Mise en place

Szerző: Nemzetközi konyhai szakkifejezések
Mise en place példa

Mise en place jelentése

A mise en place [ejtsd: miz-an-plász] francia konyhai kifejezés, azt jelenti, hogy egy ételhez még a főzés megkezdése előtt minden szükséges hozzávalót előkészítünk, a kezünk alá készítünk. A mise en place magában foglalja az összes hozzávaló élelmiszer megmosását, feldarabolását a kívánt formára és méretre, a mártások szószok, és egyben az összes szükséges konyhai eszköz, pl. edények, tálak stb. előkészítését. A mise en place magyarul szó szerint ezt jelenti: helyre téve.

Mikor hasznos a mise en place?

Általában minden főzési folyamatot megkönnyít, ha munka közben már nem kell azzal foglalkoznunk, hogy mi marad ki, vagy hogy honnan szedjük elő a megfelelő edényt. Éttermi konyhákban ez különös jelentőséggel bírhat, hiszen a mise en place betartásával sokféle, bonyolult ételt lehet főzni gyorsan és hatékonyan. Otthon különösen olyan ételek esetében könnyíti meg a főzést, amikor valamihez sokféle alapanyagot, gyorsan kell adni, pl. a wokban sült rizs esetében.

A mise en place elterjedtsége

Ez a kifejezés a magyar köznyelvben ritkán használatos. Az angolban gyakran találkozhatunk vele, akár szélesebb közönségnek szóló szövegben, pl. főzőműsorokban is. Francia eredete ellenére magát a kifejezést az Amerikai Kulináris Intézet (The Culinary Institute of America) alkotta meg, tehát igazából angol nyelvterületről származik. Néha a francia helyesírást nem figyelembe véve, helytelenül mis en place formában írják, ami a lényegen természetesen nem változtat. A képen látható mise en place példa a saját kínai sült rizs receptemből származik, természetesen ehhez vedd hozzá még a wokot a tűzhelyen.

Forrás: Wikipedia

Mise en place példa

Mise en place példa a kínai sült rizs receptemből

Nincs hozzászólás


Recept keresés