Bagel

Szerző: Amerikai receptekReceptek
Bagel

Magyar neve:

Bagel

Eredeti neve:

Bagel, New York-style Bagel

Származás:

Amerika - Lengyelország

Mennyiség:

16 darab

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

1 óra 00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Bagel hozzávalók:

 • 1 kg liszt
 • 1,5 dkg élesztő
 • 1 ek. só
 • 2 ek. cukor
 • 1 ek. olaj
 • 5 dl kézmeleg víz
 • 2 evőkanál maláta

A bagel [kiejtése kb. bégel vagy bégöl] itthon Amerikából ismert, középen lyukas, kör alakú péksütemény. Jellegzetessége – és ahol nem így készítik, ott tulajdonképpen nem igazi bagelt árulnak – hogy a karikára formált kelt tésztát először forró vízben rövid ideig főzik, csak utána sütik meg.

Az eredmény a bagel összetéveszthetetlen karaktere. A tészta ettől enyhén – és jó értelemben – rágós, nyúlós lesz, kívülről azonban finom, ropogós. Aki evett már igazi bagelt (és persze néha nem bánja a szénhidrátokat), az bármikor szívesen fogyasztja.

A bagel eredete (hogy ugyanis mennyire amerikai) amúgy szerintem kifejezetten érdekesség, ezt lásd a recept alatt.

Bagel recept

Megjegyzés: ez a recept az itthon szinte kizárólagosan ismert (és a világban is elterjedtebb) New York bagel készítését mutatja be. A bagel másik ismertebb fajtája a Montreal bagel, az só nélkül és édesebb tésztából készül, minden esetben fatüzelésű kemencében.

 1. A bagel készítésének első nagyobb lépése a tészta elkészítése. Először futtasd fel az élesztőt. Egy kisebb edénybe tegyél 1 dl kézmeleg vizet, 2 evőkanál cukrot, 1 evőkanál lisztet és morzsold bele az élesztőt. Langyos helyen hagyd felfutni 15 percig.
 2. Egy nagyobb tálba mérd ki a lisztet, keverd össze a sóval. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, a maradék cukrot, 1 evőkanál olajat és a maradék kézmeleg vizet (összesen 5 dl).
 3. Gyúrd össze a tésztát, és dagaszd géppel vagy kézzel addig, amíg teljesen sima nem lesz. Ez kb. 10-15 perc. A bagel tésztája sokkal szárazabb, mint amit általában a kenyértésztáktól megszoktunk, ezen ne lepődj meg!
 4. Bagel tészta kelesztés előtt

  Először gyúrd össze és dolgozd ki a bagel tésztáját

 5. Ha kész, tedd egy kiolajozott tálba, takard le és hagyd kelni egy órát.
 6. Megkelt bagel tészta

  Tedd a tésztát kiolajozott tálba, és hagyd megkelni

 7. Második lépés a bagel formázása. Ha megdagadt a tészta, nyomkodd ki belőle a levegőt és gyúrd át még egyszer.
 8. Bagel tészta, levegő kinyomkodva

  Nyomkodd ki belőle a levegőt és gyúrd át még egyszer.

 9. 1 kg lisztből nagyjából 16 bagel készíthető. Ehhez vágd 16 egyenlő részre a tésztát – tulajdonképpen négyszer kell elfelezni.
 10. A bagel formázása kétféleképpen lehetséges, számomra a második verzió vált be jobban. Mindkét esetben figyelj arra, hogy a tészta még dagadni fog, ezért a lyuk végül sokkal kisebb lesz, mint amilyennek kialakítod.

  • Nigella könyvében hurkákat javasol formázni, aminek aztán a két végét össze kell illeszteni. Ezzel a megoldással kissé formátlanabb bagelt lehet csinálni, ami ráadásul az illesztésnél könnyen szétesik. Ettől függetlenül a végeredmény nagyon jó, a képeken végig ezt látod, kivéve a következő bekezdést.
  • A bagel formázására sokan a másik verziót javasolják. Ehhez először formázz apró gombócokat a tésztából. Nyomd a mutatóujjadat a gombóc közepébe, ezzel előkészítve a lyukat. Aztán a mutatóujjad körül forgatva-pörgetve szélesítsd a lyukat, amíg megfelelő nem lesz.
  • Bagel ujjal formázott lyukkal

   Ha a közepébe az ujjaddal formázol lyukat, így fog kinézni

 11. Az előkészített bageleket helyezd az enyhén kiolajozott sütőlapra vagy sütőpapírra, és egy konyharuhával letakarva hagyd őket megkelni még egyszer.
 12. Megformázott bagel sütőlemezen

  Formázz gyűrű alakokat, és tedd egy sütőlemezre

 13. Harmadik lépés pedig a sütés-főzés – ez egyszer szó szerint. Ehhez melegítsd elő a sütőt 240 fokra, és tegyél fel főni vizet egy nagy lábasban. Adj a vízhez 2 evőkanál malátát (ha nincs, akkor ehelyett cukor is jó).
 14. Amikor a víz forr, 2-4 bagelt tegyél bele egyszerre, és egyszer megfordítva mindkét oldalán főzd 1-1 percig.

  A forró vízben a bagelt nem megfőzni, csak előfőzni kell. Ennek eredményeképp lesz a tészta jellegzetesen nyúlós, „bageles”.

  Bagel előfőzése malátás vízben

  Forró, malátás vízben főzd 1-1- percig a bagelek mindkét oldalát

 15. Szedd ki a karikákat a malátás vízből, és helyezd vissza a sütőlemezre vagy sütőpapírra. Így főzd elő az összes karikát.
 16. Amikor az összes bagel előfőtt, akkor lehet megszórni ízlés szerint őket. A bagel tökéletes simán is, a leggyakoribb díszítés-ízesítés a szezámmag, a mák, vagy a pirított hagyma.
 17. Bagelek sütésre várva, mákkal és szezámmaggal.

