Lazac sütőben sütve, alacsony hőfokon

Szerző: Norvég receptekReceptek
Lazac sütőben sütve salátával

Magyar neve:

Lazac alacsony hőfokon, sütőben sütve

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Lazac alacsony hőfokon, sütőben sütve hozzávalók:

 • Kb. 60 dkg-os lazac
 • Kevés (olíva)olaj
 • Bors

Milyen a lazac sütőben sütve? És hogyan kell sütni a lazacot sütőben, hogy finom legyen? Ebben a receptben egy lassú hőfokon történő lazac sütési technikát mutatok be neked, amit a Norvég Nagykövetség rendezvényén tanultam a világhírű Michael Valborgland séftől.

Figyelem, előre szólok, hogy ezzel a technikával a lazac teljesen átsül, de rendkívül friss lesz, és igazán megmarad a kellemes és friss lazac íze. Ezt itthon nem mindenki szereti. Ha hagyományos sütési eljárást keresel, akkor kattints a lazac sütése című receptemre.

De ha igazán szereted a lazacot, akkor ígérem, olyan élményben lesz részed, amelyet én – miután először kóstoltam Michael Valborgland keze nyomán – úgy jellemeztem, hogy életem legfinomabb lazaca.

Lazac sütőben sütve, alacsony hőfokon – recept

 1. Melegítsd elő a sütőt 50 (!) fokra.
 2. Nem elírás, a lazac sütése ebben a receptben a sütőben 50 fokon történik, éppen ez biztosítja a friss ízeket.

 3. Ha szükséges, tisztítsd meg a lazacot a bőrétől, illetve szedd ki a benne maradt nagyobb szálkákat.
 4. A képen látható lazacnak én levágtam a vékonyabb végét, abból ez a norvég főtt halétel készült, és a maradék, kb. 60 dkg-os darabot sütöttem meg sütőben az itt leírt módon.

  Lazacfilé

  Készítsd elő a lazacot

 5. Nagyon vékonyan olajozz be egy tepsit. Én olívaolajat használtam, étolaj is tökéletes.
 6. Sózd és borsozd a halat mindkét oldalán. Mint minden hús- és halétel, a lazac is bőven szereti a fűszereket!
 7. Tedd be a lazacot a sütőbe úgy ahogy van, nem kell letakarni.
 8. Lazac sütőben sütésre előkészítve

  Fűszerezd a lazacot és tedd a tepsibe

 9. Süsd addig, amíg a hal közepének maghőmérséklete nem éri el a 48 fokot. Ehhez használj maghőmérőt!
 10. A képen látható, kb. 60 dkg-os lazacdarab esetén én 1 óráig sütöttem, az utolsó 20 percben a légkeverést is rákapcsolva.

  Ezt a fajta sütési technikát nagyon nehéz maghőmérő nélkül jól csinálni, hiszen éppen az a lényege, hogy éppen addig a pontig sütjük a lazacot, amikor elkészül. Maghőmérőt például a linkre kattintva tudsz beszerezni, egyáltalán nem kerül sokba.

 11. Ha a hőmérséklete a belsejében a legvastagabb részénél elérte a 48 fokot, akkor a lazac kész, azonnal tálalható!
 12. Lazac sütőben sütve

  Lazac sütőben sütve: kész

Lazac sütőben sütve

Ez a recept, amit itt megadtam, tulajdonképpen egy alaprecept. Ezzel egy különleges sütési technikát szerettem volna bemutatni, ami után hihetetlenül finom lesz a lazac!

De természetesen ezt variálhatod kedvedre. A halat vághatod akár adagnyi darabokra is, illetve különböző hozzávalókat használhatsz még a nagyon egyszerű fűszerezésen kívül, amelyet itt a receptben bemutattam.

A Norvég Nagykövetség rendezvényén Michael Valborgland apró tekercseket készített a lazacból, melyeket rozskenyér-morzsa, koriander, őrölt bors és só keverékébe forgatott, ezt sütötte meg az itt leírt módon, majd helyszínen füstölve tálalta, amit az alábbi videón láthatsz:

Jó étvágyat!

Lazac sütőben sütve salátával

Hozzávalók

Címkék

4 hozzászólás

 1. Karvaly Gelléer szerint:

  Drága Bogaraim!

  Képzeljétek, nemcsak számítógép-vezérlésű elektromos sütővel rendelkezők, hanem gáztűzhelyesek is kíváncsiak a lazac sütésére. Van valakinek jó ötlete?

 2. emil szerint:

  Az ennyire precíz hőszabályozást igénylő recepteknek való nekiesés előtt (is) érdemes venni egy sütőhőmérőt és lecsekkolni hogy az elvileg 50-150-200 fokra állított sütőnk különböző sütési módoknál _ténylegesen_ hány fokon dolgozik, mert némi eltérés szinte mindig van. Tud csúnya meglepetés lenni amikor a nemrég beszerelt sütőről kiderül, hogy 200 fokos légkeverés közben bő 280 fokot csinál odabent. Viszont legalább már tudjuk hogy miért lett szenes az elvileg 130 fokon lassansütött hús 🙂

 3. Máté szerint:

  Kipróbáltuk a receptet egy 80dkg-s lazaccal. Két óra után, 41 fokos maghőnél állítottuk 55, további 20 perc után, 42 foknál 60 fokra. Szóval nagyban függ a sütő hőmérsékletszabályzásától a sütés menete. Nálunk 50 fokra állítva egy gyenge óra után érte el a 40 fokot, de onnan nem mozdult tovább. Most 55 vagy 60 fokon kezdeném ezzel a sütővel.

  Egyébként nagyon finom lett így is 🙂


Recept keresés