Libazsír kiolvasztása

Szerző: Alapreceptek
Kiolvasztott libazsír csatos üvegben

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Hozzávalók:

 • 1 kg liba testháj

Hogy ki milyen zsiradékot használ a konyhában, ízlés, szokás, és talán egy kicsit divat kérdése is. Számomra a libazsír messze a nemesebb és szívesen használt zsírok közül való, és arról sem igen lehet meggyőzni, hogy élettanilag rosszabb, mint sok, egészségesnek reklámozott növényi olaj; de természetesen rád bízom, hogy főzöl-e vele. Ebben a receptben viszont megmutatom, milyen egyszerű a libaszír kiolvasztása.

Semmi másra nem lesz hozzá szükséged, mint egy lábasra és hízott liba testhájra. Ezt ezen a néven árulják ma már egyre több nagyobb élelmiszerüzletben, és kifejezetten a libazsír kiolvasztására való. Tulajdonképpen bőröshájból is elkészíthető, de abból elsősorban libatepertő lesz – és csak másodsorban zsiradék (legalábbis egy modern konybában).

Tipp: A libazsír kiolvasztásához érdemes vastag aljú lábast használni. Ez jobban elosztja a hőt, így kevésbé valószínű, hogy megég akár maga a zsír, akár a hájdarabok.

Libazsír kiolvasztása

 1. Készítsd elő a libahájat. Távolítsd el róla a hártyákat, az esetlegesen benne maradt véres részeket, és vágd nagyjából egyenlő méretű, kb. 4-5 cm-es darabokra.
 2. Mivel itt most nem tepertőt készítünk, csak a zsírt olvasztjuk ki a hájból, ezért lényegében mindegy, hogy mekkora darabokra vágod. Arra érdemes figyelni, hogy nagyjából egyforma méretűek legyenek a darabok, mert különben könnyen mmegégnek a kisebbek, miközben a nagyobbakból még ki sem olvad a zsír.

  Darabolt liba testháj

 3. Tedd a hájdarabokat egy vastagabb aljú lábasba, és tedd alacsony-közepes lángon a tűzre. Az elején időnként megkeverve, kb. 35 perc alatt olvaszd ki teljesen a zsírt. 5 perc után érdemes takarékra venni a lángot.
 4. A hájdarabok egyre kisebbek lesznek, és egyre több libazsírban fognak úszni. Ha a lángot elég alacsonyan tartod, akkor a zsír valóban kiolvadni, és nem megégni fog.

  Libazsír kiolvasztása 1
  Libazsír kiolvasztása 2

 5. Hagyd a kiolvasztott libazsírt kezelhetően melegre hűlni a lábasban kb. 2 órán keresztül. Egy szűrőlapáttal szedd ki a megsült hájdarabokat, és sűrű szűrőn keresztül szűrd le a zsírt üvegbe vagy műanyag tartóedénybe.
 6. Libazsír kiolvasztása 3

A kiolvasztott libazsírt érdemes zárható üvegbe vagy műanyag dobozba tenni. Hűtőben hónapokig eláll.

Kiolvasztott libazsír csatos üvegben
Kiolvasztott libazsír csatos üvegben

Hozzávalók

2 hozzászólás

 1. már irtam hogy a férjem ma hozott libahájat és ugy sütöm ahogy TE leirtad,,,köszönöm,nagyon szeretem a sziroskenyeret puszika az őreg Icuka aki boldogan tanul tőled


Recept keresés