Halványító zeller – szárzeller

Szerző: Hozzávalók

Halványító zellernek, szárzellernek vagy zellerszárnak a zeller növény szárát nevezik, amivel még angol zellerként is találkozhatsz. Ugyanúgy ehető, mint a gumója, sőt a világ (talán) nagyobbik felén inkább ezt a részét eszik.

Szárzeller vs. „hagyományos” zeller

Habár ugyanarról a növényről van szó, általában külön-külön vagy a gumójáért, vagy a száráért termesztik. Vagyis a dolog nem úhgy történik, hogy egyik vásárlónak eladják a zellergumót, másiknak pedig a zellerszárat. Attól függően, hogy az adott országban mit fogyasztanak szívesebben a zellerből, a növényt az adott részéért termesztik.

Emlékszem, egyszer egy amerikai főzőműsorban láttam, ahogy a műsorvezető lelkesen magyarázta a közönségnek, hogy a zeller gumója is ehető, nem kell tőle félni. Ez elég furcsa volt a magyar fülemnek. Mivel nálunk éppen fordítva van, vagyis a gumóját fogyasztjuk, ezért nehezebb a szárához hozzájutni, de ma már jobb zöldségeseknél vagy nagyobb élelmiszerüzletekben általában beszerezhető.

A szárzeller íze

A szárzeller íze majdnem olyan, mint a gumóé, ezért szinte oda-vissza helyettesíthetők egymással. A különbséget tekintve a szárnak valamivel könnyedebb, zöldebb jellegű íze van. Ráadásul azt inkább meg is eszik – akár még nyersen is például tonhalsalátában -, míg a gumót mi gyakran kivesszük a levesből, csak az íze miatt fő bele. A zellerszárat gyakran pürésítve vagy szeletelve teszik az ételbe, így könnyedsége mellett valamivel intenzívebb is marad az íze.

Szárzeller felhasználása

Déli konyháknak, pl. a USA déli államaiban elterjedt ízeknek és sok olasz ételeknek, mint például az eredeti bolognai szósz is elengedhetetlen alapja az Emeril Lagasse által zöldség-szentháromságnak, míg nemzetközileg leginkább mirepoix-nak vagy soffrittonak hívott keverék. Apróra vágott vagy reszelt vöröshagyma-sárgarépa-szárzeller egyenlő arányú keverékét párolják olajon, és ehhez adják az étel lényegét jelentő húsokat, darabos zöldségeket és fűszereket.

A szárzeller sajnos nem áll el sokáig, de nem kell félni ha nem használod el az egészet. Nyersen, salátákba vagy csak magában elrágcsálva is kitűnő, egészséges csemege.

Halványító zeller

5 hozzászólás

 1. Altman Józsefné szerint:

  Itt most választ is kaptam a feltenni kívánt kérdésemre, miszerint miért „halványító”, mit halványít? A „halványított” változat már logikus.

 2. Nagy László szerint:

  A gumós és halványított (és nem halványító) vagy angol zeller, a zeller két változata. Az egyiknek a gumója , másiknak a szára alkalmas étkezési célokra.
  A halványított jelző a termesztés módjára utal, jelesül, hogy árnyékolják és így világosabb színe és kevésbé markáns íze lesz.

 3. Cserhalmi János szerint:

  Jó uram!
  Nem, az nem halványító, hanem halványított zeller és más, mint a mi gumós zellerünk. Egyébként minden stimmel…

  • moczika szerint:

   akkor miért mindenhol halvanyito zeller néven jelentkezik? bizonyara mindenki buta…

   • Cserhalmi János szerint:

    Egy félrefordítás következménye. Aki pedig lusta utánanézni, az így használja. S igen sokan lusták…


Recept keresés