Stir frying

Szerző: Nemzetközi konyhai szakkifejezések
Brokkoli stir fry

A stir fry [ejtsd kb.: sztir fráj], pontosabban a stir frying [ejtsd kb.: sztir frájin] egy angol kifejezés arra a főzési technikára, ami Kínából ered, és magyarul leginkább a rázva pirítás kifejezéssel szoktuk fordítani.

A stir frying technika abból áll, hogy nagyon forró – füstölő – wokban vagy serpenyőben, kevés olajjal, kisebb adagokban pirítjuk meg az étel hozzávalóit, közben folyamatosan rázva, kevergetve.

Brokkolis csirkemell

Brokkolis csirkemell – stir fry technikával, otthon is könnyen elkészíthető étel

A technikának köszönhetően az ételek – a magas hőfok és a kisebb adagok miatt – nagyon gyorsan elkészülnek. Ráadásul a (mifelénk) hagyományosabb hőkezelési technikákkal ellentétben a hasznos tápanyagok jobban megmaradnak, ezért az így készült ételeket egészségesebben szokás tekinteni.

Nem utolsó szempont az sem, hogy a stir fry ételek, szintén a gyors de intenzív hőkezelés következtében a színüket és állagukat is jobban megőrzik.

Stir fry ételek otthon

Brokkoli stir fry

Brokkoli sütése serpenyőben, stir fry technikával

Stir fry ételek otthon is könnyen készíthetők.

Tulajdonképpen még wok sem szükséges hozzá, tökéletes egy jó serpenyő. Ami inkább fontos, hogy legyen elég erős láng, amin ez az erőteljes hőkezelést igénylő technika kivitelezhető.

A stir fry ételek alapja a mise en place, vagyis hogy mindent előre elkészíts, összevágj. Amikor gyorsan kell pirítani, dolgozni, akkor ugyanis már nincs idő az alapanyagokkal foglalkozni.

Stir fry vagy stir frying?

A stir fry kifejezést az angolban magukra az ételekre használják, amelyeket a stiry frying technikával készítettek el. Ennek ellenére magyarul a stir fry kifejezést hallani magára a főzési technikára vonatkozóan is.

Ha érdekelnek az angol nyelvű ételnevek, gasztronómiai kifejezések, akkor nem kell feltétlenül fordítóirodához fordulnod, erre a célra van egy folyamatosan bővülő magyar angol szótár, amit használhatsz

1 hozzászólás

  1. Szepe Claudia szerint:

    A kiejtés nem sztir fráj , hanem sztőr fráj , hangsúly a frájon . 😉


Recept keresés