Házi hamburger (finom hamburger házilag)

Szerző: Vegyes
Sajtburger házi hamburger zsemlében

Ki ne szeretné a hamburgert?! Vagy legalábbis aki itt van, és a házi hamburger készítéséről olvas tippeket, az egészen biztosan. A jó hír: otthon is igazán tökéletes hamburgert készíthetsz! Ráadásul nem kell mások ízléséhez, az éppen kapható kínálathoz alkalmazkodni. Lehet pontosan olyat enni, amit a legjobban szeretsz vagy szerettek. És egyben lehet kísérletezni, és igazi élménnyé tenni a világ egyik legnépszerűbb ételét, a hamburgert.

De nézzük, hogy mitől lesz igazán tökéletes a házi hamburger, és mi köze van ehhez a savanyú íznek. Olvass tovább, és minden részletet megtudsz a tökéletes házi hamburger készítéséről!

A finom házi hamburger 5 titka

Sajtburger házi hamburger zsemlében

A házi hamburger készítésénél 5 dolgon múlik, hogy milyen lesz az eredmény. Ezek mindegyikét részletesebben nézzük lejjebb, és konkrét receptekkel is segítek a legjobb házi hamburger elkészítésében.

 • Mindegyik lépésben lehetsz nagyon ínyenc, de adok arra is tippeket, ha úgy akarsz hamburgert készíteni házilag, hogy nincs sok időd vagy sok kedved a konyhában pepecselni.

  1. A hamburger húspogácsa
  2. A hamburger buci vagy zsemle
  3. A húspogácsa sütése
  4. A buci előkészítése
  5. A hamburger összeállítása

  A hamburger húspogácsa

  A házi hamburger talán legfontosabb alapanyaga maga a hamburger húspogácsa. Egyrészt ez nagyban meghatározza a hamburger teljes élmémyét. Másrészt ez az az egyik pont, ahol az ember leginkább kreatív lehet. Értsd ezt alkotó értelemben is, de úgy is, hogy itt tudsz leginkább eltérni a gyorséttermek által ránk erőltetett, lapos-agyonsütött hamburgerhús élményétől.

  Hamburger húspogácsa sütőpapíron

  Hamburger húspogácsa sütőpapíron

  Mindenkinek más és más az ízlése, nem szeretném a mekis hambi élményt sem leértékelni. De az ínyenc hamburgerek általában vastagabb húspogácsával készülnek. Ráadásul a hamburgerhúst nem kell feltétlenül és minden esetben teljesen átsütni. Lehet, hogy sokak számára ez elsőre meglepő, de ugyanúgy, ahogy egy steaket, a hamburgerhúst is lehet közepesre vagy rare-re sütni.

  De itt van a másik véglet is. Tessék legalább olykor-olykor ínyenckedni, de nem kell feltétlenül felülni a gasztrosznobbiába tartó vonatra. Igenis lehetőség az is, hogy egyszerűen egy fagyasztott hamburger húspogácsa kerüljön a házi hamburgerbe. Nagyon jó minőségűeket lehet kapni a kereskedelemben, és ha az ember figyel, akkor nagyon gyorsan és egyszerűen készíthet így egészen tűrhető hamburgert házilag.

  Hamburger bolti hozzávalókból

  Házi hamburger mirelit húspogácsából és bolti buciból

  Házi hamburgerhús

  Persze azért valljuk be, a saját készítésű hamburgerhúsnál nincs jobb a házi hamburgerbe. Itt két eltérő iskola van – szerintem mindkettőt érdemes legalább próbára tenni, de akár felváltva használni. Mindkettőhöz tudok receptet adni, ehhez egyszerűen kattints a linkekre.

