Polenta recept

Szerző: Olasz receptekReceptek
Polenta_2

Magyar neve:

Polenta, puliszka

Eredeti neve:

Polenta

Származás:

Észak-Olaszország

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Polenta, puliszka hozzávalók:

 • 2 l víz
 • 0,5 kg kukoricadara vagy kukoricaliszt
 • 1,5 evőkanál só
 • 1 evőkanál (extra szűz olíva)olaj

A polenta magyarul puliszka. Nem más, nem több, nem menőbb. Csak esetleg annak hangzik. (Ha nem szeretsz olvasni: polenta recept, puliszka recept a linkre kattintva, kicsit lejjebb.)

És amíg ez az étel puliszka néven a falusi “szegények eledeleként” a kilencvenes évekre már-már feledésbe merült itthon, addig először a budai sznobpolgárság, majd a csak-az-nem-jó-ami-a-mienk divathóbortjának egyre jobban bedőlő értelmiségi táradalom széles körében lett menő a polenta fogyasztása.

Azok, akik ma talán már azt sem tudják, hogy a puliszka mi fán terem, világpolgárságtól dagadó mellel rendelnek polentát sokezer forintos ételek drága és menő köreteként, sokszor csak rongyot rázó, de más értéket nem nyújtó éttermekben.

De tulajdonképpen semmi baj nincs ezzel, a nyelv végülis egy élő dolog. Megerőszakolhatjuk, ha gondoljuk, a miénk. Gasztronómiai szemmel pedig ha a polentává keresztelés kell ahhoz, hogy a puliszka a XXI. század magyar városi polgársága körében is megmaradjon, akkor legyen.

Csak egy valamit ne feledjünk, miközben polentát rendelünk: első királyunkat, bár tényleg elég menőn hanzgana, de nem úgy hívták, hogy Santo Stefano.

Polenta recept, puliszka recept

A puliszka vagy polenta elkészítése rendkívül egyszerű. Inkább idő és türelem, mintsem konyhai jártasság szükséges hozzá.

Lévén ez egy nemzetközi ételeket bemutató gasztroblog, itt egy kicsit olaszos verziót mutatok be. De a recept után lásd a különböző variációkat.

 1. Egy nagy lábasban tedd fel a vizet főni. Ha felforrt, add hozzá a sót és az olajat.
 2. Add hozzá lassan, folyamatos keverés mellett a kukoricalisztet vagy kuoricadarát. Figyelj arra, hogy kis adagokban és jól elkeverve kerüljön a vízbe, nehogy csomós legyen.
 3. Főzd 50-60 percen át, lassú tűzön. Közben nagyon gyakran, majdnem állandóan kevergesd.

  A polenta vagy puliszka készítésének fontos része, hogy sokáig és rendszeresen, alaposan átkeverve főzd. Így lesz egyrészt sima, másrészt ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a kukoricalisztben vagy -darában lévő keményítő megfőjön, kocsonyásodjon, és kialakuljon a polenta jellegzetes állaga.

  Tudományosan nézve a keményítőnek ez a lebomlása (ami egyébként ugyanaz a folyamat, amitől pl. a rántás vagy a besamel mártás a sima liszttől “összeáll”) a főzés során észre is vehető. Nagyjából 40 perc után megváltozik a polenta jellege, és az addig sűrű, jellegtelen massza elkezd kocsonyásodni, jobban összeállni, és keverés közben teljesen elválik a lábas falától.

 4. A polentát Olaszországban hagyományosan egy fa vágódeszkára öntve és felszeletelve tálalják. Igazán szép szeleteket kapunk, ha nem késsel, hanem két kezünk közé feszített cérnával vágjuk fel a polentát.

Polenta variációi

A polenta elkészítésének Olaszországban is számos módja van. Ahogy mifelénk a puliszkát is, lehet ennél hígabbra (több vízzel) főzni, és kissé folyós állapotban tálalni. A vizet részben tejjel helyettesítve, vagy az olaj helyett vajat használva sokkal krémesebb, lágyabb polentát kapsz. Szintén lágyabb lesz, ha nem kukoricadarából, hanem kukoricalisztből készíted.

A cikk elején idézett, divatos éttermi formájában a polentát vagy puliszkát legalább az ebben a receptben írt keménységűre főzik, majd szeletelés után meggrillezik, és úgy tálalják.

A polenta egyébként leginkább köretként funkcionál, kiváló húsokhoz, halakhoz, szószos ételekhez. A lenti képen pl. én zsályás csirkemellhez készítettem. Olaszországban gyakran főzik együtt sajtokkal, pl. Gorgonzolával, illetve nem csak kukoricából, de pl. hajdinalisztből vagy bármilyen gabonából, sőt még krumpliból is készítik, ilyenkor általában gesztenyével dúsítják.

Jó étvágyat!

Zsályás csirkemell polent'val
Polenta_1

A polenta recept forrása a GialloZafferano blog.

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Címkék

Recept keresés

További receptek