Hollandi mártás

Szerző: Francia receptekReceptek
Hollandi mártás

Magyar neve:

Hollandi mártás

Eredeti neve:

Sauce hollandaise

Származás:

Franciaország

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

Hollandi mártás hozzávalók:

 • 2 tojássárgája
 • 75 g vaj
 • 1/2 tk. mustár (dijoni)
 • 10 ml citromlé (kb. 2 tk.)
 • 1/2 tk. só

A hollandi mártás az egyik leghíresebb, és talán legfinomabb szósz, ami évszázadok óta a francia és a nemzetközi konyha kedvelt receptje. Az alaprecept sajnos nem egyszerű, de itt egy olyan, „modern” változatot mutatok be, ami gyakorlatilag elronthatatlan.

A holandi mártás, ha nagyon leegyszerűsítjük, akkor olaj helyett vajjal készített majonéz. Ez kicsit túlzott egyszerűsítés, de segíthet megérteni, hogy mi is ez a szósz. Maga az ízvilág azonban sokkal savanykásabb, a hollandi mártásaban lényegében a vajat és a citromlét kombináljuk össze. Az amúgy nem keveredő – zsíros és vizes – hozzávalókat pedig a tojássárgájában lévő lecitin fogja össze. Ezzel egy ún. emulzió készül, ami a legfinomabb ízek egyik garanciája.

Nehéz és könnyű recept

Ahogy írtam, a hollandi mártás eredeti változata semmiképp sem nevezhető könnyűnek. Ahogy a majonéz is elrontható, itt is könnyen kicsapódhat a vajban lévő zsiradék.

A hollandi mártás esetében viszont még eggyel nehezített a pálya: a vaj miatt még a hőmérséklet sem mindegy. Hagyományosan a hollandi szószt gőzfürdő felett készítik, nagyon vigyázva arra, hogy sem túl hideg, sem túl meleg ne legyen. Ha túl meleg, akkor ugyanis összerántja a tojást, ha pedig hideg, akkor a vaj fagy meg benne.

Van viszont itt nekünk hál’ istennek egy olyan, hogy technikai fejlődés. És ez a konyhában magával hozott nagyon nagy teljesítményű gépeket, amikkel a hollandi mártás sokkal könnyebben és sokkal gyorsabban elkészíthető, gyakorlatilag elrontatatlan lesz.

Nincs másra szükség, mint egy turmixgépre vagy egy botmixerre, ami ma már szinte minden háztartásban megtalálható. Ezzel pedig mindenféle erőlködés, kísérletezgetés nélkül, nagyon egyszerűen, akár elsőre előállítható az isteni hollandi mártás! Fontos viszont, hogy ehhez egy robotgép nem lesz elég. Szükség van a turmix vagy botmixer késére és erejére.

Hollandi mártás recept

 1. A hollandi mártás elkészítéséhez egy turmixgépbe vagy botmixer edénybe tedd bele a tojássárgáját, a citromlét, a mustárt és a sót. Keverd a legnagyobb fokozaton 2-3 percig, amíg a hozzávalók teljesen elkeverednek, és kissé felhabosodik a keverék.
 2. Hollandi mártás készítése 1

 3. Közben olvaszd fel a vajat egy edényben.
 4. Fontos, hogy a vaj ne égjen meg, de legyen meleg – a hőmérsékleti tippeket lásd a recept alatt.

 5. A turmixgépet vagy botmixert a legmagasabb fordulaton forgatva, vékony sugárban öntsd bele az olvasztott vajat.
 6. Nagyon figyelj arra, hogy ami vajat beleöntesz, az teljesen elkeveredjen. Miközben kevered a mártást, nagyjából a vaj felénél elkezd egyre világosabb és sűrűbb lenni. Ha ezt látod, akkor mindent jól csináltál!

  Hollandi mártás készítése 2

 7. A hollandi mártás elkészült. Karakteréből adódóan ezt a szószt melegen tálalják, folyós állapotban. Használd fel azonnal, vagy hűtőben tárolva, gőzfürdőben melegítsd fel közvetlenül tálalás előtt.

Hollandi mártás

A hollandi mártás hőmérséklete

Mindegy, hogy milyen egyszerűen tudjuk a modern eszközökkel elkészíteni, a hollandi mártás hőmérséklete kritikus kérdés. A profik által javasolt tökéletes hőmérséklet 63 fok körül van, ezt azonban hacsak nincs maghőmérőd, nem tudod kimérni.

