A jó rántott hús titka

Szerző: Hasznos tanácsok
Jó rántott hús

Ropogós, puha, omlós, szaftos. A rántott hús nem véletlenül világszerte népszerű étel. Talán magyar vagy Közép-Európai specialitásnak gondoljuk, de rengeteg fajtája létezik szerte a világban. Pl. a japán rántott hús, az eredeti bécsi szelet, a rántott csirkemell vagy akár az amerikai rántott csirke. További rántott hús receptekért kattints a linkre.

De vajon hogyan kell igazán jó rántott húst készíteni otthon? Mi a titka a tökéletes rántott húsnak?

Az igazán jó rántott hús 4 titka

Természetesen a „tökéletes” rántott hús kicsit ízlés kérdése, de azért nagyon egyszerűen megfogalmazható, hogy miért szeretjük annyira ezt az ételt. Önmagában már a panír is ínycsiklandó – minden ropogós étel valahogy alapvető kulináris vonzalmat ébreszt a legtöbb emberben -, de benne a hús a magas hőfokon gyorsan és mégis szaftosan puhára sül.

Ha tényleg a jó rántott hús titkát keressük, akkor tulajdonképpen 4 különböző területet érdemes megvizsgálni, ezek mindegyikéről részletesen olvashatsz lejjebb:

 1. Milyen húsból készül a jó rántott hús
 2. A klopfolás fontossága
 3. A hús és a panír fűszerezése
 4. Miben érdemes kisütni a rántott szeletet

De a cikk legvégén megosztom veled egybegyűjtve mindazt, amit én a jó rántott hús 8 titkának tartok.

Milyen húsból készül a jó rántott hús?

Az, hogy a legjobb rántott hús milyen húsból készül, részben ízlés kérdése.

Talán „igazinak” – főleg a magyar konyhában – a sertéskarajt tekinthetjük, de manapság egyre népszerűbb a csirkemell vagy a sertéscomb is. A nemzetközi konyhában klasszikus rántott hús alapanyag a borjúhús is – lásd például az eredeti bécsi szelet esetében -, de ez itthon kevésbé népszerű.

Első körben javaslom, hogy mindenképp karajból (is) készíts otthon rántott húst. Ez fogja megadni azt az élményt, amit szerintem a magyarok többsége rántott húsként ismer és vár az étkezőasztalnál. És nem csak az ízek, de az állag tekintetében is.

Szeletelt karaj rántott húshoz

Szeletelt karaj rántott húshoz

Tulajdonképpen mindegyik húsféléből másféle lesz a végeredmény, tehát bár mindig rántott húsról beszélünk, majdhogynem külön-külön ételként kezelhetjük ezeket, hol az egyiket, hol a másikat elkészítve.

A legfontosabb a hússal kapcsolatban

A lényeg: jól klopfolható, jó minőségű, sovány húsból készítsd! A rántott hús nem lesz finom, ha zsíros vagy inas részek vannak a húson. Ezért még a karajt is érdemes klopfolás és panírozás előtt lehártyázni.

Az én extra tippem, hogy próbáld ki szűzpecsenyéből is. Ez nem a szokványos rántott hús, de hihetetlenül puha és omlós lesz, nagyon hasonló a borjúhoz.

Rántott szűzpecsenye készítése 3

Rántott szűzpecsenye

A klopfolás fontossága

Tudjuk, hogy a rántott húst panírozás előtt klopfolni kell. Talán sokunknak megvan az a vasárnapi emléke, hogy otthon – vagy a szomszédban – valaki ütemesen veri a vágódeszkát. Rántott húst készül – egyértelmű.

Magától értetődő dolog tehát a klopfolás, de mégis fontos kiemelni, ha a jó rántott hús titkát keressük.

Ugyanis a klopfolás legfontosabb hozzájárulása az ételhez, hogy puhává teszi a húst. Márpedig a sütés viszonylag rövid ideig tart, és a kívül ropogós (panír) belül omlós állag nem érhető el a megfelelő klopfolás nélkül.

Tipp: műanyag fólia alatt klopfold a húst. Ez különösen akkor hasznos, ha puhább húsból készíted a rántott húst, például csirkemellből vagy szűzpecsenyéből.

Csirkemell klopfolása

Csirkemell klopfolása fólia alatt

Rántott hús fűszerezése

Minden étel egyik lelke a fűszerezés. A rántott hús esetében ez is lehet ízlés kérdése, de bevallom számomra kicsit furcsa, amikor valaki csak sót használ ehhez az ételhez.

Egy kevés frissen őrölt bors csodákat tud tenni a rántott hússal – próbáld ki!

