Főtt norvég lazac krumplivial, uborkával és tejföllel

Szerző: Norvég receptekReceptek
Norvég főtt lazac krumplival, uborkával, tejföllel

Magyar neve:

Főtt lazac krumplivial, uborkával és tejföllel

Eredeti neve:

Kokt laks med agurksalat

Származás:

Norvégia

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Főtt lazac krumplivial, uborkával és tejföllel hozzávalók:

 • 15 dkg lazac
 • 250 g kisebb-közepes krumpli
 • Fél kígyó uborka
 • 2 púpozott evőkanál tejföl

A főtt vagy párolt lazac, főtt krumplival, uborkasalátával és tejföllel tálalva nem az, ami elsőre életünk legnagyobb kulináris élményének tűnik. Talán nem is az, de mégis egy rendkívül finom ételről és alapanyag-párosításról van szó, ami ráadásul az egyik legelterjedtebb norvég fogás.

Én a Norvég nagykövetség által szervezett, norvég halakat népszerűsítő rendezvényen találkoztam ezzel az étellel. Volt azonban benne egy csavar: azon túl, hogy nem az eredeti házias, hanem sokkal inkább fine dining tálalásban került elénk, ezt a hagyományos norvég ételt ott akkor 3 kiváló norvég szakács között az Aria Hotel High Note SkyBarjának Michelin által ajánlott magyar séfje, Ferencz Gábor készítette.

Hideg lazac uborkával Ferencz Gábor. Fotó: Norvég Nagykövetség

A hagyományos norvég étel Ferencz Gábor tálalásában a Norvég Nagykövetség rendezvényén. Fotó: Norvég Nagykövetség.

A skandináv konyha persze nem feltétlenül arról híres, hogy hatalmas szószokkal vagy telt ízekkel dolgozik. Nem is meglepő ez, hiszen ha belegondolunk, mi az ami megterem ezen a vidéken? Mi az, ami hagyományosnak mondható? Lazacból van nagyon sok – ismét csak kipróbálásra tudom ajánlani a kiváló norvég lazacot – , és természetesen a krumpli, az uborka és a tejföl is köszöni, jól megvan északon is. Talán így születhetett ez az étel, ami meglepő módon 4 nagyon összeillő alapanyagot párosít, egy rendkívül egyszerű lazac receptben.

Norvég lazac recept – főtt lazac krumplival, uborkával és tejföllel

Ehhez a recepthez egy nagyobb darab lazac farok felőli végét használtam fel, kb. 15 dkg halhúst. Így lényegében hasznosítottam azt a részét a halnak, ami lazac steakként már nem annyira mutatós.

Ez a recept most a mennyiségét és a tálalását tekintve is inkább előételnek készült, de Norvégiában eredeti formájában főételként fogyasztják.

 1. Tisztítsd meg a krumplikat, vágd ketté ha nagyobbak, és sós vízben főzd meg a forrástól számítva 15 perc alatt.
 2. Félbevágott krumpli vízben

  Főzd meg a krumplit

 3. A halat tedd fel annyi enyhén sós, langyos vízben főni, ami éppen ellepi. Egyáltalán nem kell, hogy lobogva forrjon, csak a legkisebb lángon, és a tűzre helyezéstől számítva (vagyis nem a forrástól) maximum 6 percig főzd!
 4. Kicsit kifinomultabb módon a lazacot természetesen lehet gőzben párolni is, vagy akár még serpenyőben sütni is ehhez a recepthez.

  Lazac farok vízben

  Főzd meg a halat

 5. Szeleteld fel az uborkát 0,5-1 cm-es szeletekre.
 6. Szűrd le a krumplit, és a halat is vedd ki a vízből egy szűrőlapáttal, óvatosan.
 7. Félbevágott főtt krumpli

  Szűrd le a főtt krumplit


  Főtt lazac

  Óvatosan vedd ki a főtt lazacot

 8. Tálald ki egy tálra a halat, mellé a krumplit és az uborkát. Adj hozzá ízlés szerint tejfölt.
 9. Főtt norvég lazac uborkával krumplival tejföllel

  Tálald ki az ételt

Az eredeti norvég lazac recept

Én itt nem feltétlenül az eredeti változatot mutatom be – már csak azért sem, mert ez afféle házias és ráadásul egyszerű ételnek tűnik, amelyből ahány ház, annyi szokás. És nincs ugyan mit bonyolítani rajta, de azért a legtöbb esetben az itt leírttól két pontban térnek el Norvégiában:

 1. Az uborkát nem nyersen, hanem tulajdonképpen a mi uborkasalátánkkal szinte teljesen azonos módon készülő, cukros-ecetes lével ízesített uborkasaláta formájában adják a lazachoz.
 2. Gyakran tejföl helyett az ún. Sandefjordsmør-rel, tejszínből és vajból készített, citromlével és egyéb fűszerekkel ízesített szósszal tálalják.

Egy eredeti receptet találsz a linkre kattintva, amit nem is feltétlenül a recept miatt érdemes megnézni (lévén talán elég kevesen értünk norvégul), hanem a kép miatt, ami gyönyörű, és adhat egyfajta elképzelést arról, hogyan is eszik ezt az ételt a norvégok akár a mindennapokban.

Nincs kétségem azt illetően, hogy mindkét fenti változat egy kicsit még érdekesebbé teszi ezt az ételt. Érdemes azonban így, az itt leírt formában is kipróbálni. Egyrészt rendkívül egyszerűen elkészíthető (ha a krumpli főzését nem nézzük, szó szerint 10 perc még a lazac főzésével együtt is), másrészt kifejezetten jól esik néha ennyire természetes ízeket is fogyasztani!

Jó étvágyat!

Norvég főtt lazac krumplival, uborkával, tejföllel

Hozzávalók

Címkék

1 hozzászólás

 1. Tibor Szabo szerint:

  Hahahahaha


Recept keresés