  • Az egyik lehetőség a teljesen natúr húspogácsa. Ebben az esetben tényleg csak a darált marhahús megy a hambiba, és a sütésnél használunk sót és borsot.
  • A másik irány, amikor nemcsak fűszerezzük a hamburger húspogácsákat, de akár zsemlemorzsával és tojással még az állagukba is „belenyúlunk”.
  Hamburger húspogácsa

  Vastag házi hamburger húspogácsa

  A hamburger buci vagy zsemle

  A házi hamburger elkészítésénél az alapanyagok tekintetében a másik nagy kérdés maga a hamburger buci. A zsemle, amibe a húst és a többi hozzávalót tesszük.

  Magyarul zsemlének is hívjuk, de az igazán jó „buci” csak az alakjában hasonlít a mi zsemlénkre. Igazából egy kalácstésztából készült, ezért kissé édeskés, és nagyon könnyed, kerek péksüteményről van szó.

  Itt is több lehetőséged van. Természetesen választhatod a teljesen saját készítést, aminek számos előnye van. A két hátránya viszont, hogy sok időbe és nem kevés munkába telik elkészíteni – elvégre kelt tésztáról szó. Tehát a házi buci jó ötlet lehet speciális alkalomra, vagy egy hétvégi hamburgerezésre, amikor az ember igazán megadja a módját. De talán egy hétközapi vacsora esetében a legtöbben ennek az elkészítésétől el fognak tekinteni.

  Ez utóbbi esetben marad természetesen a bolti hamburger zsemle. Hogy ez mennyire „műanyag”, azt sajnos nem érdemes nézni. Valószínűleg az. Viszont hatalmas előnye, hogy ma már Magyarországon is szinte minden közepes vagy nagyobb élelmiszerüzletben kapható, és azonnali megoldást ad a hamburgerünk „becsomagolására”.

  Házi hamburger buci

  A linken található recepttel tényleg teljesen saját készítésű, házi buciban tudod a burgeredet kínálni. Mindenképp próbáld ki, ha van rá időd, és van kedved egy tökéletes, teljesen házi hamburgerhez!

  Hamburger zsemle

  Házi hamburger zsemle

  A húspogácsa sütése

  A hamburger húspogácsát serpenyőben vagy grillen érdemes sütni. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat, de a hamburgerhús sütéséről bővebben a linkre kattintva olvashatsz.

  Hagyományos hamburger húspogácsa sütése serpenyőben

  • Extra zsiradék nélkül süsd a húspogácsákat. A jó hamburgerhús zsírtartalma (kb. 30%) bőven elegendő lesz a sütéshez.
  • Sütés előtt közvetlenül sózd és borsozd a húst. A mennyiség ízlés kérdése, de a hús viszonylag sok fűszert felvesz.
  • Legjobb a hűtőhideg hús, ez jobban egyben marad bármilyen adalék nélkül is.
  • Közepes lángon érdemes sütni. Ezt ki kell tapasztalnod a saját serpenyődben vagy grillsütődben, de az sem jó ha túl hamar megég a hús, és az sem, ha a kis láng miatt gyakorlatilag inkább fő mint sül.
  • Ne mozgasd vagy babráld a húspogácsákat a megfordítás kivételével.
  • Serpenyőben sütéshez ha lehet, tapadásmentes vagy öntöttvas serpenyőt használj. A serpenyő legyen elég nagy ahhoz, hogy a hamburger húspogácsák zsúfolás nélkül, kényelmesen elférjenek.
  • A jó sütési hőmérséklet serpenyőben sütés esetén valahol a közepes láng. Ezt érdemes kitapasztalni kinek-kinek a saját tűzhelyén és seprenyőjével. Azt a hőmérsékletet keresd, ahol már szépen sziszeg a hús abban a pillanatban, hogy beleteszed a serpenyőbe, de nincs nagyon erős hangja, nem ég meg nagyon hamar.
  • 3-szor fordítsd meg, vagyis mindkét oldalán 2-szer süsd. Így lehet a legjobban elkerülni, hogy a húspogácsák széle felkunkorodjon, és ne egyenletesen süljön a hús.
  • A sütési idő függ a húspogácsa vastagságától, a hús kezdő hőmérsékletétől (pl. hogy fagyasztott-e), illetve attól is, hogy mennyire átsütve szereted a hamburgerhúst. Igen, a vastagabb húsokat lehet akár közepesen átsütve is szervírozni. Egy vékonyabb húspogácsa kb. 2-2 perc alatt átsül mindkét oldalon, a vastagabbnak 4-8 perc kell oldalanként. Kb. 3-4 percet érdemes számolni oldalanként a gyorsfagyasztott hamburger húspogácsára.
  • Minden sütés után öblítsd el a serpenyőt. Nem kell mosószerrel, de öntsd ki belőle a kisült zsiradékot és legalább tiszta vízzel öblítsd át, hogy a következő adag is tiszta serpenyőben kezdjen el sülni, ne égjenek meg az előző adagból kisült részek.

