Nemzetközi konyhai szakkifejezések

Igyekszem ezen az oldalon összegyűjteni azokat a nemzetközi konyhai szakkifejezéseket, amikkel egyre gyakrabban találkozhatunk szakácskönyvekben, főzőműsorokban. Mit jelentenek, honnan származnak, hogyan kell helyesen kiejteni őket. Na és természetesen milyen receptekben is miért érdemes használni őket.

Blansírozott brokkoli

Blansírozás

Mit jelent a blansírozás? Hogyan kell blansírozni? Milyen ételeket lehet és szokás blansírozni, és mire jó ez egyáltalán? Érthető magyarázat képekkel!

Brokkoli stir fry

Stir frying

Mi is pontosan az a stir fry vagy stir frying főzési technika? Hogy mondják ezt magyarul? Tudtad, hogy egészen egyszerű így egészséges ételeket készíteni otthon?

Ganache, párizsi krém

Párizsi krém, ganache

A ganache vagy párizsi krém a cukrászatban az egyik alapvető és az egyik legfinomabb krém. Ganache krém készítése és fajtái.

Pate brisee pitetészta vakon sütése babbal és rizzsel

Vakon sütés

A vakon sütés az általában kosár formájú torták tésztájának elősütését jelenti. Ha még nem ismered a technikát, először meg fogsz lepődni a hozzávalón!

Al dente

Az al dente egy olasz kifejezés, tésztára, rizsre, néha babra és zöldségekre használják. Azt jelenti, hogy nincs teljesen megfőve, még harapható az étel.

Tökvirág tempura

Tempura

A tempura egy közkedvelt japán étel. Könnyű, palacsintatészta szerű bundába mártott, majd forró olajban kisütött hal- vagy zöldségféleségeket jelent.

Duxelles

Duxelles

A duxelles felaprított és hagymával, zöldfűszerrel megpirított gomba. Tipikus hozzávalója a híres Wellington bélszín receptnek.

Fúziós konyha: japán-vietnami lazacos rizs tekercs

Fúziós konyha

Mit jelent a fúziós konyha kifejezés, mik a fúziós ételek?

Mise en place példa

Mise en place

A mise en place [ejtsd: miz-an-plász] egy francia konyhai kifejezés, azt jelenti, hogy egy ételhez még a főzés megkezdése előtt minden szükséges hozzávalót előkészítünk, a kezünk alá készítünk.

Recept keresés

Nemzeti ételek a Facebookon!