Juharszirup

Szerző: Hozzávalók
Juharszirup

A juharszirup az egyik legfinomabb, teljesen természetes édesítőszer, amelyet bizonyos juharfák tavasszal lecsapolt nedvéből állítanak elő.

A világon előállított juharszirup teljes mennyisége kizárólag Észak-Amerikából származik, ezért nálunk Európában több szempontból is különlegességnek számít.

Juharszirup felhasználása

Az üzletekben megvásárolható, A osztályozású juharszirup otthoni fogyasztásra alkalmas, 100%-ban természetes édesítőszer. Tulajdonképpen a mézhez, vagy más természetes, szirupszerű édesítőszerhez hasonlóan a juharszirup is bármilyen ételhez felhasználható.

Klasszikus és itthon is elterjedt felhasználási módja az amerikai palacsinta ízesítése, de a juharszirup kiváló sütemények, fagylaltok, italok édesítésére és ízesítésére, de akár például sütemény tésztába is tehető. Juharszirup receptek listájához kattints a linkre!

AMerikai palacsinta áfonyával

Amerikai palacsinta áfonyával, juharsziruppal meglocsolva

A juharszirup 100%-ban természetes, íze semmihez sem hasonlítható, egyedi és karakteres, éppen ezért szeretjük annyira. Enyhén karamellizált íz, ami nagymértékben függ a juharszirup színétől: sötétebb vagy világosabb.

A juharszirup éppen a karakteres íze miatt az egyik legkedveltebb természetes ízesítőszer. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ételben vagy italban a juharszirup íz is érződni fog – ami természetesen sok esetben kívánatos lehet, máskor viszont éppen kerülendő -, ennek figyelembevételével használd.

Juharszirup vásárlás

Juharszirup vásárlásakor egyetlen dologra kell figyelni: valóban 100% juharszirup legyen, amit vásárolsz. Mivel a szirup kinyerése nagyon időigényes és költséges folyamat (lásd lejjebb), ezért természetesen megpróbálhatnak ránk sózni olcsóbb, „juharszirupnak látszó tárgyat”. Ez utóbbiak általában valamilyen olcsó szirup, részben juharsziruppal felturbózva, azonban ízük, élettani hatásuk össze sem hasonlítható az eredetivel.

A juharszirup itthon, főleg az ára miatt relatív luxus élelmiszernek számít, ezért nem kapható mindenhol. A nagyobb hypermarketekben (Tesco, Auchan) és a különleges élelmiszereket árusító üzletekben azonban szinte mindig megtalálod (általában a különleges élelmiszerek között), időnkét feltűnik kisebb láncok (pl. Lidl) kínálatában is. Az én tapasztalatom szerint a Müller üzleteiben mindig lehet juharszirupot vásárolni. Online többek között az Egzotikus Fűszerek webáruházból vagy a Tescotól rendelhető.

Juharszirup ár

A juharszirup nem olcsó élelmiszer. Itthon általában negyed literes (250 ml) üvegekben kapható. Ennek ára (2016-os adat) általában 2000 Ft és 3000 Ft között van.

Vagyis a juharszirup literje 8000-12000 Ft-ba kerül, ami miatt igencsak különlegesnek és ritkaságnak számít itthon ez a természetes édesítő.

Juharszirup készítése

A juharszirupot leginkább a cukorjuhar (Accer Saccharum), a fekete juhar vagy a vörös juhar nedvéből készítik, elsősorban az USA északi államaiban és a Kanadai Quebecben – ez utóbbi tartományból származik a világ juharszirup termelésének kb. 75%-a.

Tél előtt a juharfa keményítőt halmoz fel a gyökereiben, amely később cukorrá válik. Ez tél végén, kora tavasszal a fa törzsébe kerül, amit szakszerűen megcsapolva nyernek ki.

Juharfa megcsapolása

Juharfa megcsapolása

Az így kinyert nedvnek még nagyon magas a nedvességtartalma. Ezt szabályozott forralással távolítják be, és sűrítik be lényegében a fa nedvét, amelyből az általunk ismert juharszirup kialakul.

A juharfák évente csak egyszer adnak nedveket, és a főzés során ezt 20-50-ed részre sűrítik be. Így egyetlen fa nedvéből évente nagyságrendileg egyetlen liter szirup állítható elő, ráadásul hosszadalmas folyamat során.

A juharszirupról bővebben a WikiPedia magyar és angol nyelvű oldalán olvashatsz.

Juharfa megcsapolása kép: Jared C. Benedict.

3 hozzászólás

  1. mazsolka szerint:

    5 eve elek kanadaba de megnem ennem..nekem tul edes szirup..otthon nagyon draga…

  2. macmelon szerint:

    Szia!

    Miért a Grad A-t javaslod? (Én egyébként a DM-ben szoktam venni, Alnatura sajátmárkás, amivel elégedett vagyok általában és konkrétan is.)


Recept keresés