Bögrés amerikai palacsinta

Szerző: Amerikai receptekReceptek
Bögrés amerikai palacsinta

Magyar neve:

Bögrés amerikai palacsinta

Eredeti neve:

Old fashioned pancakes

Származás:

USA

Hány adag?

4 személyre

Mennyiség:

12 darab

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Bögrés amerikai palacsinta hozzávalók:

 • 1,5 bögre liszt
 • 1,25 bögre tej
 • 1 tojás
 • 1 ek. sütőpor
 • 1 tk. só
 • 1 ek. cukor
 • 3 ek. vaj (4-4,5 dkg)

Talán elsőre meglepő, de a bögrés amerikai palacsinta az igazán eredeti verizó. Ennek nemes egyszerűséggel az az oka, hogy az USA-ban általában nem használnak mérleget a főzéshez. Mindent (még a lisztet, vajat is) bögrével, evőkanállal, teáskanállal mérnek ki. Az amerikai mértékegységekről részletesebb leírást olvashatsz a linken.

Vagyis a grammban, deciliterben megadott amerikai palacsinta recept tulajdonképpen egy átváltás, és akár részben pontatlannak is nevezhető.

Az amerikai bögre

A pontosság kedvéért el kell mondani, hogy Amerikában a bögre egy hivatalos mértékegység – 2,4 dl. És ugyanez igaz a teáskanálra (15 ml) és a kávéskanálra is (5 ml).

Tehát mi az egyszerűséget látjuk abban, hogy bögrével lehet egy recepthez mindent kimérni, de közben elgondolkozhatunk rajta, hogy mekkora is az a bögre vagy az a kanál. Egy amerikai receptben viszont ezek pontos mennyiségek és arányok.

Konkrétan ezeket a konyhai mérőeszközöket be lehet szerezni boltban, és minden háztartásnak az elválaszthatalan részei (szemben a konyhai mérleggel, ami viszont csak keveseknek van). Tehát az amerikaiak nem egy éppen a kezükbe akadó bögrével vagy a leveshez használt evőkanállal mérik ki ezeket a mennyiségeket, hanem boltban beszerezhető mérőeszköz készlettel.

Amerikai mérőkészlet

A gyarkolatban egy átlagos bögrét is használhatsz, kb. ez a mérete. Nagyon azért ne térj el tőle, hiszen a receptben pl. tojás is van, így az arányok miatt nem mindegy, hogy egy két és fél decis (ez teljesen OK), vagy egy 4 és fél decis bögrével mérünk. Próbálj meg tehát egy kb. 2,5 dl-es bögrét használni, hogy igazán jól sikerüljön ez a bögrés amerikai palacsinta!

Ha esetleg mégis nehézséget okozna a bögrés mennyiségek kimérése, az eredeti amerikai palacsinta receptemben megtalálod a hozzávalókat súlyra kimérve is.

Bögrés amerikai palacsinta recept

 1. Egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat: lisztet, sütőport, sót és cukrot. Közben olvaszd meg a vajat.
 2. Bögrés amerikai palacsinta tészta 1

 3. Formázz egy lyukat a közepébe. Öntsd bele a tejet, az olvasztott vajat, és üsd bele az egész tojást.
 4. Bögrés amerikai palacsinta tészta 2

 5. Keverd el, amíg nagyjából sima nem lesz.
 6. Nem kell túlkeverni. Ha néhány apróbb csomó marad benne, attól még tökéletes lesz a bögrés amerikai palacsinta.

  Bögrés amerikai palacsinta tészta 3

 7. Enyhén olajozott serpenyőben, alacsony-közepes lángon süsd mindkét oldalukat barnára. Kb. negyed bögrényi adagonként süsd ki.
 8. A hőmérséklettől függően nagyjából másfél perc az első oldala, fél perc a második. Akkor fordítsd meg, amikor a teteje tele van buborékokkal, és már nem teljesen folyós – lásd az első képen. Használj egy hosszú spatulát a megfordításhoz, határozott mozdulatokkal dolgozz.

  Amerikai palacsinta sütése - első oldal
  Bögrés amerikai palacsinta sütése

Ebből a mennyiségből, negyed bögrés palacsintákat sütve kb. 10-12 db lesz (nekem 11 lett).

A bögrés alapanyagok kimérése

Az amerikai receptekben talán a legfurcsább, hogy a száraz anyagokat – mint például a liszt -, de még a vajat is bögrével, kanállal mérik ki. Ehhez minden háztartásban megtalálható egy sztenderd mérő szett (lásd a képet fent).

A liszt kimérése úgy történik, hogy a bögrét belemerítik a lisztbe, hogy jó púpos legyen. Egyáltalán nem nyomogatják le, hagyják, hogy a saját tömegétől annyi legyen a bögrében, amennyi éppen belefér. Utána egy spatulával „lehúzzák” a felesleges lisztet, ami a bögre külső karimája fölött van, vagyis a „púposságát”. Ez így egy sztenderd bögre liszt. Hasonló módon történik a fél vagy negyed bögre mérése is, ugyanis az amerikai mérőkészletekben ilyenek (fél bögrés, negyed bögrés) is található.

A vaj kimérése talán még eggyel érdekesebb. Azt is evőkanállal vagy bögrével mérik ugyanis, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk. Nem olvasztják fel a vajat a kiméréshez, hanem eleve olyan, hosszú rúdszerű csomagolásban jön, amin jelölve vannak az evőkanálnyi mennyiségek. Egyszerűen levágnak egy akkora darabot, amire a recept alapján szükségük van. Egy rúd vaj fél bögre, ami 8 evőkanál, ez kb. 113 g. Tehát a recepthez szükséges 3 evőkanál vaj kb 4-4,5 dkg.

Bögrés amerikai palacsinta tálalása

Az amerikai palacsintát általában reggelire eszik, de tulajdonképpen bármikor fogyaszthatod.

Ami a legfontosabb, hogy ez a mi kultúrkörünkben nem annyira palacsinta, mintsem egy felfújt süti. Vagyis melegen, közvetlenül a sütés után fogyaszd. A jó hír, hogy a tészta tényleg pár perc alatt összedobható (nem kell vele várni), a serpenyő méretétől függően a palacsinták is negyedórán belül kisüthetők. Tehát mindent beleértve 15-20 perc alatt igazi amerikai reggeli, és itthon is egyre inkább közkedvelt finomság varázsolható az asztalra.

Nagyon jól áll hozzá a juharszirup, Amerikában ez (vagy valamilyen cukros változata) szinte kötelező tartozéka a palacsintának. De kiváló bogyós gyümölcsökkel és vajjal is. Illetve ami talán nekünk kicsit meglepő, de gyakran esznek hozzá sült bacont is.

Jó étvágyat!

Bögrés amerikai palacsinta

Hozzávalók

Címkék

Nincs hozzászólás


Recept keresés