Paradicsomleves zellerszárral, cukor nélkül

Szerző: Fúziós receptekReceptek
Paradicsomleves zellerszárral és rizzsel

Magyar neve:

Paradicsomleves zellerszárral

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Paradicsomleves zellerszárral hozzávalók:

 • 700 g passzírozott paradicsom (1 üveg, 650 ml)
 • 1 fej hagyma
 • 2 szál zeller
 • 3 db babérlevél
 • 1 ek. olaj (vagy zsír)
 • 1 ek. liszt
 • 65 g rizs
 • Bors

A paradicsomnak jól áll a zeller – ez nem kérdés. Ez a paradicsomleves zellerszárral készül, ami itthon talán kevésbé bevett, de a világ sok más részén a zellernek az inkább fogyasztott formája.

Tulajdonképpen egy teljesen fúziós ételről van szó, még ha egy egyszerű paradicsomlevesre kevésbé szokás ráaggatni ezt a túlhájpolt jelzőt.

Egyrészt az, hogy nincs benne cukor, sokkal inkább az olasz konyhára – vagy még helyesebben nem a közép-európaira – jellemző a paradicsomleves tekintetében, míg maga a zellerszár inkább egyfajta angolszász kísérője ennek az ételnek. Másrészt viszont a hagyományos magyar konyha hatásait megőrizve ezt a levest berántom, és itt a receptben rizzsel készítem.

Habár az ízek a magyar ízlésnek semmiképp sem hagyomáynosak – különösen az édesség hiánya lehet meglepő elsőre -, de mégis nagyon finom zamatokat hoz ki a paradicsomból ez a recept. Próbáld ki, nem fogsz csalódni! Ráadásul hiába nincs benne cukor, a tapasztalatok szerint még a gyerekek is nagyon szeretik ezt a paradicsomlevest!

Olajjal elkészítve teljesen vegán ételről van szó, míg zsírral készítve talán még inkább tükröződik benne a hagyományos magyar ízvilág, összetéveszthetetlen, nagyon érdekes zamatot adva ennek a levesnek.

Paradicsomleves zellerszárral recept

 1. Első lépésben tedd fel a passzírozott paradicsomot dupla mennyiségű vízzel (1300 ml) főni, hozzáadva egészben a megtisztított hagymát, kettévágva a megmosott zellerszárat és a babérlevelet. Sózd és borsozd ízlés szerint.
 2. Ha üveges passzírozott paradicsomot (passata di pomodoro) használsz, akkor egyszerűen öntsd bele a lábasba a tartalmát, és öntsd fel az üveget egyszer vízzel, kiöblítve a benne maradt paradicsomot, bele a lábasba. Majd még egyszer öntsd fel vízzel, és öntsd ezt is a lábasba.

  Paradicsomleves zellerszárral recept 1

 3. Forrald fel és főzd fél órán keresztül alacsony lángon. Fél óra után vedd ki, és dobd ki a hagymát, zellerszárat és babérlevelet.
 4. Ez az idő arra kell, hogy a zöldségek íze belefőjön a levesbe, és a paradicsom is elveszítse nyerseségét, savasságát.

  Paradicsomleves zellerszárral recept 2

 5. Készítsd el a rántást. Az olajon vagy zsíron közepes lángon pirítsd meg a lisztet fél perc alatt, folyamatosan keverve. Öntsd fel fél üvegnyi (300-400 ml) hideg vízzel. Gyorsan dolgozva keverd jól el 10-15 másodpercig, majd úgy ahogy van öntsd bele a levesbe. Keverd el a rántást a levesben, forrald be.
 6. Paradicsomleves rántás

 7. Mosd át a rizst néhányszor, és tedd bele a levesbe. Főzd 18 percig, gyakran kevergetve, amíg a rizs meg nem puhul.
 8. A rizst nem azért mossuk meg, mert piszkos lenne, hanem hogy a keményítőt lemossuk róla. Ebből következően ha nem mosod át, akkor sokkal jobban besűríti a levest, a rántás így részben vagy akár egészben elhagyható – bár ez utóbbi esetben az íze is hiányozni fog.

