Hamburgerhús sütése

Szerző: Vegyes
Hamburgerhús sütése

A jó házi hamburger egyik legfontosabb része maga a hamburger húspogácsa, a tökéletes hamburger elkészítésének pedig kulcsfontosságú kérdése a hamburgerhús sütése.

Tulajdonképpen majdnem mindegy, hogy milyen húspogácsát használsz, a sütéenél ugyanazok a szabályok érvényesek. Lehet vékonyabb vagy vastagabb, saját készítésű, de akár gyorsfagyasztott is a hús, a hamburger húspogácsa sütése kapcsán van néhány fontos dolog, amit ha betartasz, akkor a húst illetően mindig finom szendvicset varázsolhatsz az asztalra.

Hamburger húspogácsa sütési tippek

Nézzünk néhány tippet, amit érdemes betartanod, ha tökéletes hamburgerhúst szeretnél sütni. Aztán lejjebb további konkrét tippeket adok a serpenyőben sütéshez.

 • Extra zsiradék nélkül süsd a húspogácsákat. A jó hamburgerhús zsírtartalma (kb. 30%) bőven elegendő lesz a sütéshez.
 • Sütés előtt közvetlenül sózd és borsozd a húst. A mennyiség ízlés kérdése, de a hús viszonylag sok fűszert felvesz.
 • Legjobb a hűtőhideg hús, ez jobban egyben marad bármilyen adalék nélkül is.
 • Közepes lángon érdemes sütni. Ezt ki kell tapasztalnod a saját serpenyődben vagy grillsütődben, de az sem jó ha túl hamar megég a hús, és az sem, ha a kis láng miatt gyakorlatilag inkább fő mint sül.
 • Ne mozgasd vagy babráld a húspogácsákat a megfordítás kivételével.

Hamburgerhús sütése serpenyőben

Hagyományos hamburger húspogácsa sütése serpenyőben

A hamburger húspogácsa sütésének legegyszerűbb, és otthon talán leggyakrabban használt módja a serpenyőben való sütés. Ehhez nem kell semmilyen speciális eszköz, valószínűleg minden háztartásban rendelkezésre áll egy serpenyő.

A serpenyőben sütés kapcsán az alábbi dolgokra érdemes figyelni:

 1. Ha lehet, tapadásmentes vagy öntöttvas serpenyőt használj. A serpenyő legyen elég nagy ahhoz, hogy a hamburger húspogácsák zsúfolás nélkül, kényelmesen elférjenek.
 2. A serpenyőbe nem kell extra zsiradék. A jó hamburger húspogácsa 20-30% zsírtartalmú darált marhahúsból készül. Ami zsír kisül a sütés közben, abban tökéletesen meg fog sülni.
 3. A jó sütési hőmérséklet serpenyőben sütés esetén valahol a közepes láng. Ezt érdemes kitapasztalni kinek-kinek a saját tűzhelyén és seprenyőjével. Azt a hőmérsékletet keresd, ahol már szépen sziszeg a hús abban a pillanatban, hogy beleteszed a serpenyőbe, de nincs nagyon erős hangja, nem ég meg nagyon hamar.
 4. 3-szor fordítsd meg, vagyis mindkét oldalán 2-szer süsd. Így lehet a legjobban elkerülni, hogy a húspogácsák széle felkunkorodjon, és ne egyenletesen süljön a hús.
 5. A sütési idő függ a húspogácsa vastagságától, a hús kezdő hőmérsékletétől (pl. hogy fagyasztott-e), illetve attól is, hogy mennyire átsütve szereted a hamburgerhúst. Igen, a vastagabb húsokat lehet akár közepesen átsütve is szervírozni. Egy vékonyabb húspogácsa kb. 2-2 perc alatt átsül mindkét oldalon, a vastagabbnak 4-8 perc kell oldalanként. Kb. 3-4 percet érdemes számolni oldalanként a gyorsfagyasztott hamburger húspogácsára.
 6. Minden sütés után öblítsd el a serpenyőt. Nem kell mosószerrel, de öntsd ki belőle a kisült zsiradékot és legalább tiszta vízzel öblítsd át, hogy a következő adag is tiszta serpenyőben kezdjen el sülni, ne égjenek meg az előző adagból kisült részek.

A képen látható, szép csíkokhoz használj bordázott serpenyőt!

Hamburger hús sütése

Hamburgerhús sütése grillen

Hamburger hús sütése grillen

A hamburgerhús sütésének talán legautentikusabb módja a grillezés vagy grillen sütés. Ez biztosítja a legösszetettebb, legfinomabb ízeket, és maga a grillezés is hatalmas élmény.

Ellenben a grillen sütés külön tudomány is, amihez én kevésbé értek. A linkre kattintva viszont a Grilltársaság oldalán egy nagyon jó és részletes cikket találsz a hamburger hús grillen sütéséről.

Hamburger húspogácsa sütőben

Elméletben lehetséges a hamburger húspogácsákat sütőben is sütni, én azonban személy szerint egy igazán jó házi hamburgerhez ezt nem javaslom.

A jó hamburger egyik titka éppen a hús sütésében rejlik. A füstös, pirult ízeket leginkább grillen vagy serpenyőben lehet elérni, sütőben ez gyakorlatilag lehetetlen.

Ezen kívül viszont semmilyen előnye sincs ennek a módszernek. A sütőben sütés mindig sokkal tovább tart, mint serpenyőben sütni, és a serpenyőben sem kell hozzá extra zsiradék. Tehát jobb nem lesz, finomabb nem lesz, ellenben tovább tart és valószínűleg kevesebb ízélményt nyújt. Akkor meg minek?!

Hamburgerhús sütési idő

A hamburgerhús sütési ideje két tényezőtől függ: egyrészt a hús vastagságától, másrészt hogy mennyire átsütve szereted.

A vékonyabb, a gyorséttermekben megszokott vastagságú hamburgerhús sütési ideje kb. 2-3 perc mindkét oldalon. Ennél a vastagságnál lényegében csak jól átsütött húsról van értelme beszélni. Ha gyorsfagyasztott hamburger húspogácsát használsz, akkor ehhez adj hozzá összesen kb. 2 percet.

A vastagabb húsoknál általában itt is az egy hüvelykes, vagyis kb. 2,5 cm-es méret az irányadó. Ebben az esetben attól függően, hogy mennyire szereted átsütve, és milyen vastagra készítetted, a hamburgerhús egy-egy oldalának 4-8 perc sütési időt szánj.

Én háromszor forgatom meg, tehát összesen kétszer sül mindkét oldalán. A jól átsült verzió vastag húspogácsából nálam úgy néz ki, hogy 4 perc az egyik oldalán, akkor a még nyers tetejét (vagyis azt az oldalát, amit még nem ízesítettem) is sózom és borsozom. Aztán megfordítom, és ismét sütöm négy percig. Ezután ismét forgatom, végül 4 perc után utoljára. Ez összesen 16 perc.

Címkék

Nincs hozzászólás


Recept keresés