Pizzasütő lap tökéletes házi pizzához

Szerző: Vegyes
Pizzasütő lap, pizza forma, pizzaforma, pizzasütő tepsi, pizza sütőforma

Az interneten szerencsére egyre több a jobbnál jobb házi pizza recept, és egyre többen készítenek otthon pizzát. De ha te is ezen gondolkozol, akkor jogosan merülhet fel benned a kérdés: vajon szükséges-e pizzasütő lap a tökéletes házi pizza elkészítéséhez?

A válasz röviden igen – vagyis jó, ha van otthon pizzasütő lap. De nézzük meg egy kicsit részletesebben, hogy milyen a legjobb pizza forma, hol szerezheted be, és ami valószínűleg sokaknak eszébe sem jut: hány darab kell belőle egy háztartásba?

Mi az a pizzasütő lap?

Pizzasütő lap, pizza forma, pizzaforma, pizzasütő tepsi, pizza sütőforma

Pizzasütő lap, pizza forma, pizzaforma, pizzasütő tepsi, pizza sütőforma, pizza serpenyő – ennyiféle néven találkozhatsz vele, de mind ugyanazt jelenti. Pizza egyenkénti sütéséhez szükséges, általában hagyományos sütőben alkalmazható sütőforma vagy sütőlap, amin vagy amiben a pizza tökéletesre sül.

Alapvetően két nagyobb fajtáját különböztetjük meg. Az egyik a hagyományos, vékony tésztás olasz pizzához szükséges tulajdonképpen pizzasütő lap, míg a másik az amerikai típusú, vastagabb tésztás, sokszor serpenyős pizzának is mondott pizzához szükséges kerek és mély pizza forma vagy pizza serpenyő.

Paderno pizza serpenyő

A helyzet az, hogy igazán finom házi pizzához sszükséged lesz erre a konyhai eszközre. A vastag tésztás verziónak eleve ez adja meg a formáját, de a vékony tésztás olasz pizzát is sokkal könnyebb megformázni és előkészíteni egy pizzasütő lapon.

Ráadásul ezek a modern eszközök úgy vannak megcsinálva, hogy minél ropogósabbra, minél tökéletesebbre lehessen velük a pizzát otthon is, hagyományos sütőben sütni. Ami mellesleg a legnagyobb kihívás, hiszen egy konyhai sütő nagyon máshogy süt, mint egy kemence. Tehát egy jó pizzasütő forma valahol a kemence alját segít imitálni, és sokkal olcsóbb valamint könnyebben kezelhető változat, mint például a pizzakő.

Pizza Margherita pizzasütő lapon

Pizza Margherita pizzasütő lapon

Milyen a jó pizzasütő lap?

Erre a kérdésre neház általánosan választ adni, hiszen mint minden konyhai eszköznél, itt is igaz, hogy ahány termék, ahány márka, annyiféle minőség. Ha nagyon egyszerűen szeretnék válaszolni, akkor azt mondanám, hogy tulajdonképpen az már jó, ha van. Hiszen ha egyáltalán használsz pizzaformát, valószínűleg jobban fog sikerülni a házi pizza – függetlenül a pizzasütő tepsitől -, mint ha nem használnál.

Én személyesen a lyukacsos változatot szeretem, de természetesen ez csak olasz pizzához használható.

Kitchen Craft pizzasütő lap

Fontos lehet még a mérete, nagyjából akkorát érdemes venni, amekkora pizzákat készíteni szeretnél. Bár kisebb tészta formázható benne, de nagyobb sosem. Itthon a legelterjedtebb méret a 32-34 cm-es lap, ez egy normál, felnőtt méretű pizzához tökéletes.

A tapadásmentesség nem annyira fontos, egy jó és jól előkészített pizzatészta egy megfelelően meleg sütőben nem fog leragadni egy vaslapon vagy egy acél pizzaformán sem.

Amit fontosabb lehet ellenőrizni, hogy hány fokig használható az adott eszköz. Sok esetben éppen a tapadásmentes bevonat miatt 220-230 fok körül maximalizálják a felhasználást, míg a pizzának a minél magasabb hőfok a jó. Ez praktikusan otthoni sütőben 250-300 fokos hőmérsékletet jelent. Tehát mindenképpen olyan pizzasütő tepsit válassz, ami bírja ezt a hőmérsékletet!

Hol kapható pizzaforma?

Habár egyre több háztartásban van rá igény, a pizzasütő lap azért még mindig inkább különlegesebb konyhai felszerelésnek számít. Az én tapasztalatom szerint Magyarországon hagyományos, fizikai üzletben nem is nagyon érdemes keresni. Ha van is, az inkább szerencse kérdése, választékról pedig szinte garantáltan nem beszélhetünk.

Az online kínálat viszont szerencsére elég jó. Érdemes akár a Google-ben rákeresni, akár például a Főzz Velem konyhai eszközök webshop pizza forma szekciójából rendelni.

Mivel helyettesíthető a pizzasütő lap?

Remélem az eddigiekből érezhető, hogy ha valóban komolyan gondolod az otthoni pizza sütést, akkor érdemes pizzasütő formára beruházni. De ha adott helyzetben nincs ilyen, akkor egy hagyományos tepsi sütőpapírral a legjobb helyettesítő megoldás. Arra viszont készülj, hogy így egyrészt a pizza sütési ideje valószínűleg hosszabb lesz, másrészt a pizza nem fog olyan szépen sülni.

Hány darab pizzasütő lapra van szükséged?

Szerintem ez az egyik legérdekesebb kérdés a pizzasütő tepsi témájában. Egyrészt nemigen találkozni ezzel a kérdéssel, másrészt viszzont nagyon is komollyá válik, ha az ember a gyakorlatban süt otthon pizzát.

Könnyen azt gondolhatjuk ugyanis, hogy hát ez egy tepsi, kell belőle egy és kész. Aki tapasztaltabb a konyhában, az esetleg kettőt vásárol belőle.

De a helyzet az, hogy a tapasztalatom szerint ha legalább három főre sütsz otthon pizzát, akkor három pizzaformára lesz szükséged. Amíg az elsőben sül az első pizza, addig elő tudod készíteni a másodikban a másodikat. Viszont amint kiveszed az elsőt és a második megy a sütőbe, az első még annyira forró lesz, hogy nem tudod beletenni a harmadikat. A pizza sütési ideje otthon is csak 8-10 perc, ami kevés arra, hogy lehűljön a sütőlap és még elő is készítsd a következőt. Erre kell tehát a harmadik pizzasütő lap. Aztán utána már nincs szükség újabbra, amint a harmadik bemegy a sütőbe, az első már eléggé lehűl ahhoz, hogy a negyedik pizzát előkészítsd benne, és így tovább.

Ha csak egyetlen pizzát sütsz, akkor tehát elég egy, kettőhöz kettő, de három vagy több pizza otthoni sütéséhez érdemes három pizzaformát beszerezni. Nem fogod megbánni, sokkal könnyebb lesz a munkád, és egy jó pizzasütő lap évekre, ha nem évtizedekre szól!

Címkék

Nincs hozzászólás


Recept keresés