni, de technikailag ez egy gyümölcs.)

Blansírozási eljárás

A blansírozás maga nagyon egyszerű, és az alapanyag előkészítését követően tulajdonképpen két lépésből áll.

Brokkoli rózsák

Rózsákra szedett brokkoli előkészítve blansírozáshoz

 1. A blansírozni kívánt élelmiszert forró vízbe tesszük. Nagyon rövid ideig – ez általában 1 perc – marad itt.
 2. Forrásban lévő víz

  A blansírozáshoz forrásban lévő víz szükséges


  Brokkoli blansírozása

  Brokkoli blansírozása

 3. Az élelmiszert a forró vízből kivéve azonnal jeges vízbe tesszük. Ezzel megáll a főzési folyamat (nem fő túl az étel), és a színét is jobban megtartja.

Ezzel együtt a második lépés, a jeges vízbe helyezés otthon akár el is hagyható, ha több vesződséggel, mint eredménnyel jár. Egyszerűen egy kicsit kevesebb ideig blansírozd az ételt, ha nem teszed jeges vízbe, vagy másik megoldás, hogy tedd egyszerűen hideg vízbe, néhány másodperc után öntsd le róla, és ismét öntsd fel hideg vízzel.

Blansírozott brokkoli

Blansírozott brokkoli

1 hozzászólás

 1. piros szerint:

  És blansírozunk, mert úgy egyes növények nem keserednek meg a mélyhűtés során. Mint pl a zöldborsó… 🙂


Recept keresés