Emiatt javaslom, hogy elkészítéskor szobahőmérsékletű tojást és egyéb alapanyagokat használj. A vajnak a hője elég lesz, arra viszont figyelj, hogy nehogy megégjen.

A hőmérséklet kérdése megnehezíti a hollandi mártás tárolását vagy akár szervírozását is. A legegyszerűbb azonnal, elkészítés után tálalni – vagyis közvetlenül tálalás előtt készíteni. Mivel ezzel a módszerrel szó szerint 5 perc alatt kész van, ezért nyugodtan lehet az utolsó pillanatra hagyni.

Ha esetleg mégis várni kell vele, akkor gőzfürdő fölött érdemes tartani, és néha kevergetni. Ebben az esetben viszont már nem árt egy hőmérőt kéznél tartani – nem szerenténk ugyanis vajjal sült rántottát. Ugyanezen okból direkt hő – közvetlenül láng fölött vagy akár mikró ban melegíteni – szóba sem jöhet.

Tárolni hűtőben lehetséges, azonban akkor is számolni kell azzal, hogy csak melegen, 60-65 fok körüli hőmérsékleten tálalva lesz az igazi. Ebben az esetben is gőzfürdő fölött érdemes felmelegíteni.

Megjegyzés a hozzávalókkal kapcsolatban

A legeslegfontosabb: Ebben a receptben a vaj az tényleg vaj!!! Az igazi, tehéntejből készült, és nem pedig az élelmiszeripari műanyaggyári utánzat (vagyis nem margarin).

Ne melegítsd túl viszont, mert talán az az egyetlen módja, hogy ezt a receptet elrontsd. A forró vaj – azon túl, hogy megéghet – megfőzi a tojást, és vajas rántotta lesz belőle hollandi mártás helyett.

Ez a mennyiség 2 nagy tojással készült, de 2 db M-es tojás is képes ennyi vajat felvenni. Sőt, bizonyos receptek még ennél sokkal több vajat adnak ugyanennyi tojássárgájához.

A citromlé mennyisége is részben ízlés kérdése. Ez egy savanykás mártás, és már ezzel a mennyiséggel is nagyon karakteres íze lesz. De akár növelheted a citromlé (vagy ecet, lásd lejjebb) mennyiségét, hogy még savanykásabb ízvilágot kapj.

A turmixgépes-botmixeres technikából adódóan minél nagyobb mennyiséget készítesz, annál biztosabban elkészíthető a mártás. Én 1 tojással nem próbálkoznék, egyszerűen egy általános konyhai gép túl nagy ahhoz, hogy azt a hozzávaló-mennyiséget rendesen átkeverje, így könnyen széteshet a mártás.

A mustár nem része az eredeti hollandi mártás receptnek. Hogy miért van mégis benne? Egyrészt az ízéhez tökéletesen hozzájárul, viszont ebben a mennyiségben nem lesz tőle nagyon más, mint az eredeti. Másrészt – és ez a lényeg – a mustár is segít, hogy ennek a receptnek a legnagyobb kihívása sikerüljön, vagyis az emulzió összeálljon, ne essen szét a mártás. Megpróbálhatod akár mustár nélkül, ha kicsit gyakorlottabb vagy a konyhában, akkor úgy is össze fog állni, és az íze még „tisztább” lesz.

A hollandi mártásban a vaj mellett a másik meghatározó hozzávaló a savanykás elem, ami általában citromlé vagy ecet. Tulajdonképpen mindkettő használható, és akár mindkettővel eredetinek nevezhető a recept.

A hollandi mártást mindenképpen érdemes sózni, ezt én bele is vettem a receptbe. Mint ahogy a majonéz is, ez is elég sok sót felvesz.

Szokásos fűszerezésként fehérborsot és/vagy pirospaprikát (csili, cayenne) szoktak bele tenni.

Hollandi mártás mihez illik?

A hollandi mártás íze picit hasonlít a majonézre, azonban egy sokkal vajasabb és savanykásabb ízű szószról van szó. Persze ez nem véletlen, hiszen a vaj és a citromlé (vagy ecet) a két fő összetevője.

Klasszikusan a Benedek tojás (Eggs Benedict) és a spárga kísérője. Az előbbi receptnek szerves része, az utóbbihoz pedig nagyon jól illik.

De tökéletes kísérője bármilyen, kevésbé erős ízű, főtt, párolt vagy akár sült ételnek. Nagyon jól illik például párolt zöldségekhez vagy csirkemellhez.

Jó étvágyat!

Hátszín steak spárga hollandi mártás

Hátszín steak, spárga, hollandi mártás

Címkék

Recept keresés