 9. A paradicsomleves zellerszárral és rizzel elkészült. Ha túl sűrű, öntsd fel kevés vízzel. Ellenőrizd az ízét, ha szükséges, akkor sózd és borsozd.
 10. Paradicsomleves zellerszárral recept 3

Paradicsomleves tálalása

Ahogy írtam, habár a megszokott magyar íznek elsőre hiányozhat a cukor, ez a leves mégis nagyon finom.

Melegen tálald, a rántás és rizs miatt ez a paradicsomleves nem annyira finom hidegen, bár nem elképzelhetetlen így sem a fogyasztása.

Hűtőben akár napokig is eltartható, és utána felmelegítve is nagyon finom. A rizs ilyenkor egyre inkább szét fog főni, illetve a leves besűrűsödni. Ilyenkor öntsd fel egy kevés vízzel, hogy megfelelő sűrűségű legyen.

Jó étvágyat!

Paradicsomleves zellerszárral és rizzsel

Címkék

7 hozzászólás

 1. Magdi szerint:

  Én nem rántom be mert a betütészta elég bele süritménynek.igy is finom
  Van egy üveges baradicsom ami elég sürü és finom nyáron még italnak is fogyasztom
  Zellerszár..z.levél ok.
  Reszelek egy kis zellert picit megfuttatom és bele a levesbe.isteni.

 2. Csiky Györgyné szerint:

  Kedves Balázs!
  Én egy csipetnyi fahéjjal szoktam még ízesíteni, mint minden paradicsomos ételt.
  Meglágyítja és nem is érződik ki belőle.

 3. fogarasi irma szerint:

  Csodálkozom, hogy ezt írod. Édesanyám itt Nyárádköszvényesen mindig zellerlevéllel főzte a paradicsomlevest, cukor nélkül. Csak nem tett bele babérlevelet. Szintén rántással készítette. Tálaláshoz tejfölt használt. Betétnek rizset, keveset főzött hozzá, de volt úgy, hogy grízgaluskát főzött bele.
  Én is csakis ezt a változatát szeretem.

  Talán még annyit hozzáteszek, hogy a gyümölcsleveseket is zellerlevéllel ízesítette. Nagyon finom így az alma, de a meggyleves is, de az egresleves is. Persze, ezeket behabarta egy tojássárgával, kevés tejföllel, liszt nélkül.

  • Érdekes ezt hallani, köszönöm, hogy megírtad! Tapasztalatom szerint nem jellemző formája ez a paradicsomlevesnek Magyarországon! 🙂

   A gyümölcsleves pedig kifejezetten érdekes, ki fogom próbálni!

   • Fogarasi Irma szerint:

    Szia, Balázs!
    Örülök, hogy válaszolsz a javaslatomra.
    Amúgy még, kiegészítésként, én a rizset külön főzöm meg. Abban az edényben, amiben mosom, hagyok vizet, 2 ujjnyira lepje el, megkavarom, főzöm 1 percet, leveszem a tűzről, befedem, mire megvagyok a levessel, a rizs is meg van puhulva.
    A zellerről, nemcsak szárat, de főkénf levelet teszek bele.
    Üdvözlettel,

    • Diményné Ildikó szerint:

     Én is hagymát és zellerlevelet teszek a paradicsomlevesbe, mert így szeretem. Ki fogom próbálni a zellerszárral is, mert azt is szeretem, ezért azt gondolom, hogy felaprított és nem fogom a levesből kidobni. Köszönöm az ötletet. Még annyi, hogy betétként szintén rizzsel szereti a család, de van, hogy zabszem, esetleg csillag alakú tészta kerül bele.

   • Fogarasi Irma szerint:

    Szia, Balázs!
    Örülök, hogy válaszolsz a javaslatomra.
    Amúgy még, kiegészítésként, én a rizset külön főzöm meg. Abban az edényben, amiben mosom, hagyok vizet, 2 ujjnyira lepje el, megkavarom, főzöm 1 percet, leveszem a tűzről, befedem, mire megvagyok a levessel, a rizs is meg van puhulva.
    A zellerről, nemcsak szárat, de főkénf levelet teszek bele. Ha friss, egészben, ha szárított, jól összemorzsolva.Egyébként szerintem, a babérlevél nincs mit keressen a paradicsomlevesben
    Üdvözlettel,


Recept keresés