Rántott hús forrólevegős fritőzben

Szerző: Receptek
Rántott karaj forrólevegős fritőzben

Magyar neve:

Rántott hús forrólevegős fritőzben

Mennyiség:

6 darab

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Rántott hús forrólevegős fritőzben hozzávalók:

 • 500 g sertéskaraj (vagy egyéb rántott hús alapanyag)
 • 50 g liszt
 • 2 tojás
 • 125 g zsemlemorzsa
 • 30 g zsiradék (lásd a receptben)
 • Bors

A név kötelez – a Rántott hús wokban gasztroblog írójaként szinte kötelező volt, hogy a rántott húst elkészítsem forrólevegős fritőzben is, és megosszak veled egy olyan receptet, amivel tényleg tökéletes eredményt érhetsz el te is otthon!

Ugyanis a rántott hús forrólevegős fritőzben való elkészítésével kapcsolatban két fontos dolgot kell tudnod:

 1. Elkészíthető, és tökéletesre is elkészíthető. Azaz amikor a bundája ropogós, a hús pedig puha és omlós. Olyan szép aranybarna sosem lesz, mint olajban sütve, de ez nem von le az élvezeti értékéből.
 2. A dolog nem annyira egyszerű. Semmiképp sem arról van szó, hogy panírozd be a húst, és dobd be a forrólevegős fritőzbe – akkor ugyanis könnyen cipőtalp lesz az eredmény.

A tökéletes rántott hús forrólevegős fritőzben való elkészítésének ugyanis van két trükkje, amit ebben a receptben megosztok veled.

Rántott hús forrólevegős fritőzben – recept

 1. Készülj elő egy hagyományos panírozáshoz. Egy-egy tányérba vagy tálba tegyél lisztet, felvert tojást és zsemlemorzsát. A tojást a szokásosnál jobban fűszerezd, lásd a recept alatt.
 2. Ez az első trükk: nem a húst, hanem a panírt ízesítjük. Erre a második trükk miatt van szükség.


  Fűszeres tojás forrólevegős fritőzben panírozáshoz

 3. Készítsd elő a hússzeleteket. Klopfold ki őket, de ne legyenek 5-7 milliméternél vékonyabbak. Egy konyharuhával vagy papírtörlővel minden nedvességet itass le róluk.
 4. Klopfolt karaj forrólevegős fritőzben sütéshez

 5. Kend be a hússzeleteket egyenként zsiradékkal. Utána panírozd őket hagyományos módon: először a lisztbe, majd a tojásba, végül a zsemlemorzsába forgatva.
 6. A második, legfontosabb trükk: mivel zsiradék nélkül nem lesz finom a rántott hús, ezért a forró levegővel való sütés előtt magát a hússzeletet kenjük be zsírral vagy olajjal.


  Karaj panírozása forrólevegős fritőzhöz

 7. A forrólevegős fritőzt melegítsd be. A hússzeleteket 180 fokon 15 percig süsd, 6-7 perc után megfordítva, majd 6-7 perc után ismét megfordítva.
 8. Rántott hús sütése forrólevegős fritőzben 1
  Rántott hús sütése forrólevegős fritőzben 2
  Rántott hús sütése forrólevegős fritőzben 3

A tökéletes rántott hús és a zsiradék

A helyzet az, hogy a konyhában szinte minden a zsiradékon múlik. A zsír az (konyhatechnikai értelemben pontosabban zsiradék – tehát lehet olaj is), ami az ízeket hordozza; és a zsír az, aminek segítségével jóval magasabb sütési hőfokot, és így másfajta sütési eredményt tudunk elérni.

Ebből következően a rántott hús soha nem lesz az igazi, ha valamilyen formában nem adunk hozzá zsiradékot. Márpedig ha maga a sütőközeg nem zsiradék – hiszen a forrólevegős fritőz esetében ez konkrétan levegő -, akkor az ételhez kell hozzáadni. Ez tehát a legfontosabb titok, hogy mielőtt bepaníroznád, kend be a húst valamilyen zsiradékkal.

A legnagyobb előny ebben a módszerben, hogy bármilyen zsiradékot használhatsz. Nem kell a sajnos nagyon elterjedt, de például omega 3:6 arány szempontjából talán az egyik legegészségtelenebb napraforgóolajat használni. Lehet persze az is, ha te azt szereted. De lehet olívaolaj vagy libazsír, kacsazsír, bacon zsír. Ez utóbbiak ráadásul még egy plusz kis ízt is adnak az ételnek.

A tökéletes rántott hús 2 titka forrólevegős fritőzben

 1. Panírozás előtt kend be zsírral vagy olajjal a hússzeleteket. Kb. 3-4 g szeletenként, a tetszésed szerinti, akár prémium zsiradékból.
 2. A tojást vagy a lisztet fűszerezd. Mivel a zsiradékkal bekent húst nehéz, ezért sóból és borsból (vagy esetleg más fűszerből, például szerecsendióból) a szokásosnál jóval többet tegyél a tojásba vagy a lisztbe.

A képeken karajt és házilag olvasztott libazsírt használtam. De a rántott hús forrólevegős fritőzben bármilyen klasszikus húsból – csirkemell, pulykamell, borjúhús, sertéscomb, sertésszűz – hasonló módon elkészíthető.

180 fokon 15 percig süsd a húst. Ha így készíted, a forrólevegős fritőzben sütött rántott hús belül puha és omlós, kívül ropogós lesz. Mint a legfinomabb, legtökéletesebb, olajban sütött változat!

További forrólevegős-fritőz tippekért és receptekért kattints a linkre!

Rántott karaj forrólevegős fritőzben

Jó étvágyat!

Címkék

Recept keresés