  A grillen sütés külön tudomány, amihez én kevésbé értek. A linkre kattintva viszont a Grilltársaság oldalán egy nagyon jó és részletes cikket találsz a hamburger hús grillen sütéséről.

  Hamburger hús sütése grillen

  A buci előkészítése

  A buci előkészítése nem jelent mást, mint a kettévágott zsemle előzetes megpirítását közvetlenül azelőtt, hogy a hamburgert összeállítanád.

  Habár ez a lépés kihagyható, de nem érdemes. Sok munkát nem igényel, és mégis klasszisokkal emeli meg a házi hamburger élvezeti értékét, ha megpirítod a bucit.

  A legegyszerűbb a kettévágott bucikat a sütőbe betenni, ha van rajta grillfokozat. Vagy természetesen grillsütőbe. Ha nincs grillsütőd, akkor használd a kenyérpirítót, vagy esetleg a hagyományos sütő funkciót. De akár serpenyőben is lehet a bucikat pirítani, úgy is tökéletesek lesznek. Én szeretem mindkét oldalukat megpirítani, a külsejét épphogy, a belső részét pedig halvány aranyszínűre.

  A pirítási idő sütőtől és attól is függ, hogy például mennyivel a grillrács alatt helyezed el a bucikat. De nagyon figyelj rá, a hamburger bucik szó szerint néhány másodperc alatt váltanak át teljesen fehérről szépen megpirultra majd égettre!

  A bucik pirítását érdemes az utolsó percre hagyni. Egyrészt így egészen biztosan frissen kerülnek az asztalra, másrészt ha már nem foglalkozol a hús sütésével, akkor tudsz rájuk figyelni, és nem fogod megégetni őket.

  Pirított hamburger zsemlék

  A hamburger összeállítása

  A hamburger összeállítása – vagyis hogy mi kerül a hamburgerbe a bucin és a húspogácsán kívül – nem kis mértékben határozza meg az étel végső ízét, jellegét. Tulajdonképpen ez az a pont, ami egyrészt teljesen egyéni ízlés kérdése, másrészt akár lényegesen eltérő ízvilágú ételeket is elő lehet állítani, és mégis mindegyiknek hamburger lesz a neve.

  A hozzávalók, feltétek kérdésében tehát nem lehet egyetlen okos tanácsot adni. Néhány tippet leírok, de lássuk először a két legfontosabbat:

  1. Azt tegyél a hamburgerbe, amit te szeretsz. Nem kell más véleményére hallgatni vagy ízlése után menni. Persze jó hamburger recepteket azért ki lehet próbálni, mint például ezt a libamájast, a Meki után szabadon.
  2. Ha több főnek készítesz hamburgert, akkor mindenkinek a saját ízlése szerinti változatot tálald. Egyrészt előre meg tudják mondani a többiek, hogy ki hogyan szereti, mit kér bele, vagy éppen mit nem. Másrészt egyáltalán nem ördögtől való nem teljesen összeállítva szolgálni fel a hamburgereket, hanem csak a húst és a zsemlét tányérra tenni, a többi hozzávalót pedig külön tálakban adni. Így mindenki azt és annyit tesz a szendvicsébe, amit és amennyit szeretne.
  Libamájas hamburger

  Libamájas hamburger

  További hozzávalók

  Ami pedig a további hozzávalókat illeti, a fentieken túl ezek nagyjából három csoportba oszthatók. Az első kettő szinte kötelező egy jó hambihoz, a harmadik pedig igazán egyedivé teszi az adott ételt.

