Vakon sütés

Szerző: Nemzetközi konyhai szakkifejezések
Pate brisee pitetészta vakon sütése babbal és rizzsel

A vakon sütés egy cukrászati kifejezés. Azt jelenti, amikor egy torta alapjaként szolgáló, leggyakrabban kosár formájú tésztát még üresen, a hozzávalók nélkül elősütnek. A vakon sütés kifejezés abból származik, hogy a tészta még magában, a későbbi hozzávalók (krém, gyümölcsök stb.) nélkül sül.

A vakon sütés eredménye egy előkészített tortaforma, amit a töltelékek már nem fognak eláztatni. Végeredményként ropogósabb tésztát, és nem túlsütött krémet vagy egyéb hozzávalókat kapunk. A vakon sütést használják még akkor is, amikor a tortába tett krémet magát (pl. cukrászkrém) vagy a gyümölcsöket már nem kell sütni. A piskóta jellegű tésztákból készített torták esetében a piskóta elősütését nem nevezzük vakon sütésnek.

Vakon sütés folyamata

 1. A vakon sütéshez először készítsd el a tésztát. Kiváló példa erre a pâte brisée vagy a pâte sucrée alaptészták. Nyújtsd ki megfelelő vastagságúra, és helyezd bele a kivajazott formába. Szurkáld meg villával 4-5 helyen, hogy vakon sütés közben a tészta ne púposodjon fel.
 2. Pate brisee pitetészta elősütése: tedd kivajazott sütőformába

  Tedd kivajazott sütőformába

 3. Béleld ki a tésztát egy alumínium fóliával vagy sütőpapírral. Töltsd meg szárazbabbal vagy rizsszemekkel, ügyelve arra, hogy egészen a tészta széléig és tetejéig kitöltsék a formát, így elég súlyuk lesz ahhoz, hogy sütés közben megtartsák a tészta formáját. Manapság lehet kifejezetten vakon sütéshez árult gyöngyöket is kapni, de tényleg megteszi a legolcsóbb száraz bab vagy rizsszemek is, és ezek is nyugodtan többször felhasználhatók.
 4. Pate brisee pitetészta vakon sütése babbal és rizzsel

  Pate brisee pitetészta vakon sütése babbal és rizzsel

 5. A vakon sütés hőfoka és ideje a tésztától függ, ezt általában a receptben megadják, de a 170-180 fok és a 15-20 perc a legjellemzőbb. A vakon sütött tészta akkor jó, ha a szélei már enyhén megbarnultak, és a közepének is tartása van. A vakon sütés ideje függ még attól is, hogy utána kell-e még a tésztát sütni, vagy már csak hideg krém kerül bele.
 6. Pate brisee pitetészta elősütve

  Elősütött pate brisée pitetészta. Ettől lesz igazi a quiche

A vakon sütött tészta legjellemzőbb felhasználása a különböző gyümölcstorták. A kész torta alapba cukrászkrém és friss gyümölcsök tölthetők, az eredmény egy friss, ízletes krémmel, friss gyümölcsökkel és ropogós, ízletes tészta alappal kombinált, egyszerűen elkészíthető sütemény. Vakon sütés sós tészta esetében is létezik, erre legjobb példa a francia quiche lorraine.
Apró pate brisée elősütése
Pate brisee pitetészta vakon sütése babbal és rizzsel

Nincs hozzászólás


Recept keresés