Lazac sütése

Szerző: Receptek
Lazac sütése

Magyar neve:

Sült lazac

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Sült lazac hozzávalók:

 • 4 szelet lazac steak (kb. 80 dkg)
 • 2-4 gerezd fokhagyma
 • Olaj (sütéshez, csak néhány csepp)
 • Fűszerek: Só, bors, szerecsendió, kakukkfű
 • Pár csepp citromlé

A lazac sütése azok közé a konyhatechnikai jártasságok közé tartozik, amiket éppen fordítva lehet elrontani, mint ahogy az ember elsőre gondolná. Hogy mire gondolok pontosan?

Ha jó minőségű, egészen friss halat veszel, akkor a lazacot alulsütni nem, csak túlsütni tudod. Vagyis ha igazán finom lazacot szeretnél enni, akkor inkább meg lehet enni nyersen (gondolj a szusira pl.), mint agyonszárítva.

Az igazán jó lazac sütése során tehát nem az a valódi kérdés, hogy meddig süssük ahhoz, hogy átsüljön. Hanem hogy meddig süssük ahhoz, hogy nehogy kiszáradjon.

Lazac sütése

Itt most tulajdonképpen a lazac steak sütését szeretném bemutatni, ebben a formában fogyasztjuk talán leginkább ezt a kiváló halat.

 1. Mielőtt a halhoz nyúlnál, készülj elő a sütésre. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (légkeverés nélkül), és készíts ki egy öntöttvas serpenyőt, vagy olyat, ami tűzhelyre és sütőbe is tehető (fém nyelűt).
 2. Tisztítsd meg a lazacot. A bőrét rajta hagyni ízlés kérdése, én mindig leszedem. De még a legkiválóbb lazac steak is tartalmazhat szálkát. Húzd végig az ujjadat a lazacszelet legvastagabb pontja körül, enyhén benyomva a húst. Ha érzel szálkát, akkor azt kézzel vagy egy finomabb (szemöldök-, ha ezen nem botránkozol meg 🙂 ) csipesszel tudod eltávolítani.
 3. Lazacszeletek

  Tisztítsd meg a lazacot

 4. Fűszerezd be a lazac steaket. Minden halhús szereti a fűszert, bár ebben a tekintetben a lazac kivétel is lehet. Akár még fűszer nélkül, csak natúr is süthető, azért sózni én személy szerint mindig sóznám. Itt a képen azt láthatod, ahogy mi leginkább szeretjük: sóval, frissen őrölt borssal, egy kevés szerecsendióval, kb. egy gerezd vékonyra vágott fokhagymával szeletenként, friss kakukkfűvel és néhány csepp citromlével.
 5. Lazac steak fűszerezve

  Lazac steak sütés előtt, fűszerezve

 6. Forrósítsd fel a serpenyőt, nem kell bele semmilyen olaj vagy zsíradék. Amikor egészen forró, akkor vedd le a lángot közepesnél kicsit magasabbra.
 7. Olajjal vékonyan kend be a lazacot mindkét oldalán – így nem fog a zsíradék fölöslegesen égni és füstölni. Tedd bele a forró serpenyőbe, a bőrével vagy bőrös oldalával lefelé. Süsd 2 percig, és közben ne nyúlj hozzá, mert akkor könnyebben odaragad és összetörik.
 8. Lazac sütése

  Lazac sütése öntöttvas serpenyőben

 9. Két perc után egy hosszú konyhai lapáttal nyúlj alá, és fordítsd meg. Süsd további két percig.
 10. Vedd le a fokhagymákat a lazacszelet tetejéről (nehogy megégjenek), és tedd be a serpenyőt a sütőbe. A fémnyelű serpenyőknek a nyele is átmelegszik, ezért mindenképpen használj konyharuhát vagy konyhai kesztyűt!
 11. A sütőben süsd készre a halat. Az idő attól függ, mennyire átsütve szereted, és hogy milyen vastag a lazac steak. Én 5-6 perc után szeretem, ilyenkor még egy icipicit nyers is lehet a legvastagabb részek legközepe (és persze szaftos és finom). 10 perc alatt teljesen átsül, ennél tovább semmiképp sem javaslom sütni.

Ha ropogósan szereted…

Ízlések és pofonok különbözőek – ezzel teljesen egyetértek, szeretném leszögezni. És azt is tudom, hogy kicsit az itthon elfogadott szemlélettel szembemegyek, amikor nemcsak a lazac sütése, de úgy általában mindenféle hús vagy hal sütése során inkább az épp jó, szaftos változatot, mint a kiszárított, agyonsütött, „most már biztos jó” megoldást támogatom.

De ha a lazacot te is ropogósan szereted, mint a családom, akkor íme a javaslatom. A sütődet állítsd magasabb hőfokra, akár 220 fokra, és így kövesd a receptet. Így sokkal kevésbé fogod kiszárítani, mintha 180 fokos sütőben maradna tovább.

Sült lazac, lazac steak tálalása

A sült lazac hihetetlenül finom. Ha jól van elkészítve az íze semmihez sem hasonlítható, a halhús tökéletesen omlik szét a szádban. Általában még azoknak is ízlik, akik egyébként az íze miatt nemigazán esznek halat.

Mivel nem egy kalóriadús, mellesleg omega zsírsav tartalma folytán igen egészséges ételről van szó, ezért „ütős” körettel semmiképp sem rontanám el. Tökéletesen illik hozzá egy könnyebb saláta, párolt zöldség, vagy zöldséges főtt tészta.

Ha a kalóriadúsabb köretek híve vagy, akkor a sült lazachoz leginkább a steak burgonyát tudom javasolni.

De bármilyen köretet is válassz, a lazac mellé mindig kínálj citromot!

A képen: lazac steak tejszínes spenótos tésztával.

Jó étvágyat!

Lazac spenótos tejszínes tésztával

Ha igazán szereted a lazacot, és szeretnél egy nagyon különleges sütési technikát kipróbálni, akkor nézd meg a lazac sütése sütőben, alacsony hőfokon című receptemet is!

Címkék

Recept keresés