Bécsi szelet

Szerző: Osztrák receptekReceptek
Bécsi szelet

Magyar neve:

Bécsi szelet

Eredeti neve:

Wiener Schnitzel

Származás:

Ausztria

Mennyiség:

6 darab

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Bécsi szelet hozzávalók:

 • 80 dkg borjúhús szeletelve (lásd a receptben)
 • Kb. 3 db tojás
 • Kb. 10 dkg liszt
 • Kb. 30 dkg zsemlemorzsa
 • Bors
 • Olaj a sütéshez
 • Citrom (tálaláshoz)

Eredeti bécsi szelet recept, borjúhúsból. És nem csak a hús fontos, hanem az elkészítés módja is, lásd majd a receptben! Megadom azt a 3 tippet ugyanis, amitől igazán tökéletes lesz ez a klasszikus étel.

A bécsi szelet tulajdonképpen ugyanis rántott hús is meg nem is. Rántott hús, hiszen egy szelet húst panírozunk és forró olajban kisütjük. Viszont sokkal több is lehet annál, mint a néha cipőtalpszerű, ehetetlen húsok, amiket itthon ezzel a névvel illetnek.

Lássuk a receptet, benne azokkal a tippekkel, amelyektől nemcsak igazán eredeti és finom lesz a bécsi szelet, de tulajdonképpen ahogyan az igazi rántott húst is készíteni kellene.

Bécsi szelet recept

 1. A bécsi szelet elkészítéséhez első lépésben készítsd elő a húsokat. Ha egyben vásároltad, akkor szeleteld fel kb. 12-14 dkg-os szeletekre, és klopfold ki őket egészen vékonyra, max. 2-3 mm-esre.
 2. A tökéletes bécsi szelet első titka, hogy nagyon vékonyra, 2-3 mm-esre kell klopfolni a húst. A hús előkészítéséről további tippeket lásd a recept alatt.

  Borjúhús kiklopfolva

  Klopfold ki a hússzeleteket

 3. Sózd és borsozd a hússzeleteket.
 4. Most jöhet a panírozás. Ez a klasszikus liszt-tojás-prézli. Egy-egy nagy tányért használj, és figyelj arra, hogy a lisztet is rázd le a húsról és a tojást is csöpögtesd le, nem kell, hogy vastag legyen a panír. A tojást sózd, a panírba nem kell más fűszer.
 5. Bécsi szelet panírozása

  A cécsi szelet klasszikus panírozása: liszt, tojás és zsemlemorzsa

 6. Egy széles edényben forrósíts fel olajat. Legalább 2 cm magas legyen, hogy a hús „úszni” tudjon benne.
 7. A tökéletes bécsi szelet második titka, hogy a nagyon vékonyra kiklopfolt húst nagyon forró olajban sütjük. Így nem csak teljesen átsül a hús, de a panír védő burkolatában csodálatosan puha és szaftos marad, miközben a bundája ropogós lesz!

 8. Tedd a panírozott hússzeletet a forró olajba. Ne tömd túl a serpenyőt.
 9. És most jön a tökéletes bécsi szelet harmadik titka: nagyon óvatosan, tőled távolodó mozdulattal „legyezd” a forró olajat a hússzeletek mellől a húsok tetejére.
 10. A szeletek ugyanis viszonylag nagyok, és amikor beleteszed őket a forró olajba elmerülnek, és a tetejükön kihűl az olaj. Ez lehet az oka, ha a bécsi szelet megszívja magát, olajos lesz és nem ropogós. Ezzel szemben ha folyamatosan locsolgatod a forró olajjal, akkor közben a teteje is sül, és ropogós marad. Nagyon figyelj, forró olajjal dolgozol!

  Bécsi szelet sütése 1

  A bécsi szeletet nagyon forró olajban süsd

 11. Ezzel a módszerrel a bécsi szelet nagyon gyorsan megsül. Függ a láng erejétől, de nálam 2 perc az első oldal (miközben legyezve sül a teteje is), és utána megfordítva a húst egy perc a másik oldal.
 12. Bécsi szelet sütése 2

  „locsolgasd” a förró olajjal sütés közben

 13. Az elkészült bécsi szelet aranysárga színű. Csöpögtesd le még a serpenyő felett, és szedd ki egy tányérra vagy rácsra. Ne használj papírtörlőt, mert az könnyen ráragadhat.

Bécsi szelet tálalása

A bécsi szelet hagyományos körete a bécsi krumplisaláta vagy a petrezselymes krumpli.

Tálald frissen, melegen. Adj mellé citromkarikát vagy -szeletet, amivel a bécsi szeletet meglocsolva emelhető teljes tökéletességére ez az étel!

Bécsi szelet

Bécsi szelet hagyományosan krumplisalátával, citrommal tálalva

A borjúhús előkészítése bécsi szelethez

A bécsi szelethez a legjobb a borjúhátszín, szűzpecsenye vagy -comb. Mindenképp sovány részeket használj, az egyéb részeket távolítsd el.

A borjúhúst lehet eleve szeletelve kapni, vagy te szeleteled fel. Egy szelet 12-14 dkg között legyen, így a receptben írt 80 dkg húsból kb. 6 darab bécsi szelet jön ki.

A hússzeleteket egyenként klopfold ki nagyon vékonyra. Ehhez javaslom, hogy a képen látható, egyik oldalán teljesen lapos klopfolót használj – így nem vered szét nagyon a húst.

Lapos húsklopfoló

Felváltva használd a klopfoló mindkét oldalát. Először a recés oldalával megpuhítod a húst, aztán a lapos oldalával kicsit tovább vékonyítod, és így tovább. A húsokat panírozás közben letakarhatod műanyag fóliával is, akkor még jobban egyben maradnak. A bécsi szelethez megfelelő húsvastagság 2-3 mm.

Borjúhús vagy nem borjúhús?

A bécsi szelet esetében kérdés lehet még, hogy borjúhúsból vagy ne borjúhúsból készítse el az ember. Utánaolvasva-utánajárva azt mondhatom, hogy amit német nyelven Wiener Schnitzelnek hívnak (vagyis bécsi szelet), az általában tényleg borjúhúsból készül. Egyes vélemények szerint Németországban (nem Ausztriában!) nem is hívhatod így, ha sertésből készült, akkor csak Schnitzel Wiener Art (bécsi stílusú szelet) lehet a neve.

Borjúhátszín

Borjúhátszín – bécsi szelethez ideális

De ez mindent összevetve, főleg egy otthoni konyhában nem feltétlenül annyira szigorú kérdés még Ausztriában sem, mint amennyire például néhány gasztrosznob online felület ezt itthon is megpróbálja velünk elhitetni. Hidd el, Bécsben ugyanúgy elkészül ez az étel sertéshúsból is, mint borjúból.

Sőt, a tapasztalatom az, hogy ha az itt leírt tippeket betartod (elsősorban a hús vékonyságát és a sütést illetően), akkor sertéshúsból is nagyon finom bécsi szeletet tudsz készíteni!

Jó étvágyat

Bécsi szelet

Recept keresés