Az én tippem, hogy használj hozzá egy kevés őrölt szerecsendiót is. Nem kell belőle sok, tényleg csak egy apró csipetnyi, de az nagyon meghálálja a használatát! Ez főleg a csirkemell esetében igaz, aminek azért valljuk be, a leginkább – itt negatív értelemben – semleges az íze a rántott hús alapanyagok közül.És ugyan van, aki a lisztet fűszerezi, de szerintem ez teljesen felesleges. Így a fűszerek nagy része a kukában végzi. Sokkal jobb, ha magát a hússzeleteket fűszerezed klopfolás után de panírozás előtt, az ízek tökéletesen benne lesznek az ételben.

Ahhoz viszont, hogy maga a panír ne legyen íztelen, mindenképpen sózd a tojást is. De természetesen a tojásba is tehetsz más fűszereket ízlés szerint.

Miben érdemes kisütni a legfinomabb rántott húst?

A jó rántott hús bő forró zsiradékban sül. Bár egészen finom verzió készíthető ma már forrólevegős-fritőzben is, ez azért nem lesz olyan, amit igazán elvárunk egy tökéletes bécsi szelettől.

A zsiradéknak viszont nem feltétlenül kell napraforgóolajnak lennie. Az is jó persze – és ha abban készíted, tökéletes lesz az étel. De talán hagyományosabb, és néha méltatlanul hanyagolt formája a rántott hús készítésének a zsírban sütés. Próbáld ki egyszer a rántott húst disznózsírban sütve is!

Ami talán mindennél fontosabb, hogy „tiszta” legyen a zsiradék, amiben sütöd a rántott húst. Vagyis időnként szűrd át a hideg zsiradékot egy finom szűrőn, hogy kiszűrd belőle a korábbi sütésekkor ott maradt panírmaradékot.

Rántott hús sütése olajban

A jó rántott hús 8 titka

 1. A legfontosabb titok az alapanyag, mint minden receptnél. A jó rántott húshoz használj megfelelő (részben ízlés szerint karaj, borjú, csirkemell) és jó minőségű húst. Ne legyen zsíros, ne legyen inas.
 2. Jól klopfold ki a húst, hogy puha legyen. A klopfolás legfontosabb eredménye a puha és porhanyós hús, ami elengedhetetlen az igazán finom rántott húshoz.
 3. Megfelelően fűszerezd a húst. Ez legalább só és bors, de akár szerecsendió vagy további fűszerek is lehetnek ízlés szerint.
 4. Megfelelő vastagság – a túl vastag vagy túl vékony hús sem jó, bár ez részben ízlés kérdése. Én 4-5 mm-es vastagságot javaslok klopfolás után, illetve hogy ezt a pontot kísérletezd ki, mindenki egy kicsit másként szereti.

 5. Kevés anyag maradjon a panírban. Nem panírt akarunk enni, hanem egy ropogós, de vékony bundában sütni a húst. Vagyis panírozás közben rázd le a lisztet, csöpögtesd le a tojást, és szintén rázd le a morzsát is.
 6. Tartsd tisztán a panírozóanyagokat. Ez főleg a zsemlemorzsára igaz, amiben a tojástól könnyen összegyűlnek a kis csomók, amik aztán a húsra ráragadva egyre kevéssé élvezetes végeredményt okoznak. Egyrészt csöpögtesd le a tojást, másrészt határozott mozdulatokat használj a panírozásnál, harmadrészt pedig ha szükséges és nagyobb mennyiséget készítesz, időnként szitáld át a morzsát.

 7. Azonnal süsd ki a húsokat panírozás után. Ha vársz, a panír még nyersen száraz kéregként ragad a húsra, és egyszerűen nem lesz olyan, mint a legfinomabb frissen panírozott verzió.
 8. Bő és elég meleg zsiradékban süsd. 170-180 fok ajánlott, de az igazán jó rántott hús titka, hogy bő zsiradékban sül.

Mindenesetre bárhogy is készíted, jó étvágyat kívánok hozzá!

Jó rántott hús

Címkék

4 hozzászólás

 1. Boros István szerint:

  A rántott szelet, igazán tarjából az igazi. Más a Bécsiszelet mivel az borjúból készül, de finom a rántottborda is.

 2. Lédeczi Tibor szerint:

  Szia!
  1-2 dologgal nem érték egyet a cikkel kapcsolatban. Hidegen nem lehet megszűrni a zsírt, mert szilárd. Sertés tarjából és csirkecombból is finom rántotthúst lehet készíteni.

  • Bakó István szerint:

   Szia!
   Sőt, csirkecomb filéből szerintem a legfinomabb.

   • Andi szerint:

    Kedves Balázs!
    Nagyon szeretem a recepjeidet és a jó tanácsaidat a sütéshez és a főzéshez.
    A rántott hús sütés arany szabályait betartottam és fantasztikus lett a végeredmény.
    Jó egészséget kívánok: Andrea


Recept keresés