Philadelphia krémsajt

Szerző: Hozzávalók
Philadelphia kremsajt

Tényleg a Philadelphia a legjobb krémsajt? Vajon ez való az igazi sajttortába? Mire használható még, és helyettesíthető-e valamivel?

Nem a legolcsóbb krémsajt, ez biztos – az árakat lásd a cikk alján. Néhány éve már nálunk is kapható, és gyakran felmerül a kérdés – leginkább és nem véletlenül a klasszikus sajttorta készítése kapcsán -, hogy vajon tényleg annyira jó-e ez a krémsajt, mint amennyire hisszük? És ami még fontosabb, helyettesíthetjük-e bármivel, amikor sajttortát készítünk?

Philadelphia krémsajt és a sajttorta

sajttorta-1

A kérdésre – hogy lehet-e bármi mással helyettesíteni a Philadelphia krémsajtot a klasszikus sajttortában – a válasz egyszerű: nem.

Az, amit mi sajttortának hívunk, Amerikából származik, New York sajttorta néven. És nem csak azért nem helyettes`thet[, mert a Philadelhia sajt is amerikai, hanem mert az itthon kapható többi krémsajt egyszerűen más ízvilágot képvisel.

A Philadelphia egy szinte teljesen semleges ízű tejszínes krémsajt. Éppen csak annyira savanykás, mint amennyire a sajttortában arra szükség van. Ha másfajta márkát használunk, azok általában valamilyen érlelési folyamaton átmentek, ezért teljesen másfajta ízvilágot képviselnek.

A Philadelphia krénsajtról és más krémsajtok tesztjéről egy jó tesztet olvashatsz itt.

Philadelphia krémsajt felhasználása

Bagel

Ez a krémsajt a sajttortán kívül természetesen még sok másra is felhasználható.

Egyrészt önállóan is, mint bármilyen krémsajt – vagy sajtkrém -, kenyérre vagy pirítósra kenve kiváló reggeli, vacsora, vendégváró falat lehet.

Szintén amerikai ízvilágot idézően gyakran használják ezt a fajta krémsajtot a bagel ízesítésére. Akár csak úgy simán, magában, akár a hagyományos lazacos-krémsajtos bagel receptben, akár ugyanebben a péksüteményben, zöldséges sajtkrémként.

És természetesen alapként is szolgálhat, éppen viszonylag semleges ízével bármilyen ízesített sajtrkém alapjaként kiváló.

Helyettesíthető-e a Philadelphia mással?

Sajnos nem. Ha másféle sajtkrémet használunk, akkor az általában sokkal savanykásabb, érleltebb lesz. Ami rendben van például kenyérre kenve az európai ízlésnek, de ez már egy teljesen más ízvilág, így helyettesítésnek nem használható.

A másik „irány” a még tejszínesebb ízű mascarpone. Bár ez általában fordítva szokott felmerülni, vagyis hogy a mascarpone helyettesíthető-e Philadelphia krémsajttal. A helyzet az, hogy egyik sem. Lényegében mindkettő tejszínes krémsajt, ez igaz. De a mascarpone még a Philadelphiánál is sokkal semlegesebb ízü, általában legalább 40% zsírtaralmú készítmény. Ezzel szemben a Philadelphia zsírtartalma csak 21,5% százalék, így ez egy sokkal könnyebb, mégis kissé savanykásabb sajtkészítmény.

Philadelphia krémsajt ár

A Philadelphia nem a legocslóbb krémsajt, ahogy írtam. A cikk írásakor a Philadelphia krémsajt ára kg-onként kb. 3000 Ft volt. Általában kisebb, 125 g-os kiszerelésben kapható.

Vendéglátó egységeknek nagyobb kiszerelésben is hozzáférhető, a Metro áruházak pl. árusítanak vödrös, 1,65 kg-os kiszerelést. Ennek ára a cikk írásakor 2673 Ft.

3 hozzászólás

  1. Zita szerint:

    A philadelphiához nagyon hasonló krémsajtot egyszerű házilag készíteni: natúr joghurtba keverek egy kis sót, konyharuhával bélelt szűrőbe teszem, rá egy mély tálra, s hűtőben hagyom csepegni 6-8 órát. Imádom. S így tudok laktózmentes „philadelphiát” is csinálni 🙂
    A kicsöpögött savó (bár ronda, de) egészséges, sokféle képpen hasznosítható.


Recept keresés