Fagyasztott hamburger húspogácsa

Szerző: Vegyes
Fagyasztott hamburger húspogácsa

A fagyasztott hamburger húspogácsa kétféleképpen jöhet képbe a házi hamburger elkészítésekor. Egyik lehetőség az általad elkészített hamburgerhús lefagyasztása későbbi felhasználásra. A másik pedig eleve bolti, gyorsfagyasztott – vagy más néven mirelit – hamburger húspogácsa haszálata.

És még mielőtt elborzadnál az utóbbi hallatán, nézzük meg, hogy a bolti fagyasztott hamburger húspogácsa valóban ördögtől való-e, vagy megvan esetleg a helye még az étkezésére igényes átlagháztartásban is.

Mirelit hamburger húspogácsa

Persze a legkönnyebb dolog morogni minden ételre, ahol az ember valami félkész terméket használ fel. De mielőtt általános igazsággá tennénk, hogy csak a házilag nevelt csirkével és a balkonon termesztett búzával kezdődhet az igazi otthoni étkezés, nézzünk meg azért két dolgot:

  • A 21. században egy átlagháztartás esetén egyszerűen nem logikus, hogy valaki a munkája és összes egyéb feladata mellett minden áldott étkezés esetén a nulláról indítva készítsen el mindent.
  • Ma már minden főzési alapanyagot boltban vásárolunk. Hogy hol van a határ aközött, amit mi készítünk el, vagy amit az élelmiszeriparra hagyunk, részben egyéni preferencia kérdése, részben pedig annak végiggondolásán múlhat, hogy mi tényleg „műanyag” étel némi kémiaszertár utánérzéssel, és mi az, ami nagyjából úgy kerül félkészen a boltokba, mint ahogy mi magunk is elkészítenénk.

Teljes mértékben tiszteletben tartom a véleményed, ha soha nem eszel fagyasztott hamburger húspogácsát. De szerintem megvan ennek is a helye még egy igényes táplálkozás esetében is. Különösen abban az esetben, ha jó minőségű, 100% vagy szinte 100% marhahúst tartalmazó húspogácsáról beszélünk.

Hamburger bolti hozzávalókból

Hamburger mirelit húspogácsából és bolti buciból

Milyen a jó fagyasztott hamburger húspogácsa?

Talán ez a legfontosabb kérdés, viszont azt gondolom, hogy erre a legegyszerűbb válaszolni.

A jó fagyasztott hamburger húspogácsa minél inkább csak magát a darált marhahúst tartalmazza. Ebben az esetben ugyanis nem az élelmiszeripar egy újabb – amúgy helyesen elítélhető – kotyvalékáról beszélünk, hanem gyakorlatilag arról, hogy valaki előre ledarálta nekünk a húst, és megformázta a húspogácsát. Vagyis megspórolta azt az időt, amit a 21. században amúgy van mire eltöltenünk.

Három dolog merülhet fel viszont, aminek tekintetében a fagyasztott hamburger húspogácsa soha nem veszi fel a versenyt a saját készítésűvel:

  1. Nem tudod, milyen hús ment bele. Pontosabban hogy a marhának melyik része – ha már 100% marhahústartalmú húspogácsákról beszélünk. Bár azt azért meg kell hagyni, hogy bolti darált húsnál ez ugyanúgy igaz még a saját készítésű húspogácsák esetében is.
  2. A húspogácsa vastagságát nem tudod ízlésed szerint beállítani. Nagy valószínűséggel a fagyasztott hamburger húspogácsa inkább vékonyabb lesz, mint amit egy ínyenc hamburgerbe beletennénk. Ez pedig nem csak a hús mennyiségét, de a sütés után elért ízét is befolyásolja.
  3. Egy gyorsfagyasztott termék sohasem lesz olyan, mint a friss. Itt is vedd azonban figyelembe, hogy sajnos abban sem lehetsz biztos, hogy a megvásárolt és általad ledarált marhahús nem volt-e korábban valamikor a szállítási lánc során lefagyasztva.

