Samosa tészta, szamósza tészta

Szerző: AlapreceptekÁzsiai receptekIndiai receptek
Samosa tészta

Magyar neve:

Szamósza, samosa

Eredeti neve:

samosa, समोसा (hindi), سموسه (urdu)

Származás:

India

Mennyiség:

16 darab

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          30 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Szamósza, samosa hozzávalók:

 • 1/2 kg liszt
 • 5 dkg vaj
 • 2 tk. só
 • kb. 3 dl joghurt

A szamósza, vagy az elterjedt angol írásmóddal samosa, egy indiai töltött és sült táskácska. Zöldséges, vagy húsos töltelékkel készítik, minden esetben az indiai konyhához hűen, intenzíven fűszerezve. Ez azonban a samosa esetében nem feltétlenül jelent csípős fűszerezést, így ezek a kis táskácskák szinte minden alkalomra tökéletes vendégváró falatként is működnek.

Itt most a samosa tészta receptjét magában közlöm, töltelékkel együtt elkészített samosákat külön fogok publikálni.

Samosa tészta elkészítése

  A szamósza tészta nem egy önmagában fogyasztandó étel, ezért mindenképpen készíts hozzá valamilyen indiai fűszerezésű tölteléket. Zöldséges samosa receptért kattints a linkre.

 1. Dolgozd össze a hozzávalókat, a lisztet, a vajat, a joghurtot és a sót kemény tésztává. Dolgozd át alaposan, és egy tálban letakarva pihentesd fél órát. Kifejezetten kemény tészát kapsz, de ez a samosa lényege, így lesz jó ropogós amikor kisütöd.
 2. Megjegyzés: ha van rá lehetőséged, akkor a vaj helyett használj ghít.

 3. Készíts a tésztából kisebb citrom méretű golyókat, ezeket nyújtsd ki egy picit olajozott vagy vajazott felületen, amennyire lehet kör alakúra, 10-12 cm átmérőjű legyen. Középen az átmérőjénél vágd ketté, így két darab félkört kapsz, ez két samosa lesz.
 4. Samosa tészta

  A kinyújtott tésztát vágd ketté középen

 5. Formázz a félkörből egy tölcsért. Vedd a tésztát a tenyeredbe, egyenes oldalával fölül. A másik kezed mutatóujját vízbe mártva kend végig az egyenes oldalt, ez lesz a ragasztó. Az egyenes oldalát felénél meghajtva, a sarkokat hajtsd egymásra, az egyik felét visszahajtva a másikra. Az egymásra hajtott felületeket nyomkodd össze, hogy jól tartson a samosa. Így egy olyan tölcsért kapsz, aminek csúcsa az egyenes oldal felezőpontja (a kör középpontja), a tölcsér karimája a félkör kör alakú kerülete.
 6. Bocs a geometrikus leírásért, ezt nem voltam képes lerajzolni. 🙂 Videót találsz a recept alatt, ahol egy indiai ember megmutatja pontosan, hogy kell. 🙂

  Samosa tésztatölcsér

  Formázz tölcsért a tésztából

 7. Az így kapott tölcsért töltsd meg a töltelékkel. Nem kell bele sok, kb. 2-3 teáskanál, a tetején legalább egy ujjnyi rész maradjon tisztán a tésztából, ahol le tudod zárni.
 8. Samosa tészta - töltelék

  Tegyél a tölcsérbe 2-3 teáskanál tölteléket

 9. A samosa tésztát lezárni úgy tudod, hogy most a tölcsér karimájának belső oldalát kened körbe enyhén vizes ujjal, majd az egyik felénél visszahajtod egy kicsit – ezt láthatod a következő képen -, és utána a tölcsér tetejének két felét öszenyomkodod. Mivel nem folyós töltelék megy bele, nincs belőle hatalmas probléma, ha lyukas marad, de azért jól zárd le.
 10. Samosa tészta

  A tésztát hajtsd vissza az egyik felénél


  Samosa tészta

  Nyomkodd össze a tölcsér tetejének két felét

 11. A kész samosákat közepesen forró olajban (vagy ghíben) süsd aranybarnára. Fontos, hogy ne legyen az olaj nagyon meleg, sőt inkább csak éppen sisteregjen a beletett samosa tészta. Így sül át a töltelék és a tészta is teljesen. Amikor a samosák már elkezdenek sárgulni, tekerd fel a lángot alattuk, így lesznek igazán szép barnák és ropogósak.

Jó étvágyat!

Samosa tészta

Indiai vegetáriánus konyha könyv

A recept forrása a hozzávalók tekintetében Parama Karuna Dás és Hari Séva Dási Indiai Vegetáriánus Konyha című könyve, mely a linkre kattintva megrendelhető.

Pándzsábi samosa készítését az alábbi videón tutod megnézni, az elkészítésnél én is ezt a módszert írom le.

Hozzávalók

Címkék

Nincs hozzászólás


Recept keresés