  1. Szószok. Leggyakoribb a mustár, ketchup és majonéz, de egy hamburger szinte bármilyen szószt elbír. Próbáld ki például ezt a csípős-füstös házi majonézt!
  2. Zöldségek. Ez alatt leggyakrabban valamilyen salátát értenek, de nem csak ez kerülhet bele. Klasszikusnak mondható – sajnos – a jégsaláta, javaslom valami mást próbálj helyette, hiszen talán a legízetlenebb zöldségről van szó. Madársaláta, rukola, fejes saláta, szívsaláta például ma már viszonylag bárhol beszerezhető, és mind szuper lehetőségek egy jó házi hamburger elkészítéséhez. De persze nem csak zöld színű alapanyagokra lehet itt gondolni. A hagyma, paprika, paradicsom is töléletesen illik ebbe az amerikai szedvicsbe, és ráadásul akár nyersen, akár pirítva!
  3. Egyéb hozzávalók. Itt tényleg az egyéb szón van a hangsúly. Bármi, de tényleg bármi szóba jöhet és jó lehet, amit szívesen eszel. És a legrosszabb, ami történhet, hogy egyszer legfeljebb nem a legfinomabb hambit állítod össze otthon, de legalább elmondhatod, hogy kipróbáltad!

  A savanyú íz

  Erre így külön ritkán gondolunk, de nagyon sok finom sós ételnek – és köztük a hamburgernek is – egyszerűen szüksége van a savanyú ízre.

  Erre a hamburger esetében kiváló akár a mustár vagy a majonéz (egy igazi majonéz leginkább savanyú és sós ízeket hordoz magában). De nagyon gyakran használnak például éppen emiatt is felszeletelt ecetes uborkát, az egyik legjobb, és szinte kötelező eleme lehet ez is egy jó hamburgernek.

  A házi hamburger tálalása

  Ami a hamburger tálalását illeti, itt a frissességre kell figyelni. Vagyis hogy minden a megfelelő időben készüljön el, és így kerüljön az asztalra. Néhány tipp ehhez:

  • A házi hamburgert tálalhatod teljesen összerakva is, de úgy is, hogy mindenki magának rakja össze. Ebben az esetben a pirított zsemlére tedd a húst, és szolgálj fel hozzá minden lehetséges hozzávalót – a szószokat is – külön.

  • A hozzávalókat össze lehet vágni valamennyivel előre. Természetesen a megfonnyadt szeletelt paradicsom nem kívánatos, de ezekkel fél-egy órával előre lehet készülni.
  • Ha van pirítandó hozzávaló (pl. hagyma, paradicsom), azt éremes előre megcsinálni. Ha van elég helyed, és profin kezelsz több alapanyagot egyszerre, akkor persze sütheted ezeket a hússal együtt.
  • A bucit előre meg lehet sütni, amennyiben házi zsemlét használsz. De a kész bucit csak az utolsó pillanatban vágd ketté és pirítsd, közvetlenül a tálalás előtt.
  • A megsütött húspogácsákat érdemes sütés után 1-2 percig pihentetni, és akkor felszolgálni.
  • Mivel sem a pirított bucinak, sem a húsnak nem tesz jót, ha áll, ezért ha több hamburgert kell készítened, mint amit egy adagban megsütsz, akkor tálald azonnal az első adagot, majd amikor elkészül, akkor a másodikat, harmadikat stb. Ennél az ételnél kevésbé probléma, ha nem egyszerre szolgálod fel mindenkinek, mintha 10-15 perce kisütött húspogácsával kínálod a hambit.

  Jó étvágyat kívánok a legfinomabb házi hamburgerhez! Hidd el, az éppen olyan, mint amilyet te készítesz!

 • Címkék

  Nincs hozzászólás


  Recept keresés