Tehát tény, hogy van némi hátránya, de nem feltétlenül világvége egy jó minőségű, 100% vagy aközeli marhahústartalmú, gyorsfagyasztott hamburger húspogcsát használni. Főleg ha az ember mindennapos vacsorára vagy hétvégi ebédre gondol. Emellett persze még időnként, amikor az embernek jobban van ideje rá, meg lehet és meg is érdemes adni a módját, és lehet 100%-ban házi hamburgert is készíteni. Hagyományos hamburger receptért kattints a linkre!

Egy rossz és egy jó példa

Ez nem reklám, semmilyen érdekem nem fűződik egyik vagy másik fagyasztott hamburger húspogácsa eladásához sem. De szemléltetésnek hadd hozzak itt két példát kommentár nélkül. Mindkettő gyorsfagyasztott hamburger húspogácsa, mégis szerintem az összetevőkön látszik, hogy mekkora különbség lehet két ugyanúgy elnevezett termék között. És hogy nem feltétlenül magával a gyorsfagyasztott vagy bolti állapottal van a baj, hanem hogy konkrétan mi kerül bele.

  • Steakhouse hamburger húspogácsa. Összetevők: Marhahús (30%), Sertéshús (27%), Ivóvíz, Kenyérmorzsa (búzaliszt, élesztő, étkezési só), Ízesítő- és adalékkeverék [étkezési só, szójafehérje, emulgeálószerek (difoszfátok), fűszerek, fűszerkivonatok], Napraforgó étolaj. Forrás: tesco.hu.
  • Lidl Mcennedy hamburger húspogácsa. Összetevők: 98% marhahús (részben finomra darálva), étkezési só, fűszerek. Forrás: saját fotó.
  • Lidl McEnnedy húspogácsa összetevők

Házi készítésű hamburger húspogácsa fagyasztása

Természetesen akár a házi készítésű húspogácsa is lefagyasztható. Ha többet csináltál, mint ami elfogy, vagy éppen előre szeretnél dolgozni, hogy legközelebb csak sütni kelljen, és ne darálni meg formázni, akkor ez egy jó ötlet lehet.

Itt két dolgot kell figyelembe venni. Egyrészt, ahogy már korábban írtam, amikor lefagyasztunk egy ételt, az sohasem lesz olyan, mintha frissen használnánk fel. Ez az „ára” annak, hogy legközelebb kevesebbet kell dolgozni. A másik, hogy az otthoni mélyhűtő nem igazán alkalmas a gyorsfagyasztásra, csak a fagyaszztott ételek tárolására. Vagyis lassabban fog megfagyni a húspogácsa, mint egy üzemben, ezzel vélhetően jobban roncsolódik a szerkezete, még kevésbé lesz olyan, mint a friss.

Ha otthon fagyasztod le a húspogácsákat, akkor -18 fokos mélyhűtőbe tedd őket, és egyenként válaszd el őket műanyag fóliával vagy sütőpapírral, mert különben összeragadnak.

Fagyasztott hamburger húspogácsa sütése

A fagyasztott hamburger húspogácsát ugyanúgy kell sütni, mint ami friss darált húsból készül. A legfontosabb tudnivaló: nem szükséges előtte kiengedni.

Fagyasztott hamburger húspogácsa sütése

Fagyasztott hamburger húspogácsa sütése

Tehát serpenyőben sütés esetén melegítsd fel a serpenyőt, és további zsiradék hozzáadása nélkül tedd bele a fagyasztott húspogácsát. Én közvetlenül előtte megsózom és borsozom azt az oldalát, amit a serpenyőbe teszek. Amikor pedig sül, akkor a másik oldalát fűszerezem, már a serpenyőben.

Érdemes összesen 3-szor megfordítani, így mindkét oldalán 2-szer fog sülni. Először fordítsd meg akkor, amikor talán a teteje még kicsit fagyott, így el tudod kerülni, hogy karimásra süljön a széle.

A fagyasztott hamburger húspogácsa sütési ideje annyival több a hagyományosnál, amíg a hús kiolvad. Egy bolti, vékonyabb húspogácsára kb. 3-4 percet számolj mindkét oldalon.

Címkék

Nincs hozzászólás


Recept keresés