Spárga tisztítása 2 lépésben

Szerző: Vegyes
Tisztított zöld spárga

A spárga a későtavasz és a koranyár, május-június közkedvelt alapanyaga. Ez a zöldség valóban fenomenális, és nem is bonyolult elkészíteni. Ha azonban még sosem főztél vele, akkor a spárga tisztítása elsőre kihívást jelenthet.

Viszont ez sem bonyolult, a következőkben meg fogom neked mutatni, hogy hogyan tisztítsd meg két lépésben a spárgát bármilyen spárgás étel elkészítéséhez. Ráadásul egy egyszerű zöldséghámozón kívül semmilyen extra eszközre sem lesz szükséged hozzá.

Spárga tisztítása

 1. A spárga tisztítása tényleg két lépésből áll. Első lépésben a fás végét kell levágni, ezt viszont sokkal egyszerűbb törni. Fogd meg egyik kezeddel a spárga vastagabb végét (a szárát), másik kezeddel pedig az egész spárgát. Finoman hajlítsd meg, és hagyd, hogy eltörjön, ahol adja magát. Ezzel a fás szárat eltávolítottad, a felhasználható, finom része pedig megmaradt, és még találgatni sem kellett, hogy hol vágd le.
 2. Spárga tisztítása 1

 3. Második lépésben pedig egy zöldséghámozó segítségével hámozd meg a spárga megmaradt részének végét, nagyjából a fej alatt kezdve. Körbe hámozd meg egy vékony rétgeben úgy, mintha egy répát pucolnál.
 4. Spárga tisztítása 2

És kész! Ahogy írtam, a spárga tisztítása egyáltalán nem nehéz vagy bonyolult művelet. A megtisztított spárgát érdemes még csapvízben átöblíteni, és innentől bármilyen ételhez tetszésed szerint felhasználhatod.

Tisztított zöld spárga

Miért értékes a spárga?

A spárga (Asparagus officinalis) nem csak finom és közkedvelt, de nagyon egészséges növény is. Az alábbi adatok a Wikipédia spárga szócikkéből származnak, és a spárga tápanyagtartalmát, előnyeit mutatják be:

 • A spárga szárát jól emészthető rostok alkotják.
 • A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok.
 • Zsírtartalma jelentéktelen, nem tartalmaz koleszterint.
 • Tartalmaz viszont sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat.
 • 100 gramm spárgában mindössze 20 kalória található, kifejezetten kevés benne a cukor, 100 gramm spárgában 4 gramm szénhidrát van.
 • A spárgát gyógynövényként több évszázada számon tartják. Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van. Ugyancsak vízhajtó tulajdonságával van összefüggésben, hogy segíti a szervezet méregtelenítését. Szárított porát fogfájás kezelésére is használták. Kedvezően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, és enyhe hashajtó hatású. A nyers spárgalé is egészséges, 4-5 hajtásból zöldségcentrifugával félcsészényi nyerhető.

Zöld és fehér spárga

2 hozzászólás

 1. csoma klára szerint:

  Kedves Balázs! Köszönöm ezt a jó tanácsot, valóban így nem bonyolult a tisztítása , s nagyon élvezhető az íze, akármit készítünk belőle. Mi a krémlevest
  szeretjük legjobban. Szép napot, jó egészséget!


Recept keresés