4 kicsi quiche lorraine tárkonyecetes vegyes zöldsalátával

Szerző: Francia receptekReceptek
4 kicsi quiche lorraine

Magyar neve:

4 kicsi quiche lorraine tárkonyecetes zöldsalátával

Származás:

Franciaország

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

4 kicsi quiche lorraine tárkonyecetes zöldsalátával hozzávalók:

 • Pate brisée pitetészta kb. 50 g lisztből
 • 50 g kockázott bacon
 • 80 ml tej
 • 80 ml tejföl
 • 1 tojás
 • Vegyes zöldsaláta
 • 1 evőkanál tárkonyecet
 • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
 • Dijoni mustár
 • Bors
 • Szerecsendió

Éppen a francia quiche lorraine és a hozzá való pate brisée pitetészta elkészítésével kísérleteztem, amikor rátaláltam Nyamm gasztroblogjának 4-es játékára. A dolog nagyon megtetszett, egyrészt mert szeretek játszani, másrészt szimpatikus volt, hogy ez egy bárki számára elérhető játék (kattints a linkre, és nevezz te is!)

Az előző napról maradt fél adag pitetészta, illetve két éhes apró száj adta magát, hogy mit fogok készíteni. 4 kicsi quiche-t, azaz kimondva négy kicsi kist, amit persze a fotózásuk után nagyon hamar eltüntettünk.

Mini quiche lorraine és tárkonyecetes zöldsaláta

Mini quiche lorraine készítése

Az eredeti franchia quiche lorraine receptjét a linkre kattintva találod, itt most inkább olyan blogosan és gyorsan megmutatom, hogyan is készült ez az aranyos quiche előétel :). A mennyiségek ehhez a 4 mini quiche-hez elegendőek, javaslom ha nem csak játékból csinálod, akkor többet készíts, mert könnyen elfogy! Az elkészítési idő nem tartalmazza a pate brisée elkészítését és elősütését.

 1. A quiche készítése a pitetészta elkészítésével kezdődik. Amikor eleget pihent, akkor a tészta belekerült ezekbe az apró formákba, amiket egyébként kosaras süti készítéséhez szoktunk használni.
 2. Pate brisée kosaras formában

  Pate brisée kosaras formában

 3. Az elősütés a normál méretű quiche-hez hasonlóan történt, persze kicsit furcsa volt az apró méretű formákkal dolgozni.
 4. Apró pate brisée elősütése

  Apró pate brisée elősütése


  Elősütött mini pate brisée

  Elősütött mini pate brisée

 5. A kis formákat ugyanúgy kell megtölteni, mint a nagyot, először a pirított, kockákra vágott bacon megy bele – most 5-6 kocka darabonként 🙂 -, aztán a tojásos-tejes-tejföl, sóval borssal és szerecsendióval ízesítve. A folyadékot persze csak a sütő tálcáján öntöttem bele, mert különben kifolyik.
 6. Pate brisée tészta és pirított bacon kocka

  Pate brisée tészta és pirított bacon kocka


  4 kicsi quiche lorraine sütés előtt

  4 kicsi quiche lorraine sütés előtt

 7. A kis méret miatt ez nagyon hamar megsül, legfeljebb 15 perc kellett neki 200 fokon.
 8. 4 kicsi quiche lorraine egyenesen a sütőből

  4 kicsi quiche lorraine egyenesen a sütőből

Tárkonyecetes vegyes zöldsaláta

A franciáknál a quiche lorraine mellé mesclun, azaz apró, vegyes levelekből összeállított zöld saláta dukál. És mi lehetne hozzá franciább, mint egy kis vinaigrette öntet, ez esetben házi készítésű tárkonyecettel.

 1. A vinaigretthez 1:3 arányban kell ecetet és extra szűz olívaolajat elkeverni. Ehhez én most házi tárkonyecetet használtam, de bármilyen jó minőségű ecet jó hozzá, csak ne legyen túl erős. Egy kevés dijoni mustárral, sóval és borssal ízesítettem még az öntetet.
 2. Az ecet és az olaj alapból nem szeretik egymást. Vagyis hiába kevergeted őket, nemigen fognak összeállni. A megoldás: valamilyen zárható üvegbe tedd a keveréket, és 5-10 másodpercig rázd, mint Tom Cruise a koktélokat.
 3. Egy mély tálban közvetlenül tálalás előtt öntsd a zöld levelekre a vinaigrette-et, és lazán, néhány mozdulattal (lehetőleg kézzel) keverd el, majd szedd tányérra.

Az eredmény? Egyetlen falat, igaz, de igazi francia csemege, ami ez esetben egy gasztroblog fényképalbumába készült, de bármilyen partyn vagy családi összejövetelen felszolgálható tökéletes előételként.

Az apró quiche-ek egyébként annyira megtetszettek nekünk, hogy azóta még egyszer csináltunk, ahogy azt az utolsó képen is láthatod.

4 kicsi quiche lorraine
Kicsi quiche lorraine tárkonyecetes zöldsalátávalsalátával
Kicsi quiche lorraine tárkonyecetes mesclun salátával

Hozzávalók

Címkék

Nincs hozzászólás


Recept keresés