Halványító zeller – szárzeller

Szerző: Hozzávalók

Halványító zellernek, szárzellernek vagy zellerszárnak a zeller növény szárát nevezik, amivel még angol zellerként is találkozhatsz. Ugyanúgy ehető, mint a gumója, sőt a világ (talán) nagyobbik felén inkább ezt a részét eszik.

Szárzeller vs. “hagyományos” zeller

Habár ugyanarról a növényről van szó, általában külön-külön vagy a gumójáért, vagy a száráért termesztik. Vagyis a dolog nem úhgy történik, hogy egyik vásárlónak eladják a zellergumót, másiknak pedig a zellerszárat. Attól függően, hogy az adott országban mit fogyasztanak szívesebben a zellerből, a növényt az adott részéért termesztik.

Emlékszem, egyszer egy amerikai főzőműsorban láttam, ahogy a műsorvezető lelkesen magyarázta a közönségnek, hogy a zeller gumója is ehető, nem kell tőle félni. Ez elég furcsa volt a magyar fülemnek. Mivel nálunk éppen fordítva van, vagyis a gumóját fogyasztjuk, ezért nehezebb a szárához hozzájutni, de ma már jobb zöldségeseknél vagy nagyobb élelmiszerüzletekben általában beszerezhető.

A szárzeller íze

A szárzeller íze majdnem olyan, mint a gumóé, ezért szinte oda-vissza helyettesíthetők egymással. A különbséget tekintve a szárnak valamivel könnyedebb, zöldebb jellegű íze van. Ráadásul azt inkább meg is eszik – akár még nyersen is például tonhalsalátában -, míg a gumót mi gyakran kivesszük a levesből, csak az íze miatt fő bele. A zellerszárat gyakran pürésítve vagy szeletelve teszik az ételbe, így könnyedsége mellett valamivel intenzívebb is marad az íze.

Szárzeller felhasználása

Déli konyháknak, pl. a USA déli államaiban elterjedt ízeknek és sok olasz ételeknek, mint például az eredeti bolognai szósz is elengedhetetlen alapja az Emeril Lagasse által zöldség-szentháromságnak, míg nemzetközileg leginkább mirepoix-nak vagy soffrittonak hívott keverék. Apróra vágott vagy reszelt vöröshagyma-sárgarépa-szárzeller egyenlő arányú keverékét párolják olajon, és ehhez adják az étel lényegét jelentő húsokat, darabos zöldségeket és fűszereket.

A szárzeller sajnos nem áll el sokáig, de nem kell félni ha nem használod el az egészet. Nyersen, salátákba vagy csak magában elrágcsálva is kitűnő, egészséges csemege.

Halványító zeller

Nézd meg ezeket a recepteket is!

5 hozzászólás

 1. Altman Józsefné szerint:

  Itt most választ is kaptam a feltenni kívánt kérdésemre, miszerint miért “halványító”, mit halványít? A “halványított” változat már logikus.

 2. Nagy László szerint:

  A gumós és halványított (és nem halványító) vagy angol zeller, a zeller két változata. Az egyiknek a gumója , másiknak a szára alkalmas étkezési célokra.
  A halványított jelző a termesztés módjára utal, jelesül, hogy árnyékolják és így világosabb színe és kevésbé markáns íze lesz.

 3. Cserhalmi János szerint:

  Jó uram!
  Nem, az nem halványító, hanem halványított zeller és más, mint a mi gumós zellerünk. Egyébként minden stimmel…

  • moczika szerint:

   akkor miért mindenhol halvanyito zeller néven jelentkezik? bizonyara mindenki buta…

   • Cserhalmi János szerint:

    Egy félrefordítás következménye. Aki pedig lusta utánanézni, az így használja. S igen sokan lusták…


Recept keresés

További receptek