  Készítsd őket elő a sütésre. Ilyenkor szórj rájuk mákot, szezámmagot ízlés szerint.

 18. Tedd be a sütőbe, és süsd csillogó aranybarnára őket, ez kb. 13-15 perc.
 19. Bagel

  Kisült bagel

 20. Ha kész, akkor hagyd őket kihűlni. Utána azonnal fogyasztható!

A bagel felhasználása

A bagel, mint bármely más péksütemény, sokféle módon fogyasztható. A legjobb reggelire – Amerikában is leginkább így fogyasztják -, de tulajdonképpen a nap bármely szakában tökéletes, akár egy könnyű ebédnek vagy vacsorának is. Az amerikai reggeli fogásokról egy korábbi írásomat a linkre kattintva találod.

Kiváló akár önmagában is, akár vajjal vagy bármilyen más feltéttel, amivel mondjuk egy zsömlét fogyasztanál.

Klasszikusan a bagelt az ún. bagel shopokban megvásárolhatod magában, de szendvics formában is. Ilyenkor először is megkérdezik, hogy pirítva kéred-e. Ha igen, akkor először kettévágva egy grillsütőben meggrillezik. Utána ízlés szerint elkészítik.

A leggyakoribb feltétek az alábbiak:

 • Tonhalsalátás vagy tonhalkrémes – általában 1-2 szelet sajtot tesznek rá, és ráolvasztják, tuna melt bagel néven. Tonhalsaláta receptet a linkre kattintva találsz.
 • Tonhalkrémes bagel

  Tonhalkrémes házi bagel

 • Krémsajtos – ez a nálunk inkább Philadelphia márkanéven ismert sajt, nem pedig a Medve sajt. Bőven kerül bele krémsajt, úgy a finom.
 • Lazacos-krémsajtos – az előbb említett krémsajttal vastagon megkenik a kettévágott bagelt, és egy-két szelet füstölt lazacot hajtogatnak bele.
 • Lazacos krémsajtos bagel

  Lazacos-krémsajtos bagel

A bagel eredete

A bagel eredete, magyarországi nézőpontból szerintem kifejezetten érdekes. Nálunk ugyanis a rendszerváltást követően először a ’90-es évek elején jelent meg, az egykor Budapest-szerte található (azóta már megszűnt) New York Bagel éttermekben.

Ahogy a lánc neve is sugallta, és a köré felépített marketing is megerősítette, a bagel egy igazi amerikai ételnek tűnt. Annak, amit vágyva vágytunk a kommunizmus zárt évei után.

A szabadsággal, az amerikai érzéssel egyet jelentett egy bagelt rendelni és enni az Astoria akkoriban átadott, egyik első budapesti modern irodaházának tetején. És az ember nem is gondolta volna, hogy a bagel karikák sokkal közelebbről származnak, mint a távoli Amerika…

Pedig a bagel kb. annyira Amerikai, mint a pizza

A bagel eredete tőlünk nem messze, Lengyelországba nyúlik vissza. Ezt a péksüteményt eredetileg Kelet-Európában, zsidó közösségekben készítették.

Tehát innen, lényegében a szomszédból került át Amerikába, és nyert általános népszerűséget. A bagel „fellegvára” manapság New York, ebben a városban található talán a legtöbb bagel üzlet, és itt fogyasztják a legtöbbet.

A bagelt ugyan ma is az amerikai-zsidó konyha egyik jellegzetes képviselőjének tartják, a tengerentúlon (különösen a keleti parton az USA-ban és Kanadában) mára közkedvelt és általánosan elterjedt reggeli péksüteménnyé vált.

Innen és így tudott aztán hozzánk visszakerülni, mint most már igazi „amerikai” különlegesség.

Hol lehet itthon bagelt kapni?

A korábban említett éttermek ma már rég megszűntek, és bagelt csak elvétve lehet készen kapni. Egyik forrás lehet a sok különleges élelmiszert árusító culinaris üzletek, bár mint friss péksütemény, tudomásom szerint nem állandó termék.

Időről időre feltűnnek olyan helyek is, ahol a New York-i forgalmazáshoz hasonlóan a bagelt nem csak mint péksüteményt, hanem különböző töltelékekkel gazdagítva, szendvicsként is meg lehet vásárolni. Legutóbb a XIII. kerületben, a Váci út és Csángó utca sarkán találtam egy ilyet, New York Bagel Budapest néven.

Miért kell mégis megtanulnod otthon bagelt készíteni?

Mert sajnos ezeknél a helyeknél nagyon gyakran nem igazi bagelről van szó. Csak egy lyukas kerek zsemléről, ugyanis – valószínűleg az előfőzés hiánya miatt – nem nyúlós-rágós-tömör, hanem ropogós és levegős a tészta. Ez elsőre talán pozitívnak tűnhet, hiszen „friss” érzése van tőle az embernek, de ha ismered az igazi, eredeti bagelt, akkor tudod, hogy még ha finom is amit eszel, igazából nem azt kaptál.

Jó étvágyat!

Bagel

Recept forrása: Nigella Lawson: Hogyan váljunk házi istennőké és The Sophisicated Gourmet bagel receptje.

Hozzávalók

Címkék

3 hozzászólás

 1. Viorica Krausz szerint:

  Helló, szeretném tudni, hogyan lehet gluténmentes lisztből elkésziteni a bagelt!

 2. Ibi Krausz szerint:

  Helló, vajon gluténmentes lisztből is lehet?


Recept keresés