Pain au chocolat – francia csokis párna

Szerző: Vegyes
Pain au chocolat

A pain au chocolat (francia csokis párna, szó szerint csokis kenyér, ejtsd kb. „pe-o sokolá”) egy Magyarországon méltánytalanul nem ismert, istenien finom francia péksütemény.

A pain au chocolat ugyanabból a tésztából készül, mint az itthon sokkal inkább ismert croissant, így nagyjából ugynolyan finom – egy kis csokoládéval kiegészítve.

Elkészítése, éppen a tészta miatt egyáltalán nem egyszerű. Én sem a receptre vállalkoztam most, csak bemutatom ezt az édes, csokis péksüteményt. Franciaországban is leginkább kávéházakban, pékségekben találkozhatunk vele, és ha ott vagy, feltétlenül javaslom kipróbálni!

Mi az a pain au chocolat?

A pain au chocolat úgynevezett Viennoiserie, bécsi stílusú péksütemény. A tésztája a croissanthoz hasonlóan élesztős vajas leveles tészta, amit ha megfelelő alapanyagokból és jól készítenek el, akkor isteni élményt nyújt.

Pain au chocolat

Pain au chocolat

Sajnos ez ma egyáltalán nem jellemző a magyarorsági péksütemények piacára. Ugyanis sem az alapanyagok nem olcsók, sem az elkészítés nem egyszerű – így egyszerűen szinte esély sincs rá, hogy találkozzunk vele. Egy sajtóreggelin Markovics Gergely, a The Mill pékség pékmestere például elmondta, hogy náluk a leveles tészták legalább 50% vajjal készülnek. És igen, vajról beszélek, nem pedig margarinról, vagy egyéb műanyag termékekről. De ez az üdítő kivétel, a sarki pékségben felfújt, adalékanyagos ki tudja mit kapunk.

Ebbe a tésztába kerül 1 vagy 2 db, kifejezetten sütéshez való csokoládé rúd, és általában téglalap alakúra hajtva kerül végül a sütőbe.

Pain au chocolat Magyarotszágon

Ahogy följebb is írtam, itthon méltánytalanul nem ismert ez a péksüti, és nem is igazán lehet könnyen hozzájutni.

Az egyik lehetőség egy pékséget találni a közeledben, ahol igényes sütiket árulnak, köztük pain au chocolat-t is. Sajnos erre nem tudok példát mondani – de ha ismersz ilyet, nyugodtan írd meg a hozzászólásoknál.

A másik lehetőség, amit ismerek, a Metro áruházakban lehet kapni gyorsfagyasztott formában pain au chocolat-t. Ez sajnos nem az 50%-os vajtartalmú, de így is igazi vajból készül. A képeken is az így, otthon elkészített csokis párnákat láthatod.

Metro pain au chocolat
Gyorsfagyasztott pain au chocolat
Pain au chocolat sütőben

Nincs hozzászólás


Recept keresés