Spárga hollandi mártással

Szerző: Receptek
Spárga hollandi mártással közelről

Magyar neve:

Spárga hollandi mártással

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Spárga hollandi mártással hozzávalók:

 • A spárgához

 • 2 csomag spárga (1000 g)
 • 1 tk. só
 • 1 tk. citromlé
 • 2 tk. extra szűz olívaolaj
 • 2 dkg vaj
 • A hollandi mártáshoz

 • 2 tojássárgája
 • 75 g vaj
 • 1/2 tk. mustár (dijoni)
 • 10 ml citromlé (kb. 2 tk.)
 • 1/2 tk. só

A spárga hollandi mártással olyan klasszikus párosítás, mint mondjuk a vajas pirítós. Mindkét alkotóelem – ebben az esetben a spárga és a hollandi mártás – finom külön-külön is, pontosabban nagyon sok finom étel alapja vagy kísérője lehet. De együtt… egyszerűen isteni, és ha egyszer kipróbáltad, szinte elválaszthatatlan páros.

A spárga hollandi mártással elkészítése lényegében két részre bontható. Külön elkészítjük a párolt spárgát, illetve a hollandi mártást. Mindkettő elkészítése viszonylag egyszerű a modern konyhai technológiának köszönhetően – ez utóbbi különösen a mártásra igaz. Részletesebben mindkét összetevőről a linkekre kattintva olvashatsz, itt ennek az ikonikus párosításnak a gyors elkészítését mutatom be.

Egyetlen „trükkre” van szükség ehhez az ételhez, ez pedig a hollandi mártás egyszerű elkészítéséhez szükséges botmixer vagy turmixgép. Enélkül sajnos nem fog sikerülni, a hagyományos elkészítési mód nagyon körülményes. Részeltesebben minderről a hollandi mártás receptjében, a fenti linkre kattintva írok.

Ha gyorsan és tapasztaltan mozogsz a konyhában, akkor amíg a spárga fő, el tudod kezdeni a mártást. De ha nincs nagy gyakorlatod, vagy ha először készíted, akkor csináld abban a sorrendben, ahogy itt megadom.

Spárga hollandi mártással recept

 1. Első lépésben tisztítsd meg, és mosd meg a spárgát. Ehhez törd le a szárát ott, ahol természetesen elpattan, és zöldséghámozóval hámozd meg a feje alattól kezdődően, ahogy egy répát hámoznál.
 2. A spárga tisztításáról a linken részletesebben olvashatsz.

  Spárga tisztítása 2

 3. Tegyél fel kb. 2-2,5 liter vizet forrni egy lábasban, add hozzá az 1 tk. sót és 1 tk. citromlét. Ha a víz felforrt, vedd a lángot takarékra, és tedd bele a spárgát. 5 percig főzd puhára, 3-4 percig roppanósra. Ha kész a spárga, szűrd le, és tedd félre.
 4. Spárga főzése

 5. Olvaszd fel a mártáshoz való 75 g vajat egy edényben, de figyelj arra, hogy ne égjen meg!
 6. Egy turmixgépbe vagy botmixer edénybe tedd bele a mártáshoz való hozzávalókat a vaj kivételével: a 2 tojássárgáját, 10 ml citromlét, 1/2 tk. mustárt és 1/2 tk. sót. Keverd a legnagyobb fokozaton 2-3 percig, amíg a hozzávalók teljesen elkeverednek, és kissé felhabosodik a keverék.
 7. Hollandi mártás készítése 1

 8. A turmixgépet vagy botmixert a legmagasabb fordulaton forgatva, vékony sugárban öntsd bele az olvasztott vajat. Nagyon figyelj arra, hogy ami vajat beleöntesz, az teljesen elkeveredjen.
 9. Hollandi mártás készítése 2

 10. Végül egy nagyobb serpenyőben közepes lángon melegítsd fel a 2 tk. olívaolajat és a spárgához való 2 dkg vajat. Add hozzá a spárgát, és alacsony lángon néhányszor forgasd át 1-2 perc alatt, hogy a zsíradék szépen bevonja. Ízlés szerint enyhéz sózd.
 11. Párolt spárga serpenyőben

 12. Legutolsó lépésben tálald a spárgát a hollandi mártással. Ehhez szedd ki vagy egy nagy tányérba, vagy mindenkinek külön-külön a spárgát, és locsold rá a szószt.
 13. Spárga hollandi mártással közelről

Spárga hollandi mártással tálalása

A hollandi mártás nagyon érzékeny, ezt az ételt azonnal, melegen tálald.

Kiváló akár köretnek húsokhoz, akár magában is egy könnyebb ebédre vagy vacsorára.

A receptben a mennyiségeket 4 főre adtam meg. A spárga természetesen felezhető, 1 csomag spárga 2 főnek tökéletesen elegendő. A hollandi mártást viszont nem javaslom az itt megadott mennyiségnél kevesebből (vagyis 2-nél kevesebb tojássárgájából) elkészíteni, mert nem biztos, hogy összeáll.

Jó étvágyat!

Spárga hollandi mártással közelről

Címkék

Nincs hozzászólás


Recept keresés